Η Κομισιόν παρουσίασε ένα νέο εργαλείο κατά της βιομηχανικής ρύπανσης

Λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καινοτομίας για τον Βιομηχανικό Μετασχηματισμό και τις Εκπομπές (INCITE) τον Ιούνιο του 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα παρουσιάζει την πλατφόρμα πληροφόρησης INCITE που συγκεντρώνει δεδομένα για καινοτόμες, καθαρές βιομηχανικές τεχνολογίες.

Η πύλη INCITE είναι βασικό στοιχείο της αναθεωρημένης οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές. Προάγει τη διάδοση καινοτόμων τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών ρύπων (συμπεριλαμβανομένων των αερίων του θερμοκηπίου) και τη σπατάλη πόρων.  Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για τη λήψη και τη συλλογή δεδομένων από όλους τους βιομηχανικούς κλάδους που καλύπτει η οδηγία, δίνοντας αρχικά έμφαση σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή σιδήρου, χάλυβα, τσιμέντου και χημικών προϊόντων. Αρχικά, στην πλατφόρμα είναι διαθέσιμες περίπου 20 ενδεικτικές τεχνικές από εν εξελίξει έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Για παράδειγμα, έργα παγίδευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα στους κλάδους του τσιμέντου και της ασβέστου, υβριδικές κάμινοι στην υαλουργία και έργα επεξεργασίας ουσιών PFAS από τα λύματα.

Οι χρήστες μπορούν να υποβάλλουν πληροφορίες μέσω απλού ερωτηματολογίου. Η πλατφόρμα βοηθά τα ενδιαφερόμενα μέρη να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, παρέχοντας μια επισκόπηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων, της τεχνολογικής ωριμότητας, του κόστους και των οφελών, καθώς και πιθανών μειονεκτημάτων των εν λόγω τεχνολογιών. Η πλατφόρμα θα στηρίξει επίσης τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των τεχνολογικών παρόχων, ερευνητικών και τεχνολογικών οργανισμών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και οικονομικών φορέων. Επιπλέον, θα στηρίξει τις εθνικές αρχές στη διαδικασία έγκρισης πρωτοποριακών βιομηχανικών μονάδων και θα παράσχει στους οικονομικούς φορείς πληροφορίες για τον εντοπισμό των πλέον ελπιδοφόρων τεχνολογιών στις οποίες αξίζει να επενδύσουν.

Το εργαλείο αυτό τελεί υπό τη διαχείριση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Επιτροπής. Καινοτόμες τεχνικές που θεωρούνται έτοιμες προς χρήση και με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία της Σεβίλλης, για την ανάπτυξη μελλοντικών περιβαλλοντικών κανόνων και την περαιτέρω διάδοση των καθαρών τεχνολογιών στην Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.