Πρωτιά για την ομάδα του ΕΚΠΑ στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «ECOTROPHELIA EUROPE 2024»

Η Ελληνική Ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κατέκτησε την κορυφή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού «ECOTROPHELIA EUROPE 2024», που πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Οκτωβρίου στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης τροφίμων και ποτών SIAL 2024. Η εκδήλωση-θεσμός, που σε εθνικό επίπεδο διοργανώνεται στη χώρα μας από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), συμπλήρωσε φέτος 25 χρόνια επιτυχημένης διαδρομής, αναδεικνύοντας σταθερά την καινοτομία της νέας γενιάς του κλάδου Τροφίμων και Ποτών πανευρωπαϊκά.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ομάδα με το καινοτόμο προϊόν LegumiNutty, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 15 διακεκριμένες ομάδες από όλη την Ευρώπη, κερδίζοντας την 1η θέση για την πρωτοποριακή της προσέγγιση στην ασφαλή και βιώσιμη διατροφή. Το LegumiNutty, αποτελείται από μια σειρά ζυμούμενων αλοιφών ρεβιθιού με ορό γάλακτος, πλούσιων σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η νίκη αυτή αποτελεί ορόσημο για την ανάδειξη της ελληνικής καινοτομίας και αντανακλά τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών της χώρας μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, το Ασημένιο Βραβείο απονεμήθηκε στο Full’iz από το Βέλγιο και το Χάλκινο στο Les Nao’ από τη Γαλλία, ενώ το Tonka Egg από την Κροατία διακρίθηκε για τη Στρατηγική Επικοινωνίας και το Opoke από τη Γερμανία για το Επιχειρηματικό Πνεύμα.

Η εξαιρετική επιτυχία της ελληνικής ομάδας, που αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα διασύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την αειφορία, έρχεται σε συνέχεια της νίκης της Ομάδας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στον 14ο Εθνικό Διαγωνισμό «ECOTROPHELIA 2024», που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Αθήνα από τον ΣΕΒΤ.

Με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων και βιώσιμων προϊόντων διατροφής, που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών, ο ΣΕΒΤ διοργανώνει τον θεσμό «ECOTROPHELIA» από το 2011, υποστηρίζοντας ενεργά και δίνοντας βήμα στη νέα γενιά επιστημόνων που διαμορφώνουν το αύριο στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, κ. Ιωάννης Γιώτης, δήλωσε σχετικά: «Η πρωτιά της Ελληνικής Ομάδας στο Ecotrophelia Europe 2024, προστίθεται σε μία σειρά προηγούμενων διακρίσεων. H χώρα μας έχει αποσπάσει συνολικά έξι διακρίσεις, με τρία χρυσά, δύο αργυρά και ένα χάλκινο βραβείο, και μάλιστα σημειώνοντας εξαιρετικές επιδόσεις. Η φετινή χρυσή διάκριση αποδεικνύει έμπρακτα τη δυναμική της νέας γενιάς επιστημόνων μας και την υψηλή ποιότητα των καινοτόμων προϊόντων που μπορεί να προσφέρει η ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων. Η νίκη αυτή μας κάνει όλους περήφανους, αναδεικνύοντας τη σημασία της σύνδεσης της επιστημονικής γνώσης με την μεταποίηση, αλλά και τις απεριόριστες προοπτικές της νέας γενιάς του κλάδου μας».