Skyros Project: Αποφοίτησαν οι πρώτοι Chemical Ambassadors

Μέσω της θερινής ακαδημίας περιβαλλοντικών εκπαιδευτών «Skyros Project» αποφοίτησαν οι πρώτοι Chemical Ambassadors στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Life ChemBee, το οποίο υλοποιείται στην Ελλάδα από το ECOCITY, εθελοντικό οργανισμό που στοχεύει στο αστικό περιβάλλον. Το Skyros Project, η «χρυσή συνεργασία» μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Δήμου Σκύρου, πραγματοποιήθηκε για 10η συνεχόμενη χρονιά στο νησί της Σκύρου και οι δράσεις του ECOCITY έλαβαν χώρα στο Λιμάνι της Λιναριάς αλλά και στην χώρα της Σκύρου συνδυάζοντας την μάθηση με την λαογραφία και την παραδοσιακή αισθητική του νησιού.

Μέσω του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν να αναγνωρίζουν τα επικίνδυνα τοξικά σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, τους κινδύνους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και ιδιαιτέρως στο παιδικό δωμάτιο καθώς επίσης και τρόπους μείωσης της έκθεσης, με σκοπό την προστασία τόσο της υγείας τους όσο και του περιβάλλοντος. Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με θέματα επικοινωνίας των χημικών ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορέσουν να μεταδώσουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις στον περίγυρο τους. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν πολλαπλοί πυρήνες μετάδοσης έως ότου το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να ενημερωθεί για το ζήτημα των επικίνδυνων χημικών και τους τρόπους που μπορεί να προστατευτεί.

Αναλυτικότερα, η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος έγινε μία εισαγωγή στα χημικά και τους τρόπους που επηρεάζουν την υγεία και αναλύθηκαν οι τρόποι επικοινωνίας των συγκεκριμένων θεμάτων. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν προϊόντα καθημερινής χρήσης με επικίνδυνες τοξικές ουσίες στην κουζίνα, το σαλόνι, το μπάνιο, το παιδικό δωμάτιο και τα υφάσματα, ενώ δόθηκαν ειδικές οδηγίες για την μείωση της έκθεσης στο κάθε χώρο καθώς και γενικές συστάσεις.

Η αποφοίτηση των πρώτων «Chemical Ambassadors» πραγματοποιήθηκε με αρχαιοελληνικό αέρα στο κάστρο της Σκύρου, παρουσία μεταξύ άλλων των κ.κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, τον Κυριάκο Αντωνόπουλο, Δήμαρχο Σκύρου, Επίτιμο Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και έτερο συνιδρυτή του Skyros Project και την Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή, Πρόεδρο του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συνιδρύτρια του Skyros Project.

Το ECOCITY θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια στην ομάδα του Skyros Project για την πρόσκληση στο μοναδικό αυτό περιβαλλοντικό πρόγραμμα και τις δράσεις που πραγματοποιούνται.

Παράλληλα, αποφοίτησε και η δεύτερη γενιά των «Chemical Ambassadors», η οποία παρακολούθησε τα online σεμινάρια διάρκειας 3 εβδομάδων. Στόχος του προγράμματος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να «μετατραπούν» σε πρεσβευτές του μηνύματος των τοξικών χημικών στον περίγυρο τους. Όπως οι μέλισσες διασπείρουν την γύρη στα γύρω λουλούδια έτσι και οι πρεσβευτές μεταδίδουν τις γνώσεις τους σε όλο τον κύκλο τους κάνοντας το μήνυμα των επικίνδυνων και τοξικών χημικών γνωστό σε όλο τον κόσμο! Το πρόγραμμα Life ChemBee συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προώθηση μιας υγιούς και βιώσιμης κοινότητας απαλλαγμένης από τοξικά.