Adecco: Η τεχνολογία καταλύτης στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα του Ομίλου

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Όμιλος Adecco ερεύνησε πάνω από 35.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, από 27 χώρες σε 20 κλάδους, παρουσιάζοντας τις τάσεις που διαμορφώνονται σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος της έρευνας είναι να συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων- στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- για την υιοθέτηση πρακτικών που θα ενισχύσουν την απασχολησιμότητα.

H έρευνα του Ομίλου Adecco Group για το 2024 Global Workforce of the Future καταγράφει πρώιμα σημάδια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ καταλήγει σε συμπεράσματα για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την ετοιμότητα των εργοδοτών, καθώς ο κόσμος της εργασίας αλλάζει ραγδαία.

Βασικά ευρήματα και προτάσεις που προκύπτουν από την έρευνα

Ανάγκη να υιοθετηθεί από τους εργοδότες μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για ένα αβέβαιο μέλλον, κυρίως λόγων των οικονομικών συνθηκών και την ασφάλεια της εργασίας. Ενώ περισσότεροι εργαζόμενοι επιλέγουν να παραμείνουν με τους σημερινούς εργοδότες τους, ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στη σταθερότητα της εργασίας έχει υποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό τον περασμένο χρόνο: το 13% των εργαζόμενων δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων, το 40%, εκφράζει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της εργασίας με το 83% να λέει ότι σκοπεύει να μείνει στον σημερινό εργοδότη του — το υψηλότερο ποσοστό διακράτησης τα τελευταία 3 χρόνια. Ωστόσο, καταγράφονται και αισιόδοξες προοπτικές σχετικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, το 51% των εργαζόμενων συμφωνεί ότι η απόκτηση δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης διευρύνει τις ευκαιρίες εργασίας και το 46% συμφωνεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους έχει δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να προοδεύσουν στο αντικείμενο εργασίας τους.

Η προσαρμοστικότητα και οι ίσες ευκαιρίες κλειδί για την εξέλιξη των εργαζομένων

Μια ομάδα εργαζόμενων με υψηλές επιδόσεις ξεπερνά τους συναδέρφους τους, κυρίως λόγω της ισχυρής υποστήριξης από τους εργοδότες τους. Για να ενισχύσουν την ανάπτυξη  του ανθρώπινου δυναμικού και να δώσουν τη δυνατότητα σε μεγαλύτερη μερίδα εργαζόμενων να αναλάβει ηγετικούς ρόλους στο μέλλον, οι εταιρείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Σήμερα, μόνο το 11% των εργαζόμενων είναι έτοιμοι για το μέλλον. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι παραμένουν ευέλικτοι στην αναζήτηση ευκαιριών σχετικά με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και επενδύουν συνεχώς στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Σε αυτήν την ομάδα εργαζόμενων που είναι έτοιμοι για το μέλλον, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 93% λαμβάνει ένα εξατομικευμένο πλάνο ανάπτυξης από τον εργοδότη τους, σε αντίθεση με το 51% του ευρύτερου  ανθρώπινου δυναμικού. Επιπλέον, το 95% αυτών των εργαζόμενων που είναι έτοιμοι για το μέλλον παρακολουθούν ειδικά προγράμματα ανάπτυξης ηγετικών δεξιοτήτων, που παρέχονται από τις εταιρείες τους, σε σύγκριση με το 57% του ευρύτερου ανθρώπινου δυναμικού.

Οι εργοδότες θα πρέπει να προωθούν την εσωτερική κινητικότητα

Οι εργαζόμενοι φαίνεται να εμπιστεύονται λιγότερο τους εργοδότες τους. Ειδικά καθώς η επιθυμία για μεγαλύτερη εσωτερική κινητικότητα αυξάνεται με λιγότερους εργαζόμενους να επιλέγουν να παραμείνουν στον ίδιο εργοδότη με την προοπτική ότι μπορεί να αναβαθμιστούν επαγγελματικά στο μέλλον. Το 76% των εργαζόμενων πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην εκπαίδευσή τους για διαφορετικούς ρόλους, εντός του οργανισμού πριν αναζητήσουν ανθρώπινο δυναμικό από την αγορά εργασίας. Η προτεραιότητα των εργαζόμενων στις ευκαιρίες εσωτερικής κινητικότητας σημείωσε αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων από το 2023. Ωστόσο, μόνο το 9% σχεδιάζει να παραμείνει στον σημερινό του εργοδότη με την πεποίθηση ότι έτσι θα αποκτήσει νέες δεξιότητες. Τάση που εμφανίζεται ακόμη πιο μειωμένη σε σχέση με πέρσι.

Η ψυχική υγεία και η ευημερία παραμένουν απαραίτητες σε έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας των εργαζόμενων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για του εργοδότες. Οι οργανισμοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ευνοήσει ορισμένες ομάδες εργαζομένων, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή τους για ένταξη και βιώσιμες εργασιακές πρακτικές. Τους τελευταίους 12 μήνες, το 40% των εργαζομένων αισθάνθηκε εξάντληση από την υπερβολική εργασία, αριθμός που εκτινάσσεται στο 62% μεταξύ εκείνων που ανησυχούν για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης και έχουν επηρεαστεί αρνητικά από αυτήν.

Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι η μέση εξοικονόμηση για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ήταν 1 ώρα την ημέρα, και το 1/5 των χρηστών είπε ότι η τεχνολογία τους εξοικονομούσε έως και 2 ώρες την ημέρα. Το 5% είπε ότι τους εξοικονομούσε από 3 έως 4 ώρες κάθε μέρα.

Σχεδόν τα 3/4 των χρηστών λένε ότι είναι πιο παραγωγικοί, ωστόσο μόνο το 1/4 λέει ότι έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους.

Σύμφωνα με την έρευνα ο χρόνος που εξοικονομείται επιτρέπει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για να αφιερωθούν σε δημιουργικές εργασίες, να σκεφτούν πιο στρατηγικά ή να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η εξοικονόμηση χρόνου αφορά πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Οι εργαζόμενοι στους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και της καθαρής τεχνολογίας (clean technology) ανέφεραν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρόνου 75 λεπτών την ημέρα, ενώ — στον κλάδο αεροδιαστημικής και την άμυνα – ανέφεραν εξοικονόμηση 52 λεπτών την ημέρα. Οι επαγγελματίες στον κλάδο της τεχνολογίας εξοικονομούσαν κατά μέσο όρο 66 λεπτά την ημέρα, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, 57 λεπτά και, στη βιομηχανία, 62 λεπτά την ημέρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Adecco, Denis Machuel, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλές υποθέσεις σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον κόσμο της εργασίας, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να βλέπουμε αυτά τα πρώτα πιθανά σημάδια βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς της. Ο χρόνος που εξοικονομούν οι εργαζόμενοι φαίνεται να αξιοποιείται σωστά και δεν περιορίζεται μόνο σε έναν ή δύο τομείς, αλλά εμφανίζεται ευρέως διαδεδομένος σε όλους τους κλάδους. Αυτές είναι πρώτες ενδείξεις, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται σε αυτό το πρώιμο στάδιο να εκπληρώνει την υπόσχεσή της».

Η έρευνα δείχνει ότι ο χρόνος που εξοικονομείται χρησιμοποιείται για να προστεθεί μεγαλύτερη αξία, με το 28% των χρηστών να λέει ότι χρησιμοποιεί τον επιπλέον χρόνο για πιο δημιουργική εργασία, το 26% λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους επέτρεψε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη στρατηγική σκέψη, ενώ το 27% λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους βοήθησε να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία εργασίας/ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χρόνος που εξοικονομείται χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιείται πάντα σε παραγωγική χρήση, με το 23% των χρηστών να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τον ίδιο φόρτο εργασίας και το 21% να λένε ότι αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε προσωπικές δραστηριότητες.

Μπορείτε να κατεβάσετε την έρευνα εδώ:  https://www.adeccogroup.com/global-workforce-of-the-future-research-2024.