Global Link: Οι αυξήσεις τιμών αποτελούν παγκόσμια ανησυχία – Ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα της Global Link, που πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες και 4 ηπείρους, με δείγμα 9.000 ερωτώμενων, οι αυξήσεις τιμών αποτελούν τον κύριο παράγοντα ανησυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 47% των συμμετεχόντων να τις κατατάσσουν ως την πρωταρχική τους ανησυχία. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η ανησυχία για τις αυξήσεις τιμών είναι ακόμη πιο έντονη, με το 62% των πολιτών να τις θεωρεί το κυριότερο πρόβλημα, το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μετά τον Καναδά και την Κροατία, και αισθητά υψηλότερο από τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης, που βρίσκεται στο 49%.

Η ανησυχία για τις αυξήσεις τιμών είναι ιδιαίτερα έντονη στις ηλικίες 35-54 και στους κατοίκους της επαρχίας, όπου το ποσοστό φτάνει το 67%.

Ακολουθούν άλλοι παράγοντες ανησυχίας, όπως η «οικονομία», η οποία ανησυχεί το 31% των Ελλήνων σε σύγκριση με το 27% παγκοσμίως, και το «σύστημα υγείας», όπου η ανησυχία στην Ελλάδα (32%) είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με το παγκόσμιο μέσο όρο (25%). Σημαντική θέση μεταξύ των παραγόντων ανησυχίας των Ελλήνων καταλαμβάνουν επίσης η διαφθορά (28% στην Ελλάδα, 19% παγκοσμίως) και η φτώχεια και η ανισότητα (28% στην Ελλάδα έναντι 22% παγκοσμίως).

Αντίθετα, θέματα όπως η «κλιματική αλλαγή» (13% στην Ελλάδα έναντι 23% παγκοσμίως) και οι «διεθνείς πόλεμοι και συγκρούσεις» (6% στην Ελλάδα έναντι 12% παγκοσμίως) φαίνεται να απασχολούν τους Έλληνες σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες.