WWF Ελλάς: Όταν απειλούνται τα ψάρια, απειλούνται και οι άνθρωποι

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας, το WWF Ελλάς ανακοινώνει την έναρξη του Fish Forward II, μιας εκστρατείας που έχει ως στόχο να μας μάθει πώς να καταναλώνουμε ψαρικά υπεύθυνα!

Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσουν τροφή και εισόδημα. Κάθε μέρα, αγωνίζονται μέσα και έξω από τη θάλασσα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, υπό συνθήκες που πολλές φορές είναι παραπάνω από αντίξοες. Η υπεραλίευση όμως πέφτει σαν σκιά επάνω τους, απειλώντας την επιβίωσή τους, καθώς μέρα με τη μέρα οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται.

Με αυτό ως δεδομένο και με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας (21 Νοεμβρίου), το WWF ανακοινώνει την έναρξη του δεύτερου μέρους της εκστρατείας Fish Forward που έχει ως κεντρικό στόχο να ρίξει φως στις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει η υπεραλίευση στις θάλασσές μας και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κινητοποιώντας καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς για την προστασία των θαλασσών μας και προάγοντας βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και το περιβάλλον

Με κεντρικό μήνυμα «Αυτό το είδος θα εξαφανιστεί, όπως και τα ψάρια», το Fish Forward II αποσκοπεί να προτρέψει το κοινό να υιοθετήσει νέες καταναλωτικές συνήθειες και να κάνει υπεύθυνες επιλογές. Με απλά λόγια, επιλέγοντας υπεύθυνα διασφαλίζουμε ότι τα ψαρικά που καταλήγουν στο πιάτο μας αλιεύθηκαν με τρόπο που προστατεύει τις θάλασσές μας και προάγει την ευημερία εκατομμυρίων ψαράδων και εργαζομένων στον τομέα της αλιείας παγκοσμίως.

Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών είναι το Fish Guide, ο Οδηγός Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών του WWF. Το Fish Guide μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε όταν αγοράζουμε ψαρικά (εγχώρια ή εισαγόμενα), οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσης τους, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο, ότι θα κάνουμε πάντα τη σωστή επιλογή.

Ο Οδηγός είναι διαθέσιμος online (fishguide.wwf.gr), ενώ διατίθεται δωρεάν και ως εύχρηστη εφαρμογή για κινητά, για συσκευές Android και iOS, με το πλεονέκτημα ότι λειτουργεί χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Στόχος του WWF, μέσω της συγκεκριμένης εκστρατείας είναι να θυμίσει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τους πολύτιμους θαλάσσιους πόρους, ώστε να κρατήσουμε τη θάλασσα ζωντανή, ζητώντας παράλληλα από τους πολιτικούς και τις αρμόδιες αρχές τη λήψη μέτρων προς μια βιώσιμη αλιεία παγκοσμίως.

Οι θάλασσές μας στερεύουν από ζωή

Ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εξαρτάται από τα ψαρικά για να εξασφαλίσει τροφή και εισόδημα, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 15.000 ψαράδες. Η ευημερία τους όμως, όπως και οι πληθυσμοί των ψαριών, απειλούνται σήμερα λόγω της υπεραλίευσης. Η όρεξή μας για ψαρικά συνεχώς μεγαλώνει και έτσι βγάζουμε από τις θάλασσές μας πολλά περισσότερα απ’ όσα μπορούν να μας δώσουν.

Ακούγεται απίστευτο όμως παγκοσμίως το 33% των πληθυσμών ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ στη Μεσόγειο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία εντείνει τις ήδη υψηλές πιέσεις στους πληθυσμούς των ψαριών.

Για να καλύψουμε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ψαρικά βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στις εισαγωγές. Σημειώνεται ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και πάνω από το 50% των εισαγωγών αυτών προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθένας από εμάς, μπορούμε να αποτελέσουμε την κινητήριο δύναμη για την αλλαγή, προστατεύοντας τις θάλασσές μας και υποστηρίζοντας όσους εξαρτώνται από την αλιεία και τα ψαρικά για να επιβιώσουν.

Οι θάλασσές μας μάς δίνουν τροφή, αφού τα ψαρικά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης για περισσότερους από 3 δισεκ. ανθρώπους παγκοσμίως. Η υπεραλίευση και η παράνομη αλιεία απειλούν το μέλλον των θαλασσών μας και καταδικάζουν σε μαρασμό τους αλιείς και όσους εξαρτώνται από τα ψαρικά για να επιβιώσουν. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας ας είναι η απαρχή για υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές και νέες καταναλωτικές συνήθειες που θα κρατήσουν τις θάλασσές μας ζωντανές, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχουν ψάρια για τις επόμενες γενιές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ