Ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού ιδρύθηκε το 1978 (www.gpma.gr) με σκοπό τη συνεχή ανάπτυξη και αναβάθμιση του έργου των στελεχών της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και τη σύσφιγξη των επαγγελματικών σχέσεων των μελών του.
Σήμερα ο ΣΔΑΔΕ έχει πάνω από 600 μέλη, 2.000 περίπου επιπλέον επαφές που ενημερώνονται και παρακολουθούν τις δράσεις του. O ΣΔΑΔΕ διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο ανωτάτων στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών με εθελοντική απασχόληση.
Κάθε χρονιά ο ΣΔΑΔΕ με κορυφαίο γεγονός το HR Forum διοργανώνει συναντήσεις γνώσης, ημερίδες, κοινωνικές εκδηλώσεις των μελών του, που έχουν στόχο τόσο την ενημέρωση πάνω στις πιο σύγχρονες εξελίξεις του κλάδου όσο και στην ανάπτυξη ισχυρού δικτύου επαγγελματικών σχέσεων.
Μέσα στους στόχους του Συνδέσμου πάντα υπήρχε το θέμα της εταιρικής υπευθυνότητας των μελών του, αλλά όχι μόνο μέσα στο πλαίσιο των εταιρειών που αντιπροσωπεύουν τα μέλη αυτά. Τα τελευταία χρόνια, όπου και οι ανάγκες το επιτάσσουν πιο έντονα, αποφασίστηκε ο Σύνδεσμος να κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό των μελών του για πιο στοχευμένες κοινωνικές δράσεις.
Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι κοινωνικές δράσεις;
Φέτος στην καλοκαιρινή εκδήλωση του ΣΔΑΔΕ με θέμα ΩΡΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ, αποφασίστηκε να ανακοινωθούν επίσημα τόσο οι ενέργειες που ήδη υλοποιούντο όσο και οι μελλοντικές του δράσεις στον τομέα της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Και κάτω από την ομπρέλα του ΩΡΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ανακοινώθηκαν δύο νέες ενέργειες και έγινε ενημέρωση για την πορεία της τρίτης.
Α. Εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Ο ΣΔΑΔΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Humanis –HR Consultants και Human – Students Consultants διοργάνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – παιδιά συναδέλφων.
Στα πλαίσια της ημερίδας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις απαιτούμενες διαδικασίες αναζήτησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εντός κι εκτός Ελλάδος, τις νέες τάσεις της αγοράς εργασίας, τις διαδικαστικές προϋποθέσεις, καθώς και τις βαθμολογικές και οικονομικές απαιτήσεις εισαγωγής σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της επιλογής τους.
Β. Γεύματα αλληλεγγύης
Ο ΣΔΑΔΕ με τη συνεργασία των οργανώσεων «We cook for good» και «Mπορούμε» θα ενεργοποιήσει τα μέλη του σε ειδική εκδήλωση μέσα στο 2013, προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους για να μαγειρέψουν και να μοιράσουν φαγητό σε όσους το έχουν ανάγκη.
Τις πρώτες ύλες θα τις καλύψει ο Σύνδεσμος από δικούς του πόρους και τα μέλη εθελοντές θα συμμετάσχουν στην προετοιμασία της μαγειρικής και συσκευασίας των γευμάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα παραχωρήσει ειδικά για το σκοπό της κοινωνικής εκδήλωσης γνωστή σχολή μαγειρικής.
Γ. Εκπαίδευση ανέργων
O ΣΔΑΔΕ με τη στήριξη της ΚΑRΙΕRΑ Α.Ε., έχει αναλάβει ήδη από τον Ιούλιο του 2012 πρωτοβουλία για την εργασία με εθελοντές στελέχη του HR μέλη του ΣΔΑΔΕ. Η πρωτοβουλία αφορά στη στήριξη του δικαιώματος της εργασίας μέσω της παροχής δωρεάν εκπαίδευσης σε άνεργα στελέχη ή νέους ανέργους.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους (μέχρι τώρα 1.000 περίπου άτομα) να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, οι οποίοι σε εθελοντική βάση προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία από την αγορά εργασίας.
Μιλήστε μας για τους συνεργάτες οι οποίοι είναι αρωγοί σε αυτές σας τις προσπάθειες. Να αναμένουμε διεύρυνση του κύκλου συνεργατών στο άμεσο μέλλον;
Οι συνεργάτες μας σε αυτές τις προσπάθειες είναι για μεν την πρώτη ενέργεια που έτρεξε στις 9 Σεπτεμβρίου οι εταιρείες Humanis – HR Consultants και Human – Students Consultants με τις κυρίες: Mαίρη Μπιτούνη και Ευφροσύνη Θαλασσινού, για δε τη δεύτερη ενέργεια η οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ με την κυρία Ξένια Παπασταύρου και η τρίτη ενέργεια γίνεται με τη συνεργασία της KARIERA και τον κ. Αλέξανδρο Φουρλή.
Φυσικά, όποιος συνεργάτης μελλοντικά μας δώσει μια ιδέα στην οποία τα μέλη μας μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και ο ΣΔΑΔΕ να βοηθήσει με την οργάνωσή του στην υλοποίηση της ιδέας αυτής, είναι ευπρόσδεκτος.
Πώς πιστεύετε πως ο χώρος του Ανθρώπινου Δυναμικού μπορεί να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι η φιλοσοφία, η κουλτούρα και το σύνολο αρχών και αξιών που διαχέεται και αποτελεί το βασικό πυλώνα σε κάθε λήψη αποφάσεων μέσα στις εταιρείες.Η σχέση της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία της ΕΚΕ γιατί είναι η δραστηριότητα εκείνη της εταιρείας η οποία έχει την ευκαιρία, αλλά και τα εργαλεία να δεσμεύσει και να εμπλέξει τους εργαζόμενους στη στρατηγική ΕΚΕ.
Τα προγράμματα ΕΚΕ σε όλες τις δράσεις τους χρειάζονται τον ενθουσιασμό και την αφοσίωση των ανθρώπων της εταιρείας που θα τα υλοποιήσει, γι’ αυτό τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού επιτελώντας το διπλό του ρόλο, που είναι να υποστηρίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων προς τη Διοίκηση και να φροντίζουν για την εργασιακή αφοσίωση και απόδοση των εργαζομένων, μπορούν να αποτελέσουν έναν από τους κύριους παράγοντες επιτυχίας της ΕΚΕ στο εσωτερικό της εταιρείας και ένα σημαντικό παράδειγμα κοινωνικά υπεύθυνης συμπεριφοράς της προς το κοινωνικό σύνολο.
Ποια τα βραχυπρόθεσμα σχέδια του Συνδέσμου;
Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια του Συνδέσμου είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται μέχρι το τέλος του 2013 και για τις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται από το site του Συνδέσμου www.gpma.gr αλλά και από τα Social Media: Facebook (Greek People Management Association) και Linkedin (GPMA).
Bασικός στόχος του ΣΔΑΔΕ είναι η σύσφιξη των μελών του σε μια δυνατή, δημιουργική, πρωτοπόρα και ανθρώπινη κοινότητα υψηλού επιπέδου επαγγελματιών με συλλογική κατεύθυνση και συνεργασία.
Ποια πιστεύετε πως πρέπει να είναι η θέση και η στάση των εταιρειών απέναντι στην ΕΚΕ; Ποιος ο ρόλος του «Υπεύθυνου Εργοδότη» σε μία σύγχρονη επιχείρηση;
Σαν υπεύθυνοι εργοδότες, τώρα περισσότερο παρά ποτέ οι εταιρείες πρέπει να δίνουν το «παρών» και πέραν των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Να δραστηριοποιούνται σε κοινωνικούς τομείς προς όφελος οικολογικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων.
Να αναλαμβάνουν μακροπρόθεσμα την κοινωνική ευθύνη, αντί να επενδύουν σε στιγμιαίες επεμβάσεις χωρίς μόνιμη επίδραση. Αυτό θα έχει θετική επίδραση, όχι μόνο στους αποδέκτες των προσφορών τους αλλά και στο δικό τους τελικό προϊόν (με θετικό πρόσημο στην κερδοφορία) γιατί οι άνθρωποι (καταναλωτές και εργαζόμενοι) θα το περιβάλλουν με περηφάνια και σεβασμό.
*Αναδημοσίευση από το τεύχος 43 του περιοδικού CSR Review.