Η INTERAMERICAN, επιχειρηματικός οργανισμός που αναγνωρίζει και σέβεται τον Πολιτισμό ως προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, έχει αναπτύξει στην ιστορική διαδρομή της επί μισό αιώνα σημαντική εκδοτική και υποστηρικτική δραστηριότητα για το βιβλίο. Οι θεματικές των σχετικών εκδόσεων καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα της πνευματικής παραγωγής και της παράδοσης των Γραμμάτων και Τεχνών στην Ελλάδα. Πολλές από αυτές τις εκδόσεις έχουν πάρει τη θέση τους σε βιβλιοθήκες δημόσιας χρήσης.
«Εύλογα, η πρωτοφανής υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της έχουν φέρει ως πρόταγμα, στην έννοια της βιωσιμότητας για την κοινωνική ζωή, την προστασία της υγείας των πολιτών και την ανθεκτικότητα των αγορών και της οικονομίας. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοείται η ζωτική ανάγκη της συνέχειας στην πνευματική ζωή του τόπου. Εδώ, το βιβλίο αποτελεί διαχρονικά τον αγωγό της επιστημονικής σκέψης και έρευνας, της πληροφορίας, του φιλοσοφικού στοχασμού, των ιδεών και της τέχνης του λόγου – όντας, πλέον, ενισχυμένο και από τα ψηφιακά μέσα διακοινώνησης. Ο ρόλος του βιβλίου παραμένει ισχυρός και καθοριστικά επιδραστικός για τον Πολιτισμό» τονίζει εκ μέρους της INTERAMERICAN, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου (23 Απριλίου) ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας του οργανισμού.
Το πιο πρόσφατο έργο με αποκλειστική χορηγία της εταιρείας είναι «Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το βιβλίο» του Κώστα Σπ. Στάικου. Προσεχώς, το έργο ολοκληρώνεται με την έκδοση του 4ου τόμου, καθώς τα τρία προηγούμενα χρόνια εκδιδόταν ανά έτος και ανά ιστορική περίοδο ένας τόμος. Όλη η ελληνική πνευματική παράδοση, όπως περισώθηκε χάρη στο χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο από τα μέσα του 13ου αιώνα και μέχρι τα προεπαναστατικά χρόνια, είναι αποτυπωμένη σε αυτή την τετράτομη, μοναδική έκδοση. Στην πληρότητά του, το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί φέτος το φθινόπωρο.
Η συνεργασία της INTERAMERICAN με τον Κώστα Σπ. Στάικο, συγγραφέα, ιστορικό του βιβλίου και αρχιτέκτονα, χρονολογείται από την μνημειώδη έκδοση του 1996 «Βιβλιοθήκη – από την Αρχαιότητα έως την Αναγέννηση, 3000 π.Χ. – 1600 μ.Χ.», με προλεγόμενα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η επιφανής Ελληνίδα της διανόησης σημείωνε τότε, χαρακτηριστικά για την αξία του βιβλίου:
«Στο παρελθόν στηρίζεται ίσως ένα καλύτερο μέλλον. Κι ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι τύραννοι και οι εχθροί της ελευθερίας στεριώθηκαν καίγοντας βιβλία και βιβλιοθήκες. “Πράξεις πίστης” (autodafe) ονόμασαν αυτές τις εναντίον του πνεύματος βιαιοπραγίες. Ο σεβασμός για το βιβλίο, η μέριμνα για τη βιβλιοθήκη μένει απάντηση ανθρωπιάς στην κάθε βαρβαρότητα: αυτό μας διδάσκει η ιστορική μνήμη των πολιτισμών την οποία κλείνει στους κόλπους της η ιδεατή βιβλιοθήκη».
Επιπροσθέτως η εταιρεία, ειδικά για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, επέλεξε να συνδράμει το μηνιαίο ψηφιακό περιοδικό Λόγου & Τέχνης «Χάρτης», που αποτελεί διαδικτυακή συνέχεια του έντυπου περιοδικού με την εξαιρετική διαδρομή κατά την περίοδο 1982-1988. Ο εκδότης του περιοδικού, Δημήτρης Καλοκύρης, επισημαίνει πως ο «Χάρτης» (www.hartismag.gr) διανύει τον τρίτο χρόνο της ψηφιακής έκδοσής του, ως «ορυχείο πολιτισμού» με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών όλων των Τεχνών και τακτικές εκδόσεις πρωτότυπων αφιερωμάτων σε σημαντικές
προσωπικότητες και ειδικά θέματα, δίνοντας έμφαση (πέραν της Λογοτεχνίας) στο Θέατρο, στα Εικαστικά, στη Φωτογραφία, στη Μουσική, στα Κόμικς, στον Κινηματογράφο κ.λπ.