Κομισιόν: Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τα βραβεία «Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες της Ισότητας των Φύλων»

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες της Ισότητας των Φύλων. Η διάκριση αυτή απονέμεται σε πανεπιστήμια, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς ερευνητικούς οργανισμούς εγκατεστημένους στα κράτη μέλη της ΕΕ ή σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», που έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα μέσω της υλοποίησης σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων. Στόχος των βραβείων είναι η προώθηση συμπεριληπτικών πολιτικών για την ισότητα των φύλων στους ερευνητικούς οργανισμούς. Οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της πύλης χρηματοδότησης και υποβολής προσφορών έως τις 16 Οκτωβρίου 2024 στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Απονέμονται βραβεία σε  τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες της βιώσιμης ισότητας των φύλων, δηλ. οργανισμούς που έχουν να επιδείξουν σημαντική και διαχρονική δράση και αξιοσημείωτα αποτελέσματα μέσω της υλοποίησης των σχεδίων δράσης τους για την ισότητα των φύλων. Η δεύτερη κατηγορία, οι νέοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες της ισότητας των φύλων, απευθύνεται σε φορείς που πρόσφατα ολοκλήρωσαν την υλοποίηση του πρώτου τους σχεδίου δράσης, χάρη στην οποία έχουν να επιδείξουν απτή πρόοδο. Τέλος, η κατηγορία των συμπεριληπτικών πρωταθλητών και πρωταθλητριών της ισότητας των φύλων απευθύνεται σε φορείς που έχουν εκπονήσει τα πλέον καινοτόμα και συμπεριληπτικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φύλων, τα οποία εκτός από τη διάσταση του φύλου αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δύο άλλες κοινωνικές κατηγορίες, όπως η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, η κοινωνική καταγωγή, ο γενετήσιος προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου (ΛΟΑΤΚΙ) ή η αναπηρία, και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα χάρη στην υλοποίηση των σχεδίων αυτών.

Οι πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής των βραβείων το 2025. Κάθε νικητής και νικήτρια θα λάβει βραβείο ύψους 100.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται για τρίτη χρονιά.

Τα κριτήρια υποβολής αιτήσεων, επιλεξιμότητας και βράβευσης περιγράφονται λεπτομερώς στους κανόνες του διαγωνισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες βλ. εδώ.