Την Τετάρτη 20/1/21 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία διαδικτυακό International Workshop για την απώλεια και σπατάλη τροφίμων που οργανώθηκε από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το International Workshop με τίτλο «Η επόμενη ημέρα: Η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μετά την πανδημία» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τη πρόληψη της σπατάλης, καλές πρακτικές και επιτυχημένες προσεγγίσεις που αφορούν όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από διαφορετικές χώρες και επιστημονικές περιοχές ανέλυσαν και συζήτησαν αποτελέσματα ερευνών καθώς και σύγχρονες προσεγγίσεις και μεθόδους για τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Το International Workshop περιελάμβανε δύο πάνελ με συμμετοχή συνολικά δέκα ομιλητών και είχε διάρκεια πάνω από τρεις ώρες, ενώ το παρακολούθησαν τριακόσια άτομα από όλο τον κόσμο.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Workshop και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Προκόπης Θεοδωρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ και Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών. Συντονιστής της διοργάνωσης και ομιλητής για τη σπατάλη τροφίμων ήταν ο κ. Θεοφάνης Ζαχαράτος, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου. Την οργάνωση του workshop υποστήριξαν η Δρ. Βασιλική Μπουκουβούλα και ο κ. Δημήτρης Γκίκας (υποψήφιος διδάκτορας) μέλη του εργαστηρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου.
To διαδικτυακό International Workshop για την απώλεια και σπατάλη τροφίμων μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς στο https://www.youtube.com/watch?v=oVD4H4vR1vE
Συμμετείχαν:
1st Session
- Luca Secondi, Associate Professor of Economic Statistics, University of Tuscia – Department for Innovation in Biological, Agro-Food and Forest Systems (DIBAF), Viterbo, Italy
- Ludovica Principato, Researcher of Marketing and Sustainability, Roma Tre University – Department of Business Administration, Rome, Italy
- Dimitris Spiridis, Food & Beverages InStore Manager ΙΚΕΑ Greece, Cyprus & Bulgaria
- Alexander Theodoridis, Co- Founder & CEO BOROUME, Greece
- Theofanis Zacharatos, Ph.D. Candidate, member of the Lab, Department of Business Administration of Food and Agricultural Enterprises, University of Patras, Greece
2nd Session
- Clara Cicatiello, Coordinator of H2020 LOWINFOOD project, Assistant Professor of Agricultural Economics, University of Tuscia – Department for Innovation in Biological, Agro-Food and Forest Systems (DIBAF), Viterbo, Italy
- Natasa Christofi, Marketing Manager IKEA, Greece
- Alexia Macheras, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager, AΒ Vassilopoulos, Greece
- Christian Reynolds, Senior Lecturer, Centre for Food Policy, University of London, UK
- Andres Silva, Assistant Professor, School of Business and Economics, Universidad Central de Chile, Chile
TAKE AWAY
1 | Σπατάλη τροφίμων: ενημέρωση…ενημέρωση …ενημέρωση αλλά και δράση ! |
2 | Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να ενημερώνονται για την σπατάλη τροφίμων |
3 | Ανάγκη για ευρείες συμμαχίες για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων |
4 | Δωρίστε τα τρόφιμα που δεν μπορέσατε να πουλήσετε |
5 | Υιοθετήστε καινοτόμες πρακτικές για την μείωση της σπατάλης τροφίμων |
6 | Διατήρηση της σπατάλης τροφίμων σε χαμηλά επίπεδα και μετά την πανδημία |
7 | Επαναδιατύπωση της εταιρικής αποστολής … το περιβάλλον σε πρωταγωνιστικό ρόλο |
8 | Ανάγκη για ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο |