Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το επετειακό 20ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG. Στο πλαίσιο εορτασμού των 20 χρόνων διοργάνωσης του μακροβιότερου HR συνεδρίου στην ελληνική αγορά, η KPMG πραγματοποίησε την ευχή ενός παιδιού από το Make A Wish Ελλάδος με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια μιας διαδραστικής ενότητας στο Συμπόσιο.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου, απονεμήθηκαν για 16η συνεχή χρονιά και τα Βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG σε εταιρείες που ανέλαβαν σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι τρεις εταιρείες που βραβεύτηκαν φέτος είναι οι: HENKEL στην κατηγορία «Δημιουργία τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού», METRO AEBE στην κατηγορία «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων», και ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ στην κατηγορία «Επιλογή & Διακράτηση Προσωπικού».
Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία της η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος, Το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία έδωσε στοιχεία για την εργασία στην Ελλάδα, αναφέροντας πώς κατά το γ’ τρίμηνο του 2016 ήταν καταγεγραμμένοι 4 εκατ. εργαζόμενοι, 1 εκατ. άνεργοί και 2.7 εκατ. συνταξιούχοι. Το 42% των νοικοκυριών σκέφτεται τη μετανάστευση ως λύση επαγγελματικής αποκατάστασης, ποσοστό που αυξάνεται δραματικά στις ηλικίες 18-35 ετών. Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε πώς «Δεν πρέπει να φοβόμαστε το φαινόμενο της μετακίνησης στο εξωτερικό, αφού οι περισσότεροι εργαζόμενοι όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα θα φέρουν μαζί τους και μια νέα κουλτούρα και νοοτροπία, η οποία θα είναι πολύ χρήσιμη για τη χώρα μας σε αυτή τη φάση».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας της KPMG για το φαινόμενο του “Brain Drain” στην Ελλάδα. Στην έρευνα, την οποία παρουσίασε, η κ. Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια, Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG, απάντησαν 285 εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή εργάζονται στο εξωτερικό. Το 50% αυτών έχει ηλικία μικρότερη από τα 35 χρόνια και κατά 85% εργάζεται στην Ευρώπη, κατά 10% στη Μέση Ανατολή και κατά 5% στις Η.Π.Α. Οι λόγοι που οδήγησαν τους εργαζόμενους στο να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό είναι με βαθμό σημαντικότητας : «δεν είχα εναλλακτική ζωής», «οι διοικήσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχασαν το όραμα τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν την πίεση», «ήθελα ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», «στην Ελλάδα οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης είναι περιορισμένες», «ήθελα να εργάζομαι σε μια επιχείρηση που να επενδύσει στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων», «ήθελα τα εισοδήματα μου να είναι σε ισορροπία και σταθερότητα σε σχέση με το κόστος ζωής».
Ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, Javier Bajer, Cultural Architect και CEO του “The Talent Foundation”, ήταν κατηγορηματικός στην ομιλία του ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν την πρακτική με το «καρότο και το μαστίγιο» εάν θέλουν να κερδίζουν τη δέσμευση των εργαζομένων τους. Ανέφερε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι μόλις το 9% των εργαζομένων παγκοσμίως θέλει να πάει στη δουλειά του το πρωί, γεγονός που αποδεικνύει πώς οι «παραδοσιακές μέθοδοι» έχουν αποτύχει. Τόνισε επίσης, ότι οι συμπεριφορές των ανθρώπων δεν αλλάζουν όταν απλά τους λέει κάποιος να αλλάξουν. Αλλάζουν μόνο όταν υπάρχει η βαθιά πεποίθηση από το ίδιο το άτομο ότι η αλλαγή είναι αναγκαία. Και για να συμβεί αυτό, ο Javier Bajer πρότεινε στις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στο «σκοπό» (purpose) που δίνουν στους εργαζομένους τους, ο οποίος, όπως δήλωσε με σαφήνεια, «σε καμία περίπτωση δεν εξαντλείται στις παροχές, ή στο καλό εργασιακό περιβάλλον. Είναι κάτι βαθύτερο και πιο ουσιαστικό που οδηγεί τους εργαζόμενους από τη φάση του «παίρνω» στη φάση του «δίνω», γιατί πιστεύω σε αυτό που κάνω».
Ακολούθησε συζήτηση σε πάνελ για το τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Ανθρώπινο Δυναμικό με συντονίστρια την κ. Μάρθα Μυλωνά, Strategic Advisor – Απερχόμενη Πρόερδρος, ΣΔΑΔΕ. Συμμετέχοντες της συζήτησης ήταν οι κ.κ Γεώργιος Δρόσσος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Pharmathen Group, Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Όμιλος ΟΤΕ, Αλίνα Παπαγεωργίου, Chief HR Officer, Intralot και Δημήτρης Τσουροπλής, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου, Libra Group, οι οποίοι συμφώνησαν πως ο ρόλος της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι περισσότερο κρίσιμος από ποτέ στις επιχειρήσεις, καθώς οι αλλαγές που συντελούνται πλέον στην αγορά επηρεάζουν καθοριστικά το εργατικό δυναμικό και χρειάζονται στρατηγική διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτεραιότητες του HR έχουν αλλάξει και τονίστηκε από τους ομιλητές η ανάγκη να επικεντρωθούν οι εταιρείες στην ενίσχυση της απαραίτητης κουλτούρας που θα επιτρέπει το ποιοτικότερο customer experience.
Στην παρουσίαση της στη συνέχεια η Caroline Mac Sweeney, Director – People Development & Engagement, Crown Europe,υπογράμμισε τη σημασία της ενιαίας κουλτούρας μέσα στους οργανισμούς και τόνισε πώς ο καλύτερος τρόπος για εκπαίδευση των εργαζομένων είναι το on the job training.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Anthonie Wurth, πρώην αθλητής ολυμπιακών αγώνων στις πολεμικές τέχνες και ιδρυτής της εταιρείας Mindmarker ο οποίος χρησιμοποίησε παραδείγματα από το χώρο του αθλητισμού για να δείξει πώς συχνά οι επιχειρήσεις «προπονούν» ανεπαρκώς τους εργαζόμενους, ζητούν όμως επιδόσεις «ολυμπιακές». Πρότεινε λοιπόν, μέσα από 7 αρχές, την συνεχή ενίσχυση και εκπαίδευση του Ανθρώπινου Δυναμικού.
Το συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με συζήτηση σε πάνελ για τις βέλτιστες πρακτικές του HR Transformation μέσα στις επιχειρήσεις με συντονίστρια τη Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια, Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG και ομιλητές τους κ.κ Σάντυ Ζουπάνου, Commercial HR Business Lead Greece, Mondelēz International, Έλενα Ορφανίδου, Διευθύντρια Group Digital Banking, Τράπεζα Πειραιώς και Βανέσσα Χορμόβα, Επικεφαλής Προγραμματισμού Ανθρώπινου Δυναμικού & Στελέχωσης, Ανθρώπινο Δυναμικό και Οργανωσιακή Μάθηση Ομίλου,Τράπεζα Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η δημογραφική αλλαγή που συντελείται αυτή την περίοδο στο εργατικό δυναμικό (π.χ είσοδος των millennials στην αγορά εργασίας) η οποία κάνει επιτακτική την ανάγκη οι εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που δουλεύουν (π.χ ευέλικτες μορφές εργασίας, mobility, νέες τεχνολογίες κτλ). Στο πλαίσιο αυτό οι οργανισμοί θα χρειαστεί να διαμορφώσουν νέα συστήματα αμοιβών και παροχών, καθώς και νέα συστήματα διακράτησης ταλέντων και ενίσχυσης δεξιοτήτων προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά.