Diageo: Ντοκιμαντέρ για τη Λέσβο

Στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν τη διαφορά που οι πράξεις αλληλεγγύης μπορούν να έχουν σε μια ανθρωπιστική κρίση. Με αυταπάρνηση, δύναμη, θέληση και αγάπη, βοήθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο νησί τους. Οι πράξεις τους αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς και αποτυπώνονται στην ταινία μικρού μήκους Ωδή στη Λέσβο, που παρουσιάζεται από το Johnnie Walker Storyline.

Η Ωδή στη Λέσβο είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο αφηγείται την ιστορία των νησιωτών, μερικοί εκ των οποίων, όπως ο Στρατής Βαλαμιός, ο συνάδελφός του Θανάσης Μαρμαρινός και η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης χάρη στην χωρίς συμβιβασμούς φιλανθρωπία που επέδειξαν.

«Μπορείς στ’ αλήθεια να αγνοήσεις αυτό που βλέπεις μπροστά στα μάτια σου; Αύριο μπορεί να συμβεί και σ’ εμένα. Μπορεί να είμαι εγώ πάνω σε μια βάρκα με την οικογένειά μου – και θα ήθελα κάποιος να με βοηθήσει», δηλώνει ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός στην Ωδή στη Λέσβο.

Πέρυσι τέτοιον καιρό, η ζωή του Στρατή άλλαξε ριζικά, καθώς αφιέρωσε πολλούς μήνες στη διάσωση ανδρών, γυναικών και παιδιών από τη θάλασσα δίπλα στο σπίτι του. Το χωριό του, με 153 μόλις κατοίκους, στάθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έφταναν στις ακτές του για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η θετική απόκριση των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι μόνο πέρυσι βοήθησαν σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που πραγματοποιούσαν ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας το Αιγαίο, καταγράφηκε στην Ωδή στη Λέσβο. Η ταινία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Johnnie Walker, στο πλαίσιο του προγράμματος «Storyline», μέσω του οποίου ακούγονται  πραγματικές ιστορίες από ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ωδής στη Λέσβο, το Johnnie Walker υποστηρίζει την Mercy Corps, μια διεθνή οργάνωση που βοηθά άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο να επιβιώσουν και να προοδεύσουν μετά από συγκρούσεις, κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η Mercy Corps έχει βοηθήσει πάνω από 7,7 εκατομμύρια άτομα που επλήγησαν από την κρίση και έχει επεκτείνει τον σχεδιασμό της έτσι ώστε να περιλαμβάνει την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ανταποκρινόμενη στη μεταναστευτική κρίση.

Ο Simon O’Connell, Executive Director της Mercy Corps Ευρώπης, δήλωσε: «Η μεταναστευτική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να διηγηθούμε τέτοιες ιστορίες και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο όσοι απομακρύνονται βίαια από τον τόπο τους, όσο και οι κοινότητες που τους υποδέχονται.

«Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας με το Johnnie Walker για τη διάδοση της αξιοθαύμαστης ιστορίας των κατοίκων της Λέσβου, που περιγράφει πως ανταποκρίθηκαν στα δεινά των προσφύγων το περασμένο καλοκαίρι, θα εμπνεύσει και άλλους να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες. Υπάρχει ένα νήμα ανθρωπιάς που μας συνδέει όλους μεταξύ μας· κάθε φορά που κάποιος χρειάζεται βοήθεια, πρέπει να είμαστε εκεί.»

Ο Guy Escolme, Global Brand Director του Johnnie Walker, δήλωσε σχετικά με την Ωδή στη Λέσβο: «Το φιλμ περιγράφει μια όψη της προσφυγικής κρίσης που ακόμα εξελίσσεται και είναι αυτή που αναδεικνύει πως οι πράξεις καλοσύνης και αλληλεγγύης, κάνουν τη διαφορά στις ζωές εκείνων που πραγματοποίησαν το επικίνδυνο ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα εμπνευστεί από αυτά που θα δει στην Ωδή στη Λέσβο. Ενας τρόπος με τον οποίο μπορούν να ανταποκριθούν είναι να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Mercy Corps, μιας κορυφαίας διεθνούς οργάνωσης της οποίας το έργο μέσα στην παρούσα κρίση πρόσφερε σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένα άτομα μια υπόσχεση ελπίδας και νέων ευκαιριών.»

Εκτός από την ενθάρρυνση δωρεών προς την οργάνωση Mercy Corps, το Johnnie Walker συνεχίζει να συνεργάζεται με την τοπική κοινότητα που απεικονίζεται στην ταινία, για την ανεύρεση τοπικών project τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στη καθημερινότητα των κατοίκων.

Σκηνοθέτης της Ωδής στη Λέσβο είναι ο βραβευμένος στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance Talal Derki. «Το συγκεκριμένο project ήταν βαθύτατα προσωπικό, με επιρροές από τις εμπειρίες μου από τη Συριακή και την Ελληνική κουλτούρα», δήλωσε ο Derki, ο οποίος είναι ο ίδιος πρόσφυγας από τη Συρία και τιμήθηκε στο Sundance για το ντοκιμαντέρ του Επιστροφή στη Χομς, το οποίο αναφερόταν στον πόλεμο στην πατρίδα του.

«Μετά από τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού και έχοντας γνωρίσει από πρώτο χέρι την απόγνωση των μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους, ένιωσα την ανάγκη να διηγηθώ την εμψυχωτική ιστορία ανταπόκρισης των κατοίκων της Λέσβου.  Η διαρκής αισιοδοξία τους, η προθυμία να βοηθήσουν και κυρίως η ανθρωπιά τους, υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε το αύριο καλύτερο από το σήμερα», πρόσθεσε.

Η Ωδή στη Λέσβο παρουσιάστηκε επίσημα σε παγκόσμιο επίπεδο την 21η Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ