DS Smith Hellas: Συμμετείχε στην Εθελοντική Δράση Καθαρισμού της Παραλίας της Ψάθας

Με ισχυρή δέσμευση στην προστασία του περιβάλλοντος, εθελοντές και εθελόντριες της DS Smith Hellas συμμετείχαν στον καθαρισμό της παραλίας της Ψάθας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) για 34η συνεχή χρονιά και αποτελεί το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο με σύνθημα #SeatheChange.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, απομακρύνθηκαν συνολικά 70 κιλά απορριμμάτων, από τα οποία 25 κιλά ήταν ανακυκλώσιμα υλικά. Η κ. Ελένη Τσόλκα, Επικεφαλής του Τομέα Περιβάλλοντος της HELMEPA, ενημέρωσε την ομάδα της DS Smith Hellas για τις σοβαρές επιπτώσεις των θαλάσσιων απορριμμάτων στη βιοποικιλότητα και τους θαλάσσιους οργανισμούς. Η ομάδα της DS Smith Hellas, της πρωτοπόρου εταιρείας λύσεων βιώσιμης συσκευασίας από κυματοειδές χαρτόνι, ενημερώθηκε για το εντεινόμενο πρόβλημα των μικροπλαστικών και άλλων πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία συσσωρεύονται στις ακτές και καταλήγουν στις θάλασσες, απειλώντας το οικοσύστημα.

Στο πλαίσιο της επιστήμης των πολιτών (citizen science), οι εθελοντές κατέγραψαν τα απορρίμματα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Marine Debris Tracker, που συγκεντρώνει στοιχεία από καθαρισμούς σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα καταγραφής που έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην επιστημονική κοινότητα πολύτιμα στοιχεία για το είδος, την ποσότητα και την προέλευση των απορριμμάτων στις ακτές μας.

Ο απολογισμός της δράσης ήταν εντυπωσιακός: Περισυλλέχθηκαν 1.898 τεμάχια απορριμμάτων από την ακτή, με πρωταθλητή τα αποτσίγαρα – 416 τεμάχια (που παραμένουν στην κορυφή της λίστας των απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές, αλλά και παγκοσμίως). Η λίστα συμπληρώνεται από πλαστικά καπάκια (282 τμχ), πλαστικές σακούλες (242 τμχ), πλαστικά καλαμάκια (131 τμχ) και άλλα απορρίμματα, κυρίως πλαστικά μιας χρήσης. Τα απορρίμματα αυτά προέρχονται κυρίως από τις δραστηριότητες αναψυχής στις παραλίες, γεγονός που μας υπενθυμίζει πως όλοι αποτελούμε μέρος του προβλήματος – και, επομένως, μπορούμε να γίνουμε και μέρος της λύσης.

Η εκπρόσωπος της HELMEPA δήλωσε: «Οι εθελοντικές δράσεις, όπως αυτή της DS Smith Hellas, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και συμβάλλουν στην υιοθέτηση καλών συνηθειών, για την υγεία του πλανήτη μας. Μαζί μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες. Η θάλασσα είναι ζωή».

Ο κος Γιώργος Φιλιππόγλου, Γενικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της DS Smith Hellas, δήλωσε: «Η εθελοντική δράση καθαρισμού της παραλίας της Ψάθας ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευσή μας για βιωσιμότητα. Μέσω δράσεων όπως αυτή, εστιάζουμε όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντός μας αλλά και στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της μείωσης της θαλάσσιας ρύπανσης. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και στόχος μας είναι να υπενθυμίζουμε ότι οι καθαρές θάλασσες πρέπει να μας απασχολούν όλο τον χρόνο».