Κήπος Ακροπόλεως: Τα εγκαίνια την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου – Το αναλυτικό πρόγραμμα

Tην Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, στις 17:30, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Κήπου – Παιδικής Χαράς Ακροπόλεως, σε μια γιορτή ανοιχτή σε όλους!

Η αποκατάσταση και ανάπλαση του εγκαταλελειμμένου για δεκαετίες Κήπου Ακροπόλεως, ακριβώς κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, είναι αποτέλεσμα της πολύχρονης προσπάθειας που κατέβαλε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Ο ιστορικός ελαιώνας φροντίσθηκε, διατηρήθηκε στο σύνολό του και στα ξέφωτά του θα επαναλειτουργήσει παιδική χαρά, αλλά και ελεύθερος χώρος για όλες τις ηλικίες – χώροι που εκλείπουν από τη γειτονιά της Πλάκας, αλλά και ευρύτερα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Ο Κήπος είχε λειτουργήσει με παγκάκια και λίγα παιχνίδια ως παιδική χαρά της περιοχής επί Δημαρχίας Α. Τρίτση. Με το πέρασμα του χρόνου ο κήπος ερήμωσε, τα παγκάκια μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα δέντρα και η βλάστηση αφέθηκαν κι αυτά στη μοίρα τους, σε εγκατάλειψη και γκραφίτι.

Η ΕΛΛΕΤ εργάστηκε για το σκοπό αυτό από το 2012, ξεκινώντας με τη διεξαγωγή μιας μεγάλης εκστρατείας ευαισθητοποίησης με διάφορες δράσεις, μεταξύ των οποίων, μία εκδήλωση με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου και άλλων καλλιτεχνών, το 2018. Στόχος μας η συγκέντρωση πόρων για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών, που ανατέθηκαν σε ομάδα διακεκριμένων αρχιτεκτόνων και μηχανικών. Η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα από το Ίδρυμα Ωνάση.

Στόχος της ΕΛΛΕΤ ήταν η ανάδειξη του βασικού συγκριτικού πλεονεκτήματος του χώρου: η Παιδική Χαρά εντάσσεται στον ιστορικό ελαιώνα του Κήπου Ακροπόλεως, χωρίς να διαταράσσεται η συνέχεια του χώρου: Ιερός Βράχος, εκκλησάκι, Κήπος. Πρόκειται για ένα μοναδικό σημείο, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, για χρόνια υποβαθμισμένο.

Πλέον μεταμορφώνεται σε χώρο ξεκούρασης για όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά παίζουν σε προσεκτικά επιλεγμένα παιχνίδια, και οι μεγάλοι χαίρονται ένα χώρο χωρίς τραπεζοκαθίσματα ή μεγάφωνα, αυτοκίνητα και μηχανές, από τους ελάχιστους στην Πλάκα.

Οι βασικές αρχές σχεδιασμού είναι η επιλογή αποκλειστικά φυσικών υλικών, που απαιτούν την ελάχιστη συντήρηση και συμπληρώνουν την εικόνα του ελαιώνα που έχει σήμερα ο κήπος, με προσοχή στη θέα προς και από την Ακρόπολη. Τα παιχνίδια που επιλέχθηκαν είναι της πρωτοπόρου Γερμανικής Εταιρείας Richter, της οποίας ο επικεφαλής σχεδιαστής Peter Heuken δήλωσε ότι οι ημέρες που εργάστηκε στον Κήπο Ακροπόλεως είναι από τις πολυτιμότερες της ζωής του.

Θερμές ευχαριστίες:

  • Στους αρχιτέκτονες-μέλη της ΕΛΛΕΤ και κατοίκους Πλάκας (Θωμά Δοξιάδη, Κυριακή Καραχάλιου και Αλεξάνδρα Στράτου) που εκπόνησαν την φυτοτεχνική και αρχιτεκτονική μελέτη αντίστοιχα. Την εταιρεία INSTA llations – Σύμβουλοι Μηχανικοί για τη μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων και τον Δημήτρη Περβολαράκη για την στατική μελέτη.
  • Στους χορηγούς των μελετών: Κωνσταντίνο Γουλιμή, Φωκίωνα Ποταμιάνο, Κωνσταντίνο Σγουμπόπουλο (Perianth Hotel), Μάκη Φωκά (Electra Hotels), καθώς και πολλούς πολίτες που συνεισέφεραν στην εκστρατεία crowdfunding μέσω της πλατφόρμας

Η ανταπόκριση στο κάλεσμά ήταν εντυπωσιακή: τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά για την αναβάθμιση ενός πολύτιμου, δημόσιου χώρου. Και μια καινοτομία ακόμα: η Κοινωνία των Πολιτών αναλαμβάνει εθελοντική δράση φύλαξης και εποπτείας του χώρου σε συνεργασία με τον Δήμο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εγκαινίων:

17:30 Παιχνίδια & παράλληλες δραστηριότητες για παιδιά 

•       Φύτευση βοτανόκηπου από την εταιρεία Symbeeosis με τη συμμετοχή σχολείων της περιοχής

•       Παραμύθι από την «Κόκκινη κλωστή…»

 

19:00 Σύντομος αγιασμός
19:10

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ – ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

–     Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων

–     Λυδία Καρρά, Ιδρύτρια ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

–     Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση

19:30 Η Ιστορία της περιοχής του Κήπου Ακροπόλεως, Άρτεμις Σκουμπουρδή
19:40 Παραδοσιακή Μουσική
20:00 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θίασο Χαρίδημου
20:30 Παραδοσιακή Μουσική

(μετρό: στάση Ακρόπολη, Οδός Θρασύλλου, από Διονυσίου Αρεοπαγίτου)