ΕΕΠΦ: Σύμπραξη για την Πράσινη Εκπαίδευση στην Ελλάδα, με όχημα τα Οικολογικά Σχολεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) στέλνει το μήνυμα ότι η εκπαίδευση είναι το σημαντικότερο κλειδί για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων της αειφορίας και την προστασία της Γης μας.

Η ΕΕΠΦ, μέσα από το διεθνές πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία», το οποίο υλοποιεί στη χώρα μας εδώ και 30 συναπτά έτη, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, αναδεικνύει την αξία της περιβαλλοντικής γνώσης και δράσης στις νεότερες γενιές. Στόχος του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, ώστε τα παιδιά να αναπτυχθούν ως ενεργοί πολίτες που φροντίζουν για την προστασία του πλανήτη μας.

Η UNESCO αναγνωρίζει τα «Οικολογικά Σχολεία» ως το πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα Πράσινης Διαπίστευσης για την επίτευξη των στόχων της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Πράσινη Εκπαίδευση (Greening Education Partnership – GEP) για τη ριζική αναμόρφωση των εκπαιδευτικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο έως το 2030, και ιδιαίτερα του στόχου στον Πυλώνα 1.

Ο Πυλώνας 1 της GEP, στην οποία έχει προσχωρήσει και η Ελλάδα με την υπογραφή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, θέτει έναν φιλόδοξο στόχο: μέχρι το 2030 τουλάχιστον τα μισά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας να διαθέτουν μία πράσινη διαπίστευση, η οποία θα αντανακλά την παροχή ποιοτικής και σύγχρονης εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή και την αειφορία, αλλά και τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας πράσινων εγκαταστάσεων και υποδομών. Οι σχολικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σταδιακά στις διεθνείς κατευθύνσεις προκειμένου η ευαισθητοποίηση του μαθητικού κοινού να συμβαδίζει πάντα με τη  βιώσιμη λειτουργία. Με την πιστοποίησή τους ως «Οικολογικά Σχολεία», οι σχολικές μονάδες έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη των κριτηρίων της GEP.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ανακοινώνει πως ενώνει τις δυνάμεις της με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και τον Όμιλο Πειραιώς, προκειμένου το δίκτυο των Οικολογικών Σχολείων να επεκταθεί και να «αγκαλιάσει» όσο το δυνατόν περισσότερες σχολικές μονάδες πανελλαδικά, συμβάλλοντας έτσι στην κατάκτηση των στόχων της Σύμπραξης για την Πράσινη Εκπαίδευση, τους οποίους θεωρούμε εθνικούς στόχους.

Τα «Οικολογικά Σχολεία» ενισχύουν τον ρόλο της κλιματικής εκπαίδευσης για την ενδυνάμωση των μαθητών και μαθητριών, προκειμένου να αναλάβουν δράση για το δικό τους μέλλον. Μέσα από το Πρόγραμμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση, η προώθηση της βιοποικιλότητας και η κλιματική δράση, στο πλαίσιο ενίσχυσης του περιβαλλοντικού γραμματισμού. Αυτές οι έμπρακτες εφαρμογές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης διαχέονται σε όλη τη σχολική κοινότητα, ανασχηματίζοντας το σχολικό περιβάλλον και μετατρέποντας το σχολείο σε πρότυπο γνώσης και συμπεριφοράς και για την τοπική κοινωνία.