Mars: Επιτυγχάνει ρεκόρ μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η Mars, Incorporated δημοσίευσε την Έκθεση Βιωσιμότητας “Mars Sustainable in a Generation Report 2023”, καταγράφοντας σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον στόχο της για επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Συγκεκριμένα, το 2023 κατέγραψε πρωτοφανή μείωση 8% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε σύγκριση με τη βάση του 2015 σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της. Από το 2015, οι εκπομπές GHG στην αλυσίδα αξίας της εταιρείας έχουν μειωθεί κατά 16% (ή 5,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους — ισοδύναμες με τις εκπομπές GHG που παράγονται από περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα βενζίνης σε ένα χρόνο), ενώ η επιχείρηση έχει αυξηθεί πάνω από 60%, φτάνοντας τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόλις η Mars δημοσίευσε τον Οδικό Χάρτη Μηδενικών Εκπομπών (Mars Net Zero Roadmap) το 2023, δεσμεύτηκε να επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα τριών ετών, και να συνεχίσει να διαθέτει οικονομικούς πόρους όσο χρειαστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών.

Ο Άλκης Γέραλης, General Manager της Mars Hellas δήλωσε «Ως ηγέτες στη παγκόσμια αγορά, η ευθύνη μας εκτείνεται πέρα από την επιχειρηματική ανάπτυξη, στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές. Στη Mars Hellas, είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τη παγκόσμια δέσμευση της Mars για την απόλυτη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λαμβάνοντας μερίδιο στα απτά αποτελέσματα του Net Zero Roadmap που δημοσιεύει ετησίως η εταιρεία. Οι προσπάθειές μας οδηγούν σε θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο οργανισμός μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται υπεύθυνα και βιώσιμα».

Με σχεδόν το 60% του αποτυπώματος GHG της αλυσίδας αξίας της εταιρείας να προέρχεται από γεωργικά συστατικά, η Mars επεκτείνει νέες πρωτοβουλίες κλιματικά έξυπνης γεωργίας για να προωθήσει τη συνεχή μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στη βελτίωση της υγείας του εδάφους και της ανθεκτικότητας των αγροκτημάτων, παρέχοντας παράλληλα σημαντική οικονομική υποστήριξη και εκπαίδευση στους αγρότες για να επιταχύνουν την υιοθέτηση πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας.

Η Χριστίνα Γιαπιτζάκη, HR Manager South Europe People & Organization, στη Mars, ανέφερε «Το ταξίδι προς την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι βαθιά ενσωματωμένο στον τρόπο με τον οποίο ενδυναμώνουμε και εμπλέκουμε τους ανθρώπους μας. Η βιωσιμότητα στην Mars δεν αφορά μόνο περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά και την ενσωμάτωση αυτών των αξιών στην κουλτούρα μας. Υποστηρίζουμε  μια μετασχηματιστική προσέγγιση, διασφαλίζοντας ότι κάθε εργαζόμενος κατανοεί το ρόλο του σε αυτή την αποστολή. Σχηματίζοντας ένα έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό που είναι τόσο παθιασμένο όσο και εξοπλισμένο για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, διασφαλίζουμε ότι οι σημερινές μας προσπάθειες θα έχουν μόνιμο θετικό αντίκτυπο, τόσο εντός του οργανισμού μας όσο και στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

Οι πιο πρόσφατες επενδύσεις της Mars για την κλιματικά έξυπνη γεωργία περιλαμβάνουν τις ακόλουθες συνέργειες:

  • Συνεργασία με εταίρους για τη δημιουργία ενός προγράμματος με επίκεντρο τους παραγωγούς για τη στήριξη 1.900 αγροτών σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ και την Πολωνία για την εφαρμογή μεθόδων κλιματικά έξυπνης γεωργίας και την εστίαση σε καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, για τις μάρκες τροφών για κατοικίδια ζώα της Mars, όπως οι PEDIGREE® και IAMS®.
  • Επεκτείνοντας τη συνεργασία μεταξύ της μάρκας Royal Canin της Mars και της Soil Capital, η Mars θα παράσχει οικονομική στήριξη σε περίπου 250 αγρότες στη Γαλλία και το Βέλγιο. Μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη συνεργασία έχει παράσχει στήριξη σε αγρότες σε 300.000 εκτάρια γεωργικών εκτάσεων.
  • Συνέχιση της υποστήριξης του προγράμματος Next Generation Soil στο Μεξικό και τη Βραζιλία σε συνεργασία με τους φορείς CIMMYT (Μεξικό) και Producing Right (Βραζιλία). Μέσω αυτού του προγράμματος, η Mars έχει ήδη εφοδιάσει 100 παραγωγούς καλαμποκιού με τα εργαλεία και τις γνώσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όπως η λειψυδρία και οι χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης νέες πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας για την προστασία της υγείας του εδάφους, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων και την προώθηση της καλής παραγωγικότητας στην παραγωγή σιτηρών.
  • Ένα σχέδιο βιώσιμης γαλακτοκομίας που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το Moo’ving Dairy Forward, το οποίο δεσμεύεται για επένδυση 47 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών στο πλαίσιο της νέας προσέγγισης της εταιρείας για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων με γνώμονα το κλίμα, ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα των γαλακτοκομικών προϊόντων με τους εταίρους Fonterra, Land O’Lakes, Interfood και FrieslandCampina.