Τα ζώα και τα φυτά που ζουν στη φύση έχουν εγγενή αξία και συμβάλλουν στην οικολογική, κοινωνική, οικονομική, επιστημονική, εκπαιδευτική, πολιτιστική και αισθητική πτυχή της ανθρώπινης ευημερίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Κάθε χρόνο χάνονται περισσότερα από 8.000 ζώα της άγριας ζωής βρίσκονται τραυματισμένα, ορφανά ή άρρωστα και κινδυνεύουν να πεθάνουν επειδή δεν τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες ή δεν φτάνουν έγκαιρα σε κτηνιατρείο.
Οι Έλληνες Πρόσκοποι απάντησαν σ’ αυτή την ανάγκη προάσπισης της άγριας ζωής και δημιούργησαν το 2019 για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία εθελοντική, βραβευμένη και πρωτοποριακή πρωτοβουλία, την «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.). Η Π.Ο.Δ.Α.Ζ. αποτελείται πλέον από 270 Ενήλικα Στελέχη των Προσκόπων (νέες και νέοι εθελοντές της Προσκοπικής Κίνησης), τα οποία βρίσκονται σε 100 σημεία της χώρας οι οποίοι έχοντας λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από εξιδεικευμένους συνεργάτες και έχοντας κατάλληλο εξοπλισμό μπορούν να σπεύδουν και να διασώσουν οποιουδήποτε ζώο της άγριας πανίδας της χώρας μας που κινδυνεύει.
Η διάσωση άγριων ζώων που διατρέχουν κίνδυνο απαιτεί ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων, πολύ διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται για τον χειρισμό κατοικίδιων ζώων. Ο εξοπλισμός, ο βαθμός χειρισμού, ο τύπος εγκλωβισμού και το επίπεδο φροντίδας που λαμβάνει ένα άγριο ζώο μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Η παρουσία των 25.000 Προσκόπων σε 350 γειτονιές της χώρας αλλά και οι συνεχείς δράσεις στα βουνά και τα δάση της χώρας – σπίτι δεκάδων θηλαστικών, πουλιών – επιτρέπει στην «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» να έχει πανελλήνια εμβέλεια! Η άμεση συνεργασία μεταξύ των μελών της Προσκοπικής Κίνησης, επιτυγχάνεται με ειδικές εκπαιδεύσεις των εθελοντών-μελών, με συνεργασία και αναβάθμιση των σχέσεων με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που υλοποιούν διάσωση και περίθαλψη των ζώων που προστατεύουν και με προβολή στο ευρύ κοινό της ανάγκης της διατήρησης της Άγριας Ζωής και της «ηθικής» της προστασίας της.
Συμπερασματικά η περιβαλλοντική Πρωτοβουλία πέτυχε:
- Την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης
- Την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στους 270 συμμετέχοντες ώστε να αναλαμβάνουν δράση ως Διασώστες άγριας ζωής.
- Την σύνδεση και την εναρμόνιση του προγράμματος με τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις που συνδέονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
- Την αύξηση των δυνατοτήτων διάσωσης, σε επίπεδο τεχνικών και υλικών μέσων και επιχειρησιακών διαδικασιών (με την παροχή ειδικού σακιδίου Rescue kit)
- Την βελτιστοποίηση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και πολιτών μέσω της στενής συνεργασίας για την περίθαλψη και επανένταξη των διασωσμένων Άγριων Ζώων.
- Την προβολή, την πληροφόρηση και τη συμμετοχική διαδικασία των κοινωνικών φορέων, του κοινού, των πολιτών για την ποιότητα ζωής και για την αξία της προληπτικής δράσης υπέρ της Άγριας Ζωής (wildlife)
- Την ουσιαστική και αθροιστική ανάπτυξη των ικανοτήτων του Ιδρύματος Σ.Ε.Π., και των συνεργαζόμενων οργανισμών, μέσω της μεγιστοποίησης της αξιοποίησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ανθρώπινων πόρων του.
Από το 2019 έως και σήμερα, μέσω της «Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής» έχουν διασωθεί μέσω της άμεσης επέμβασής της, δεκάδες ζώα της ελληνικής πανίδας στα 100 σημεία που δραστηριοποιείται ομάδα. Μάλιστα, μερικά από αυτά έχουν ήδη θεραπευτεί και αφεθεί ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον. Παράλληλα, τα οφέλη είναι σημαντικά και για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες αυξάνουν μέσω της εθελοντικής πρωτοβουλίας τις δυνατότητες περίθαλψης και διάσωσης ενώ έχουν ευαισθητοποιήσει δεκάδες πολίτες για δικτύωση τους σε μια «γέφυρα ζωής» για τα άγρια ζώα.
Το πρόγραμμα «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που παρέχουν Περίθαλψη στην Ελλάδα: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ και η δημιουργία της χρηματοδοτήθηκε από το «Πράσινο Ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του μέτρου “Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες” και του χρηματοδοτικού προγράμματος “Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις”.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Η προάσπιση και διάσωση της Άγριας Ζωής αποτελεί μια νέα προσπάθεια των Ελλήνων Προσκόπων στο πλαίσιο εθελοντικής δέσμευσής τους για έμπρακτη εφαρμογή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (για τους οποίους είναι Παγκόσμιοι Πρεσβευτές), απαντώντας σε ανάγκες της Κοινωνίας και της βιοποικιλότητας. Υπενθυμίζεται ότι οι Πρόσκοποι έχοντας συνεισφέρει έμπρακτα περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια ώρες κοινωνικής προσφοράς με στόχο την ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη, τους προτάθηκε το Nobel Ειρήνης.
Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους μπορείτε να βρείτε στο www.gineproskopos.gr και για τη Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής στο www.wildliferescuescout.gr