«Μαζί για το Παιδί» & ΕΚΠΑ: Έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εκπαίδευση STEM & Ήπιες Δεξιότητες»

Σε κλίμα ενθουσιασμού ξεκίνησε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εκπαίδευση STEM και Ήπιες Δεξιότητες», αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Μαζί για το Παιδί.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να εισάγει μαθήτριες και μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου στον συναρπαστικό κόσμο των πρακτικών STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά), συνδυάζοντας τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα διδαχθούν ήπιες δεξιότητες, όπως η συνεργασία, η διαχείριση συναισθημάτων, η λήψη αποφάσεων και άλλες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν παιδιά από 25 δημόσια σχολεία της Αττικής.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ η Dole προσφέρει φρούτα στους συμμετέχοντες μαθητές και η Ecolife τους δώρισε παγούρια.

Η δομή του Προγράμματος

Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα διάρκειας 70 εβδομάδων εφαρμόζει μια ολιστική προσέγγιση, όπου τα επιστημονικά πεδία δεν διδάσκονται μεμονωμένα, αλλά ως μία ενιαία και ολοκληρωμένη μαθησιακή εμπειρία, συνδυάζοντας τις γνώσεις των τεσσάρων πεδίων. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε δύο τμήματα, ένα για μαθήτριες Δημοτικού και ένα για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα σύγχρονα εργαστήρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ στο Μαράσλειο Διδασκαλείο από έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και έχουν ως σκοπό την επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσα από παιγνιώδεις και βιωματικές μεθόδους. Το συγκεκριμένο μέρος του Προγράμματος εστιάζεται στην ενδυνάμωση των μαθητών σε θέματα τεχνολογίας, επιστημών και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Επιπλέον, στο δεύτερο μέρος του Προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν σε ήπιες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν κοινωνικά και ψυχικά, συμβάλλοντας στην αυτοπεποίθηση και την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές ανακαλύπτουν τη χαρά της γνώσης, αναπτύσσουν κριτική σκέψη και αποκτούν δεξιότητες ζωής που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν τόσο ακαδημαϊκά όσο και κοινωνικο-συναισθηματικά.

Πρόσβαση στη γνώση για όλους

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν δωρεάν 20 μαθήτριες της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, καθώς και 20 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, με στόχο την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών σε υψηλού επιπέδου, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. Μέσω του Προγράμματος, εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και η παροχή ευκαιριών για προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη σε όλα τα παιδιά.

Με αφορμή την έναρξη του συγκεκριμένου Προγράμματος, η κυρία Λένια Κοντογούρη, Γενική Διευθύντρια του Μαζί για το Παιδί, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που εγκαινιάζουμε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέσα από την εκπαίδευση STEM και την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολύτιμα εφόδια για το μέλλον τους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική τους ενσωμάτωση, προσφέροντας ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όλους. Ελπίζουμε αυτό το πρόγραμμα να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς».

Ο Δρ. Θωμάς Μπαμπάλης, Καθηγητής Παιδαγωγικής και Διά Βίου Μάθησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος τόνισε:  «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για αυτή τη νέα συνεργασία και είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική και ωφέλιμη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς και όλους εμάς τους “σημαντικούς άλλους” των παιδιών. Για να μπορέσουν οι επόμενες γενιές να επιβιώσουν στο νέο εκπαιδευτικό, εργασιακό, τεχνολογικό και κοινωνικό οικοσύστημα θα πρέπει να αναπτύξουν ήπιες δεξιότητες και να εκπαιδευτούν σε πρακτικές του STEM. Με το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, επιδιώκουμε την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών γνωστική, κοινωνικο-συναισθηματική και ψυχοκινητική, ώστε να συμβάλουν στο όραμα για ένα λαμπρό μέλλον της ανθρωπότητας».

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Σκορδούλης, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε: «Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με τα σύγχρονα επιτεύγματα της ψηφιακής τεχνολογίας, να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να υπερβούν το εμπόδιο της ψηφιακής ανισότητας. Η Εκπαίδευση STEM συγκροτεί ένα καινοτόμο μαθησιακό περιβάλλον που, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση στις ήπιες δεξιότητες, στοχεύει στη δημιουργία του νέου ενεργού πολίτη του 21ου αιώνα. Το Παιδαγωγικό Τμήμα στηρίζει το πρόγραμμα    με την τεχνογνωσία, την εμπειρογνωμοσύνη και την κοινωνική ευαισθησία που διαθέτει και ευχαριστεί τα στελέχη του οργανισμού “Μαζί για το Παιδί” για την εξαιρετική συνεργασία».