Το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO δημιουργεί κάθε χρόνο έναν πρότυπο αγρό αειφόρας καλλιέργειας για την ενίσχυση της παραγωγής υψηλής ποιότητας σκληρού σίτου στην Ελλάδα.
Προς όφελος των παραγωγών, του κλάδου των ζυμαρικών αλλά και των καταναλωτών, στον πρότυπο αυτό αγρό εφαρμόζονται διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές ώστε να μελετηθούν τα αποτελέσματα τους έναντι της συμβατικής καλλιέργειας.
Ο πιλοτικός αγρός δημιουργείται κάθε χρόνο σε διαφορετική τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα ενώ ανάλογα με την περιοχή καθώς και τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα, επιλέγονται και οι καλλιεργητικές πρακτικές που θα ακολουθηθούν.
Για το 2021 επιλέχθηκε ένας αγρός έκτασης 96 στρεμμάτων, στην περιοχή Κιλελέρ στην Λάρισα, ο οποίος χωρίστηκε σε 8 διαφορετικές ζώνες. Σε κάθε ζώνη εφαρμόστηκε κι από μία διαφορετική καλλιεργητική προσέγγιση καθώς και νέες τεχνολογίες.
Οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν ήταν οι παρακάτω:
- Αμειψισπορά: εναλλαγή δηλαδή καλλιεργειών στο ίδιο χωράφι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η προηγούμενη καλλιέργεια ήταν βαμβάκι και κουκιά.
- Ακατεργασία: σπορά χωρίς καμία προηγούμενη κατεργασία εδάφους με τη σπαρτική μηχανή ακατεργασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Επιλογή ποικιλίας σίτου με κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα συμβάλλουν σε υψηλής ποιότητας ζυμαρικά και χρήση πιστοποιημένων σπόρων
- Επιφανειακή λίπανση του σιταριού σε δύο δόσεις
- Εφαρμογή του granoduro.net®: πλήρης παρακολούθηση της καλλιέργειας με το συγκεκριμένο σύστημα υποβοήθησης των αγροτών.
- Χρήση νέων τεχνολογιών γεωργίας: Χαρτογράφηση φαινομενικής ηλεκτρικής αγωγιμότητας, μέτρηση δεικτών βλάστησης, εφαρμογή διαφοροποιημένης αζωτούχου λίπανσης με το λιπασματοδιανομέα της AUGMENTA, Χαρτογράφηση της παραγωγής με Θ/Α Claas Lexion 6800, εξοπλισμένη με αντίστοιχους αισθητήρες.
Παρά τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της καλλιεργητικής περιόδου 2020 – 2021, ο πιλοτικός αγρός του Προγράμματος Ελληνικού Σίτου MISKO συνέβαλε σημαντικά στις έρευνες που στοχεύουν στην καλύτερη και πιο βιώσιμη διαχείριση της καλλιέργειας σκληρού σίτου. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της καλλιέργειας του πιλοτικού αγρού:
- Επιτεύχθηκαν καλύτερες αποδόσεις με την μέθοδο της ακατεργασίας έναντι της συμβατικής καλλιέργειας
- Σημειώθηκε αύξηση των πρωτεϊνών του σπόρου και βελτίωση της παραγωγής με ορθολογική λίπανση που περιλαμβάνει δύο δόσεις εφαρμογής
- Παρατηρήθηκε καλύτερη και αναλυτικότερη παρακολούθηση του χωραφιού με τη χρήση νέων γεωργικών τεχνολογιών ακριβείας (πχ. παρακολούθηση με drone, διαφοροποιημένη λίπανση κλπ).
Το Πρόγραμμα Ελληνικού Σίτου MISKO στοχεύει ακόμα να συμβάλλει στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, οι καλλιεργητικές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν συνεισέφεραν επιπλέον στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά 12%, ένα ποσοστό που φέρνει τη MISKO ακόμα πιο κοντά σε μια απόλυτα βιώσιμη παραγωγή ζυμαρικών στην Ελλάδα.
Έτσι, η MISKO, εκτός από πρωταγωνίστρια στο ελληνικό οικογενειακό τραπέζι, μέσα από τη διαχρονική της αναζήτηση για καινοτομία, καθίσταται πλέον και πρωτοπόρος στο πεδίο της έρευνας, της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης για το ελληνικό σιτάρι, συμβάλλοντας έτσι σε ένα καλύτερο αύριο.