ΥΑ: Έκκληση για στήριξη της ανθρωπιστικής κρίσης

Καθώς οι συρράξεις εξακολουθούν να πλήττουν τη Μέση Ανατολή και άλλες χώρες, εξαναγκάζοντας τους λαούς να τρέπονται σε φυγή προκειμένου να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και άλλοι 65 ακόμα οργανισμοί απηύθυναν έκκληση χθες 25 Ιανουαρίου στη Γενεύη προς δωρητές και χορηγούς για 550 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής ανταπόκρισης.

Το 2015 πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας βάρκες, ενώ, παράλληλα, το φαινόμενο του παγκόσμιου αναγκαστικού εκτοπισμού ανήλθε στον αριθμό ρεκόρ των 60 εκατομμυρίων με ολοένα και αυξανόμενο αντίκτυπο στις βόρειες ανεπτυγμένες χώρες. Περίπου 850.000 από αυτούς διέσχισαν το Αιγαίο από την Τουρκία στην Ελλάδα και η πλειοψηφία συνέχισε το ταξίδι μέσα από τα Βαλκάνια προς την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.

Η έκκληση αυτή έχει ως στόχο να χρηματοδοτήσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα διεξαχθούν το 2016 σε όλες τις χώρες που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ περίπου η μισή χρηματοδότηση θα διοχετευτεί στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές θα περιλαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια και δράσεις που αφορούν την προστασία στα σημεία άφιξης των προσφύγων, όπως τον εντοπισμό των πιο ευάλωτων, την καταγραφή, την παροχή στέγης, νερού και δομών υγιεινής, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα ανταπόκρισης των φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπως το λιμενικό σώμα, οι συνοριοφύλακες, η αστυνομία, καθώς και να υποστηριχθούν οι κοινότητες που έχουν επηρεαστεί από την προσφυγική κρίση. Στην έκκληση περιλαμβάνεται επίσης η στήριξη του προγράμματος μετεγκατάστασης (relocation), της επανεγκατάστασης (resettlement) και άλλων λύσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ