Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, προσκαλούν στην Αθήνα τον Καθηγητή Jean Tirole, Γάλλο οικονομολόγο και Πρόεδρο της Σχολής Οικονομικών της Τουλούζης, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας το 2014.
Ο Jean Tirole θα δώσει στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, μια διάλεξη με θέμα «Η οικονομική επιστήμη στην υπηρεσία του κοινού καλού» με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του ομώνυμου βιβλίου του από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Στην συνέχεια θα συμμετέχει σε μια συζήτηση με θέμα «Κλίμα και ενέργεια: μια δύσκολη εξίσωση», μαζί με τους Νικόλαο Βέττα και Ιωάννη Κατσουλάκο, Καθηγητές στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
«Ύστερα από την ηχηρή οικονομική, πολιτισμική, κοινωνική και περιβαλλοντική αποτυχία των σχεδιασμένων οικονομιών, και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τον οικονομικό μετασχηματισμό της Κίνας, η οικονομία της αγοράς έχει γίνει το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης των κοινωνιών μας. Aκόμα και στον “ελεύθερο κόσμο”, η πολιτική εξουσία έχει χάσει επιρροή έναντι της αγοράς και νέων φορέων οικονομικής δράσης. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η έμφαση στον ανταγωνισμό και η παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές, περιορίζουν το πεδίο της κρατικής πρωτοβουλίας. Ωστόσο, η οικονομία της αγοράς δεν νίκησε κατά κράτος. Δεν κέρδισε ούτε τον νου ούτε τις καρδιές των ανθρώπων. Η εναντίωση σε αυτήν είναι διάχυτη: πολλοί στηλιτεύουν τον θρίαμβο της οικονομίας σε βάρος των ανθρωπιστικών αξιών, που διαμορφώνει έναν κόσμο δίχως έλεος και συμπόνια, παραδομένο στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ένα σύνθημα δημοφιλές παντού υπενθυμίζει ότι “ο κόσμος δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση”».
Όταν ο Jean Tirole κέρδισε το βραβείο Nobel Οικονομίας, το 2014, άρχισε ξαφνικά να πολιορκείται από γνωστούς και αγνώστους οι οποίοι ζητούσαν τη γνώμη του για τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα, που ήταν συνήθως άσχετα με το ερευνητικό του έργο. Αυτό του έδωσε το κίνητρο να στοχαστεί βαθύτερα πάνω στον ρόλο του κράτους και των επιχειρήσεων, την ανεργία και την κλιματική αλλαγή, την ψηφιακή οικονομία και τη βιομηχανική πολιτική, τα δίκτυα και τον ρόλο της Ευρώπης, προσπαθώντας να αποσαφηνίσει πώς η οικονομική επιστήμη και οι οικονομολόγοι μπορούν στις μέρες μας να υπηρετήσουν με συνέπεια το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον.