Ηνωμένα Έθνη: Νέα Παγκόσμια Εκστρατεία Οδικής Ασφάλειας σε συνεργασία με την JCDecaux

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία η παρουσίαση της Παγκόσμιας Εκστρατείας Οδικής Ασφάλειας “Make a Safety Statement” των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με την JCDecaux που φέρει την υποστήριξη και της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Η εκστρατεία αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας και την υποστήριξη της δημιουργίας ασφαλών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς δρόμων. Σε ευθυγράμμιση με τους στόχους της Νέας Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, η καμπάνια επιδιώκει να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των θυμάτων που σχετίζονται με τροχαίες συγκρούσεις έως το 2030 μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, επιτρέποντας στους ανθρώπους να περπατούν, να ζουν και να απολαμβάνουν το περιβάλλον τους με ασφάλεια. Δεκαπέντε «πρεσβευτές» έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν απλούς και αποτελεσματικούς κανόνες Οδικής Ασφάλειας στις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Τα μηνύματα στα οποία επικεντρώνονται και η δέσμευσή τους να ακολουθούν οι ίδιοι τους κανόνες για την ασφάλεια στους δρόμους αφορούν στη χρήση ζώνης ασφαλείας, την οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα, τη χρήση κράνους, την αποφυγή αποστολής μηνυμάτων κατά την οδήγηση, την αποφυγή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή σε κατάσταση κόπωσης/υπνηλίας και το σεβασμό προς τους πεζούς. Κατά τη διάρκεια της διετίας 2024-2025, η καμπάνια αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο, φτάνοντας σε περισσότερες από 80 χώρες και 1.000 πόλεις.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2024, στο Μιλάνο με επικεφαλής τον Ειδικό Εντεταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια κ. Jean Todt και την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων εκπροσώπων φορέων και Οργανισμών. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Marco Tronchetti Provera, Αντιπρόεδρος της Pirelli ενώ ομιλίες πραγματοποίησαν, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών και Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Ιταλίας κ. Matteo Salvini και ο Δήμαρχος του Μιλάνου κ. Giuseppe Sala, παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την Οδική Ασφάλεια.

Στη συνέχεια, σημαντικές προσωπικότητες του κλάδου μοιράστηκαν τη δική τους δήλωση για την ασφάλεια, υπό τον τίτλο: «Γιατί κάνω τη δήλωση μου σχετικά με την ασφάλεια – Ποια είναι η δική σας;». Ανάμεσά τους ήταν:

  • Ο κ. Jean Todt, Ειδικός Εντεταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Οδική Ασφάλεια.
  • Η κα. Sara Adam, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP).
  • Ο κ. Stefano Domenicali, Διευθύνων Σύμβουλος της Formula One Group.
  • Ο κ. Andrea Rustioni, Γενικός Διευθυντής της IGPDecaux.

Τη συζήτηση συντόνισε η κα. Vicky Piria, οδηγός αγώνων, παρουσιάστρια και ομιλήτρια για θέματα προσωπικής ανάπτυξης.

Προσκεκλημένη στη εκδήλωση ήταν η κυρία Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», το οποίο αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του ΟΗΕ για θέματα Οδικής Ασφάλειας. Στη δήλωση της, η κυρία Μυλωνά, δεσμεύτηκε να συνεχίσει το Ινστιτούτο να υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ενημερώνουν τη νέα γενιά διαμορφώνοντας μια κουλτούρα Οδικής Ασφάλειας που σώζει ζωές.