Κεφαλαιακές επενδύσεις άνω των 808 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογεί την επόμενη τετραετία η Ελληνικός Χρυσός, με οδηγό τον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη που ανακοίνωσε πρόσφατα.
Η εταιρεία προχωράει στον μετασχηματισμό των λειτουργιών της για την ενίσχυση της ασφάλειας και της παραγωγικότητας και την δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επιτυχή χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης, η οποία στην πλήρη ανάπτυξή της θα οδηγήσει στην δημιουργία 3.000 συνολικά άμεσων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα για την περίοδο 2021-2024, εκτιμάται ότι θα προστεθούν 1.000 νέες θέσεις για τις κατασκευαστικές εργασίες στο έργο των Σκουριών, θα προκύψουν 314 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ 15 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν στην κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές αρχές.
Οι προκλήσεις
Βασικός στόχος του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη που δρομολογεί η Ελληνικός Χρυσός, αφορά την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που καταγράφονται εδώ και χρόνια στην συγκεκριμένη επένδυση και έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρία να εμφανίζει με ζημιογόνες χρήσεις και υψηλά συσσωρευμένα χρέη. Παρά τις συνεχείς επενδύσεις αναβάθμισης, τα υφιστάμενα μεταλλεία παραμένουν ζημιογόνα με 500 εκ. αρνητικές σωρευτικές ταμειακές ροές. Η εταιρία το 2020 κατέγραψε συνολικές ζημιές 84 εκ. εκ των οποίων 10 εκ. να προέρχονται από το Μεταλλείο των Μαύρων Πετρών το οποίο είναι διαχρονικά ζημιογόνο.
Την ίδια στιγμή για να παραμείνει βιώσιμη η επένδυση θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την βελτίωση του υψηλού κόστους παραγωγής, που μάλιστα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Πρόκληση είναι επίσης και η αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς -για παράδειγμα- στις Μαύρες Πέτρες εμφανίζεται εξάντληση αποθεμάτων και σωρευτική ζημία 77εκατομμυρίων ευρώ, ενώ και η Ολυμπιάδα εμφανίζει συγκρατημένη απόδοση και υψηλό λειτουργικό κόστος.
Ο Οδικός Χάρτης για την πλήρη ανάπτυξη
Ο νέος Στρατηγικός Οδικός Χάρτης που ανακοινώθηκε από την Ελληνικός Χρυσός συνιστά επί της ουσίας τμήμα της εφαρμογής της πρόσφατα κυρωμένης επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έθεσε τους κεντρικούς άξονες για την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας, μια επένδυση διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία αναμένεται να αναδείξει τη χώρα σε κορυφαίο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη. Στην τετραετία 2021-2024 δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις που θα αλλάξουν συνολικά τα μεταλλεία.
- Μεγάλο μέρος των επενδυτικών δράσεων επικεντρώνεται στις Σκουριές με προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες για την ολοκλήρωση του εργοστασίου εμπλουτισμού.
- Πρόσθετοι πόροι και περαιτέρω επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε νέες τεχνολογίες και σύγχρονες πρακτικές με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, την ψηφιοποίηση των εργασιών των μεταλλείων και την αύξηση της παραγωγικότητα του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, να ανέλθει από τα σημερινά επίπεδα των 400ktn/έτος, στα 650ktn/έτος.
- Λόγω της έλλειψης αποθεμάτων μεταλλεύματος που αντιμετωπίζει το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών θα εισέλθει πλήρως σε Φάση Γεωλογικής Έρευνας με στόχο την επιβεβαίωση νέων βιώσιμων αποθεμάτων που θα παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής του. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι υπόγειες εργασίες θα σταματήσουν προσωρινά και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης. Το συγκεκριμένο μεταλλείο έχει την προοπτική να λειτουργήσει εκ νέου εφόσον επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης σκοπιμότητας. Κατά την μεταβατική αυτή περίοδο, στην πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στις Μαύρες Πέτρες θα απορροφηθούν στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας και σταδιακά στις Σκουριές καθώς το έργο θα εξελίσσεται προς την πλήρη ανάπτυξή του.
Επανεκκίνηση για τις Σκουριές
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές κατασκευαστικές εργασίες με ίδια κεφάλαια.
Συγκεκριμένα, προχωράει άμεσα η ανέγερση 3 κτηρίων με τα οποία θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, που αποτελεί κομβική υποδομή για την παραγωγική διαδικασία του μεταλλείου. Υπενθυμίζεται ότι οι Σκουριές παραμένουν ένα έργο ολοκληρωμένο κατά 50% , καθώς η ανάπτυξή του διακόπηκε απότομα το 2017 αφήνοντας έκτοτε σύγχρονο μεταλλευτικό εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Τα νέα έργα βρίσκονται ήδη σε διαδικασία συμβασιοποίησης, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ανάδοχους έχουν ολοκληρωθεί, και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Σκουριές βρίσκεται ένα παγκοσμίου βεληνεκούς κοίτασμα χρυσού και χαλκού το οποίο, με την ολοκλήρωση της επένδυσης για την κατασκευή του μεταλλείου και την έναρξη της εμπορικής του παραγωγής από το 2025, σε συνδυασμό με την αποφασιστική αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, δύναται να καταστήσει την Ελλάδα μια από τις κορυφαίες χώρες στην παραγωγή χρυσού στην Ευρώπη ,ανάμεσα σε χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και το Ελληνικό Δημόσιο.
Πρότυπο κέντρο τεχνικής κατάρτισης ανοιχτό και στην τοπική κοινωνία
Επιπλέον, ένα πρότυπο Κέντρο Τεχνικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, προκειμένου να εκπαιδεύσει σε νέες δεξιότητες το εργατικό δυναμικό εν όψει της λειτουργίας του νέου μεταλλείου στις Σκουριές. Το μεταλλείο των Σκουριών, θα είναι πλήρως ηλεκτρικό και θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν, μεταξύ άλλων, την δυνατότητα απομακρυσμένης εξόρυξης. Μέσω του Κέντρου αυτού, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός -καθώς και ευρύτερα οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών μακροπρόθεσμα- θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνογνωσία και υψηλής ποιότητας κατάρτιση, καθώς θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα που αξιώνει η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και το άκρως απαιτητικό έργο των Σκουριών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το σύνολο του εκπαιδευτικού προγράμματος θα βρίσκει άμεση πρακτική εφαρμογή στα ίδια τα μεταλλεία και ταυτόχρονα οι εκπαιδευόμενοι θα λαμβάνουν πιστοποίηση για τις γνώσεις τους, κάτι που θα έχει ουσιαστική αναγνώριση στην αγορά.
Δημιουργία αξίας για όλους
Το σημαντικότερο ίσως χαρακτηριστικό του Στρατηγικού Οδικού Χάρτη είναι ότι θα ξεκλειδώσει αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς προβλέπει ότι 15 εκατομμύρια ευρώ προωθούνται σε εμπροσθοβαρείς επενδύσεις για τοπικά αναπτυξιακά έργα στο Δήμο Αριστοτέλη, στο πλαίσιο της υλοποίησης της νέας επενδυτικής συμφωνίας που κυρώθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, για την επιτάχυνση των οποίων θα συμβάλει αποφασιστικά η διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα επενδυτική συμφωνία προβλέπει επένδυση συνολικά 70 εκατομμύριων ευρώ στη ΒΑ Χαλκιδική και ιδιαίτερα στο Δήμο Αριστοτέλη, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο πρόγραμμα τοπικών επενδύσεων που γίνεται στα όρια ενός και μόνο δήμου. Αλλά και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, τα οφέλη θα γίνουν ορατά, καθώς από την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός, τα έσοδα για το κράτος την ερχόμενη τριετία θα φτάσουν τα 314 εκατομμύρια ευρώ.
Δείτε περισσότερα για τις επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός ΕΔΩ