YΠΕΝ: ΜοU για την καθιέρωση του συστήματος ”SAvE Whales”

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), κ. Μαρία Παπαδοπούλου, η συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια πολιτικής του Green Tank, κ. Ιόλη Χριστοπούλου, η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της OceanCare, κ. Sigrid Lueber, και η Γενική Διευθύντρια της OceanCare, κ. Fabienne McLellan, υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη και την πλήρη λειτουργία του SAvE Whales.

«Η σημερινή μέρα είναι ένα ορόσημο για την προστασία των φυσητήρων και την πολιτική της χώρας για την προστασία της βιοποικιλότητας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί με ψηφίσματα καλούν σε επείγουσα λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κυριότερης απειλής για τους φυσητήρες στη Μεσόγειο, τη σύγκρουση με διερχόμενα πλοία. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα, δίνουμε προοπτική σε μία καινοτόμα λύση, σε έναν βασικό θαλάσσιο οικότοπο για αυτό το είδος εντός της Ελληνικής Τάφρου που έχει χαρακτηριστεί περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την OceanCare και τους επιστήμονες, το Green Tank θα συμβάλει στον συντονισμό και την πλήρη εφαρμογή του συστήματος στο Στενό των Κυθήρων», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου εκ μέρους του Green Tank.

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι ο καρπός μιας πολυετούς προσπάθειας για την προστασία των φυσητήρων σε συνεργασία με τους Έλληνες επιστήμονες Αλέξανδρο Φραντζή, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών ΠΕΛΑΓΟΣ και Εμμανουήλ Σκαρσούλη, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Παρά τις προκλήσεις, καταφέραμε να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που βασίζεται στην έξυπνη τεχνολογία και δίνει απάντηση στον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός των φυσητήρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος μας να ανοίξουμε τον δρόμο για πιο εντατικές και συμπληρωματικές προσπάθειες για την προστασία των φυσητήρων από τη σύγκρουση με πλοία στην Ελληνική Τάφρο, ειδικά σε περιοχές – όπως το Στενό των Κυθήρων – όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αλλαγή πορείας των πλοίων», δήλωσε η Sigrid Lueber εκ μέρους της OceanCare.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://ypen.gov.gr/kathieronetai-systima-proeidopoiisis-dierchomenon-ploion-gia-tin-egkairi-anagnorisi-megalon-thalassion-thilastikon/

Το σύστημα SAvE Whales είναι ένα καινοτόμο σύστημα που εντοπίζει την ακριβή θέση των φυσητήρων σε απόσταση έως και 7 χιλιόμετρα και μεταδίδει τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για να ενημερώνει τα πληρώματα των πλοίων ώστε να επιβραδύνουν ή να προσαρμόσουν τη διαδρομή τους προκειμένου να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Για τη συνεργασία για την αναβάθμιση του SAvE Whales είχε προηγηθεί η κοινή δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΟΦΥΠΕΚΑ, της OceanCare και του Green Tank κατά τη διάρκεια του 9ου Our Ocean Conference.