ΕΕΠΦ: Χρυσός χορηγός με το έργο LIFE PRIMED στο συνέδριο SERE 2024

Η ΕΕΠΦ, με το έργο LIFE PRIMED, συμμετείχε ως χρυσός χορηγός στο συνέδριο SERE 2024 για την Αποκατάσταση της Φύσης. Με γενικό τίτλο «Bridging Science, Practice, and Policy of Nature Restoration» το συνέδριο έλαβε χώρα μεταξύ 26-30 Αυγούστου στο Τάρτου της Εσθονίας, πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2024. Συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου από όλη την Ευρώπη.

Η εισήγηση της ΕΕΠΦ στο συνέδριο αφορούσε τις δραστηριότητες αποκατάστασης στο Δέλτα του Νέστου και το ονομαστό παραποτάμιο δάσος του, έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέσω του Ευρωπαϊκού έργου LIFE PRIMED εφαρμόστηκαν δράσεις διαχείρισης και αποκατάστασης των Μεσογειακών εποχικών λιμνίων και του παραποτάμιου δάσους με σκλήθρα, ώστε να αναστραφεί η πορεία υποβάθμισής τους. Επιπλέον, η ατζέντα του συνεδρίου περιλάμβανε ειδική συνεδρία με θέμα «Ενίσχυση της δέσμευσης των έργων LIFE στις αρχές και τα πρότυπα για την οικολογική αποκατάσταση» την οποία συντόνισαν οι επιστήμονες του LIFE PRIMED.

Το Ευρωπαϊκό παράρτημα της Παγκόσμιας Κοινότητας Οικολογικής Αποκατάστασης (SERE) συγκεντρώνει μέλη από 47 χώρες λειτουργώντας ως ένα «δίκτυο δικτύων», συνεργαζόμενο με εθνικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη για την προώθηση επιστημονικά τεκμηριωμένων προσεγγίσεων και βέλτιστων πρακτικών στην οικολογική αποκατάσταση.

Στον πυρήνα του συνεδρίου βρέθηκε ο νέος ευρωπαϊκός νόμος, «Κανονισμός (EE) 2024/1991 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Ιουνίου 2024, για την αποκατάσταση της φύσης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2022/869», που εγκρίθηκε πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2024 από την ΕΕ.

Ο νέος κανονισμός, που έχει άμεση εφαρμογή από 18 Αυγούστου 2024 σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβάνει την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης, υπερβαίνοντας την απαιτούμενη πρακτική της προστασίας και θέτει, μεταξύ άλλων, ως στόχο την επίτευξη της καλής κατάστασης των βασικών τύπων ενδιαιτημάτων και των ενδιαιτημάτων των ειδών σε ξηρά και θάλασσα. Επίσης, στοχεύει στην αποκατάσταση των ποταμών ελεύθερης ροής, των μελισσών και άγριων επικονιαστών, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, αλλά και στη διατήρηση και αύξηση του αστικού πράσινου χώρου και της αστικής δενδροκάλυψης, ενώ δίνει έμφαση στις Λύσεις Βασισμένες στη Φύση (Nature-based Solutions).

Ο σκοπός του συνεδρίου ήταν να ενδυναμώσει με συμπεράσματα και εφαρμοσμένες πρακτικές τις Κυβερνήσεις που καλούνται να καταστρώσουν, εντός δύο ετών,  εθνικά σχέδια αποκατάστασης για την εφαρμογή του νέου κανονισμού. Στον απόηχο των οικολογικών καταστροφών του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, παραμένουμε σε εγρήγορση και περιμένουμε την ορθή εφαρμογή του κανονισμού.

Ο Χρήστος Γεωργιάδης, Υπεύθυνος του Τμήματος των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΕΕΠΦ, δηλώνει: «Η επιτυχία του συνεδρίου SERE 2024 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την προώθηση της οικολογικής αποκατάστασης στην Ευρώπη. Η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης θα καθορίσει την πορεία μας προς τη διατήρηση και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων. Μέσω του συντονισμού επιστημονικών, πολιτικών και κοινωνικών προσπαθειών, μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές, αναδεικνύοντας τη φύση ως βασικό πυλώνα της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς.»