Η nvisionist για 4η συνεχή χρονιά στο Τechnology Workshop 2024 της Wind Europe

Η nvisionist θα δώσει για μία ακόμη φορά το δυναμικό «παρών» σε ένα κορυφαίο γεγονός για την παγκόσμια αιολική ενέργεια, το Τechnology Workshop 2024 της Wind Europe. Η διεθνώς αναγνωρισμένη start-up, θα παρουσιάσει το πολυβραβευμένο καινοτόμο προϊόν της nvbird®️, αλλά και όλες τις νέες ψηφιακές εφαρμογές και λύσεις της, στο Δουβλίνο, στις 10 και 11 Ιουνίου, ως χορηγός του event, αλλά και ως η μοναδική λύση προστασίας των πτηνών από πρόσκρουση στις ανεμογεννήτριες.

Το Technology Workshop της Wind Europe είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα τεχνολογίας, όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα επιτεύγματα και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας παγκοσμίως. Φέτος, οι εργασίες του Technology Workshop 2024 θα επικεντρωθούν σε δύο κρίσιμους τομείς: στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις του κλάδου, όπως η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού και η απροθυμία αντιμετώπισης των εμπλοκών στις αδειοδοτήσεις, αλλά και στα νέα ρεκόρ που καταρρίπτονται σε όλη την ήπειρο και ιδίως την Ευρώπη, όσον αφορά την απόδοση, την αποδοτικότητα και την έκταση των αιολικών πάρκων. Ο κοινός συντελεστής και των δύο είναι η αποτελεσματική καινοτομία και η πρωτοποριακή τεχνολογία, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Από τη σημαντική αυτή συνάντηση για την πρωτοπορία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούσε να λείπει η nvisionist, η οποία συγκαταλέγεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες αιολικής ενέργειας διεθνώς, ξεχωρίζοντας για την παγκόσμια καινοτομία της. Μάλιστα, φέτος διακρίθηκε ως μία εκ των δέκα κορυφαίων εταιρειών scaleup της Ευρώπης από την DIGITAL EUROPE.

Η παρουσία της nvisionist τα 4 τελευταία χρόνια στο Technology Workshop της Wind Europe είναι σταθερή. Το 2021 παρουσίασε στο Technology Workshop το nvbird®️ onshore, το οποίο μάλιστα ξεχώρισε ως μία από τις πιο πολύτιμες τεχνολογικές λύσεις εκείνη τη χρονιά, το 2022 ακολούθησε η παρουσίαση του nvbird®️ offshore, ενώ το 2023 η nvisionist παρουσίασε την πρωτοπόρο υπηρεσία nvbird®️ PaaS (Platform as a Service), παρέχοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως, την πιο πλήρη και ευέλικτη πλατφόρμα υπηρεσιών, εξοπλισμού και ανάλυσης δεδομένων σε ένα πακέτο, μεγιστοποιώντας ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα κάθε αιολικού πάρκου.

Φέτος, η nvisionist θα συμμετάσχει ως χορηγός και η μοναδική ελληνική συμμετέχουσα εταιρεία, με περίπτερο, παρουσιάζοντας το συνολικό έργο της στις προηγμένες, ψηφιακές λύσεις, τις οποίες θέτει στην «υπηρεσία» του δύσκολου έργου προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, στις 10 Ιουνίου, θα παρουσιάσει τη νέα καινοτόμο της προσέγγιση για προηγμένη ανίχνευση της απόστασης  μέσω μίας μόνο κάμερας υψηλής ανάλυσης (monocular approach), αντί για δύο κάμερες που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα (stereo approach), η οποία χρησιμοποιεί έναν νέο αλγόριθμο που υπολογίζει την απόσταση και το μέγεθος του πτηνού με μεγαλύτερη ακρίβεια, μειώνοντας στο μισό την πολυπλοκότητά του συστήματος αποτροπής και προστασίας πτηνών και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά του. Μία ακόμη καινοτομία που φέρνει επαναστατικά πλεονεκτήματα για την πράσινη αιολική ενέργεια. Επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την εκτενή εμπειρία και τεχνογνωσία της εταιρείας στην αξιοποίηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), προκειμένου να δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογίας για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με βασικό γνώμονα τη βιωσιμότητα και την αειφορία (ESG).

Τα στελέχη της nvisionist θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη ναυαρχίδα της εταιρείας, το καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης nvbird®️, το οποίο έχει ήδη διακριθεί με 18 βραβεία καινοτομίας και τεχνολογίας σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Το nvbird®️ αποτελεί μια πρωτοπόρο, ολοκληρωμένη λύση που βρίσκεται στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογίας με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, δίνοντας υπεραξία στην Αιολική Ενέργεια. Το nvbird®️ δίνει λύση και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας των αιολικών πάρκων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Ειδικότερα, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει με ακρίβεια και να παρακολουθεί πτηνά που πετούν κοντά σε ανεμογεννήτριες και κινδυνεύουν από τα πτερύγιά τους όσο αυτές βρίσκονται σε λειτουργία. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω ενός συστήματος με ειδικούς αλγόριθμους και ήχους, που ενεργοποιούνται για να αποτραπεί αρχικά η επικίνδυνη πορεία τους. Σε περίπτωση που η απομάκρυνση των πτηνών δεν επιτευχθεί, οι ανεμογεννήτριες επιβραδύνουν τη λειτουργία τους, μέχρι να απομακρυνθούν τα πτηνά με ασφάλεια.

Για να επιτευχθεί η σωστή και ασφαλής λειτουργία των εγκατεστημένων συστημάτων nvbird®️ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο Cybersecurity και στην ανάπτυξη OPC client που ανταλλάσσει πληροφορίες και εντολές σε επίπεδο ανεμογεννήτριας αλλά και αιολικού πάρκου. Παράλληλα με το nvNOC (Network Operations Center) παρακολουθείται η σωστή λειτουργία των nvbird®️ συστημάτων που είναι εγκατεστημένα σε όλο τον κόσμο, που μέχρι σήμερα λαμβάνουν 135.000 μετρήσεις ανά 5 δευτερόλεπτα. Όλα τα παραπάνω διασφαλίζουν την άρτια και ασφαλή λειτουργία των αποτελεσμάτων. Από από την αρχή του έτους έως τον Μάιο έχουν καταγραφεί 55.373 events (Detections, Deterrences & Shutdowns) πτηνών που προσέγγισαν και απετράπηκε η πρόσκρουσης τους με ανεμογεννήτριες που είχαν nvbird®️.

Η τεχνογνωσία και η καινοτομία που ενσωματώνονται στο nvbird®️ το έχουν καθιερώσει σε παγκόσμιο επίπεδο ως την πλέον σημαντική και αποτελεσματική λύση στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποδεικνύει πως η τεχνολογία της πληροφορικής μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και επίτευξης του zero emission, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξη των Αιολικών πάρκων διεθνώς, αυξάνοντας την αποδοτικότητα τους και προστατεύοντας στο μέγιστο βαθμό το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα.