Ο ξενοδοχειακός Όμιλος Sani/Ikos συμμετείχε στην Εβδομάδα για το Κλίμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Στις συναντήσεις και τον διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που διοργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της φετινής Εβδομάδας για το Κλίμα (Climate Week NYC), συμμετείχε ο Όμιλος Sani/Ikos – ο μόνος ξενοδοχειακός Όμιλος που κλήθηκε να παρουσιάσει το έργο του στο πλαίσιο των SDG Interviews σε αναγνώριση της συμβολής του στη μετάβαση προς την αειφορία. Μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact), ο Όμιλος Sani/Ikos διαχρονικά προάγει τον βιώσιμο τουρισμό της Μεσογείου, έχοντας αναπτύξει πρωτοποριακά περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, με οδηγό του τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο την Εβδομάδας για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, είναι από τις μεγαλύτερες, αλλά και σημαντικότερες συναντήσεις για την προώθηση της βιωσιμότητας και το κλίμα διεθνώς. Η φετινή διοργάνωση περιλάμβανε περισσότερες από 600 συναντήσεις και δράσεις σε ολόκληρη την πόλη, φέρνοντας κοντά ηγετικές προσωπικότητες από τον επιστημονικό, τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό χώρο, καθώς και από την κοινωνία των πολιτών.

Ο Όμιλος Sani/Ikos συμμετείχε, μέσω της Διευθύντριας Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ελένης Ανδρεάδη, σε μία σειρά συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν με διπλωμάτες, πολιτικά πρόσωπα, επικεφαλής διεθνών οργανισμών, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων που πρωτοστατούν στον τομέα της αειφορίας, ώστε να προωθήσουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους διάφορους κλάδους της οικονομίας, την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών και τη διεθνή συνεργασία. Όλες οι συνεντεύξεις προβάλλονται διεθνώς μέσω του τηλεοπτικού και ενημερωτικού δικτύου CNBC ( Δείτε τη συνέντευξη εδώ ).

«Η αειφορία βρίσκεται στην καρδιά της εταιρείας μας ήδη από την ίδρυσή της. Το όραμά μας για τον βιώσιμο τουρισμό της Μεσογείου διαρκώς εξελίσσεται, καθώς αναπτύσσεται η επιχειρηματική μας δράση και εντείνονται οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε” ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξής της η κα Ανδρεάδη. «Έχουμε θέσει σημαντικούς στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, μηδενικά απόβλητα προς υγειονομική ταφή, αλλά και για την προστασία της βιοποικιλότητας σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και ΜΚΟ».    

Η στρατηγική αειφορίας (ESG) του Ομίλου Sani/Ikos εστιάζει σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων του, Sani Resort και Ikos Resorts, με έμφαση στην απανθρακοποίηση, την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και την κυκλική οικονομία, την προστασία της τοπικής βιοποικιλότητας, καθώς επίσης τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων και των ευάλωτων ομάδων, με ειδική μέριμνα για την ανάπτυξη και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους εργαζόμενους.

Ο Όμιλος στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα (net zero) έως το 2030 -20 χρόνια νωρίτερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό στόχο- μέσα από επενδύσεις σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, σε ΑΠΕ, στον εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και του στόλου του, καθώς επίσης σε προγράμματα απορρόφησης και αντιστάθμισης άνθρακα. Ήδη όλα τα θέρετρά του στη Μεσόγειο είναι ανθρακικά ουδέτερα και ηλεκτροδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές, με διεθνείς πιστοποιήσεις όπως LEED και BREEAM για όλα τα νέα κτίρια, αλλά και τις ανακαινίσεις, ενώ τα θέρετρα Sani Resort και Ikos Resorts θα έχουν εξαλείψει πλήρως τα πλαστικά μίας χρήσης έως το τέλος του 2024.

Τα περιβαλλοντικά προγράμματα του Ομίλου περιλαμβάνουν επίσης εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων και των απορριμμάτων κήπου, επεξεργασία και ανακύκλωση του νερού για άρδευση, καθώς και προγράμματα ανακύκλωσης για πάνω από 20 ρεύματα υλικών – μεταξύ άλλων. Ο Όμιλος συνεργάζεται, επίσης, με επιστημονικά ινστιτούτα και ΜΚΟ για την προστασία μεσογειακών οικοσυστημάτων, όπως τα παράκτια πευκοδάση και οι υγρότοποι, τα δελφίνια και οι πληθυσμοί των μελισσών, ενώ έχει αναπτύξει εκτενή ενημερωτικά προγράμματα και οικολογικές δράσεις για τους επισκέπτες του. Παράλληλα με τις περιβαλλοντικές του πρωτοβουλίες, ο Όμιλος Sani/Ikos αναλαμβάνει σημαντική δράση και για την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων. Κάθε χρόνο στηρίζει περισσότερες από 40 κοινωφελείς οργανισμούς, εστιάζοντας σε παιδιά, γυναίκες και οικογένειες, ενώ προάγει την εκπαίδευση και την ενίσχυση της απασχόλησης, με ιδιαίτερη μέριμνα για την έμφυλη ισότητα.

«Ο βιώσιμος τουρισμός ωφελεί τους επισκέπτες, όπως και τους ίδιους τους τοπικούς κατοίκους. Για τις χώρες που βασίζονται σημαντικά στην τουριστική βιομηχανία, η αειφορία στον κλάδο μας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οδηγό μετασχηματισμού της οικονομίας μας, διαφυλάσσοντας τα οικοσυστήματα που κάνουν τη Μεσόγειο τόσο μοναδική, αλλά και αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων», επεσήμανε κατά τη συνέντευξή της στο πλαίσιο της Εβδομάδας για το Κλίμα η κα Ανδρεάδη.

Με 12 βραβευμένα πολυτελή θέρετρα στην Ελλάδα και την Ισπανία, ο Όμιλος  Sani/Ikos συνεχίζει την ανάπτυξή του στην Μεσόγειο, επενδύοντας σε τρία νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα (Κρήτη), την Ισπανία (Μαρμπέλα) και την Πορτογαλία (Αλγκάρβε), που θα λειτουργήσουν από το 2026 έως το 2028, ενώ διαρκώς αναβαθμίζει την απαράμιλλη, υψηλής ποιότητας  φιλοξενία που απολαμβάνουν οι επισκέπτες του Sani Resort και των Ikos Resorts.