Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 11/6 η εκδήλωση «Προωθώντας την βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας στη Μεσόγειο»

Tην Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η εκδήλωση “Promoting sustainable smallscale Aquaculture in the Mediterranean” για τη βιωσιμότητα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον.

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από την Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης και επιχειρηματικής ανάπτυξης “Promoting smallscale aquaculture sustainability in Southeast Mediterranean” (προώθηση της βιωσιμότητας υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο), στο οποίο θα συμμετάσχουν 5 μονάδες υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, που επιλέχθηκαν μετά από ανοικτό κάλεσμα στις χώρες τους.

Συγκεκριμένα, οι επιλεχθείσες μονάδες προέρχονται από τις παρακάτω χώρες: Αίγυπτο, Αλγερία, Λίβανο, Μαρόκο και Τυνησία ενώ τα στελέχη τους θα παρακολουθήσουν στην Ελλάδα από τις 12/6 έως τις 21/6 εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία μεταξύ άλλων θα αφορούν την επιχειρηματική ανάπτυξη, την καινοτομία, την βιωσιμότητα, τις τεχνολογικές τάσεις, την ασφάλεια και τις πωλήσεις. Παράλληλα, θα επισκεφθούν πρότυπες μονάδες υδατοκαλλιέργειας στην χώρα μας, καθώς και ερευνητικά εργαστήρια, προκειμένου να ενημερωθούν για την ελληνική τεχνογνωσία στον κλάδο.

Στην εκδήλωση της Τρίτης 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση και η βράβευση των  5 επιλεχθέντων μονάδων, ενώ θα ακολουθήσουν τρεις συζητήσεις πάνελ με στελέχη του κλάδου, ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές και επιχειρηματίες αναφορικά με το μέλλον της υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας.

Πιο συγκεκριμένα οι συζητήσεις θα αφορούν:

Πάνελ 1: Τάσεις στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο

Πάνελ 2: Σύνδεση έρευνας και αγοράς και οι νέες τάσεις της αγοράς

Πάνελ 3: Ο ρόλος των Συλλογικών Οργάνων, των Ενώσεων και των Επιμελητηρίων στον κλάδο

Σημείωση: η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και του Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ).

Η επιλογή της Ελλάδας ως χώρας υλοποίησης του προγράμματος, αναδεικνύει την ηγετική θέση που κατέχει η χώρα μας στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και τις προοπτικές της, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνούς ενδιαφέροντος.

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην εκδήλωση παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα ΕΔΩ, καθώς οι θέσεις θα είναι περιορισμένες.