Τι ποσότητα ενέργειας χρειάζεται για να φορτίσουν 18,6 δισεκατομμύρια κινητά ταυτόχρονα; Τι συνεπάγεται για το περιβάλλον, εάν 33.000 οχήματα κυκλοφορήσουν καθ’ όλο το 24ώρο για ένα έτος; Πόσο ρεύμα χρειάζονται 29.700 σπίτια για να περάσουν μία ολόκληρη χρονιά; Τι κέρδος θα υπήρχε για τη φύση, εάν ανακυκλώναμε 53.000 τόνους υλικών; Τι θα σήμαινε, εάν 42 ανεμογεννήτριες παρήγαγαν ηλεκτρισμό με τη δύναμη του αέρα, 24 ώρες το 24ωρο για έναν χρόνο; Τι θα συνέβαινε, εάν αντικαθιστούσαμε 5,8 εκατ. συμβατικές λάμπες με LED; Τι οφέλη θα είχε το περιβάλλον εάν φυτεύαμε δέντρα σε 732.000 στρέμματα – δηλαδή μία έκταση μεγαλύτερη από όση καίγεται κάθε χρόνο στη χώρα μας;
Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι κοινή: Θα οδηγούσε στην αποφυγή εκπομπής περίπου 153.000 τόνων ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό ακριβώς κάνει η Vodafone στην Ελλάδα, η οποία επενδύει στρατηγικά σε πολιτικές και μέσα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία έχουν επιτύχει κάποια αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που ξεχωρίζουν στην Ελληνική πραγματικότητα.
Η ενεργειακή κρίση γύρω μας έχει αναδείξει όσο ποτέ άλλοτε τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μέσα από ένα πιο βιώσιμο μοντέλο που θα μπορέσει να προστατεύσει καλύτερα τον πλανήτη και το φυσικό περιβάλλον. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες έρχονται να βελτιώσουν την απόδοση των εργαλείων παραγωγής της οικονομίας, να μειώσουν την ανάγκη περιττών μετακινήσεων και να προσφέρουν «έξυπνους» τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα από την τεχνολογία.
ΤΟ 100% ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΟ ΑΠΕ
Μέσα από συνεχείς επενδύσεις, ένα μακρόπνοο πλάνο εξοικονόμησης ενέργειας και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η Vodafone έχει καταφέρει από τον Απρίλιο του 2021 να καλύπτει το 100% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιστοποιημένες μέσω εγγυήσεων προέλευσης, στο δίκτυο κορμού, τα data center της εταιρείας, καθώς και στα δίκτυα κινητής και σταθερής, στα ιδιόκτητα σημεία λιανικής πώλησης και στα κτίρια γραφείων της εταιρείας, ακόμα και εκεί όπου δεν ελέγχει απευθείας την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Παράλληλα, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και των υποδομών της, πέτυχε πέρυσι μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% στην αλυσίδα καταστημάτων.
Η Vodafone στοχεύει μέσα από τις τεχνολογίες της, να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και να μηδενίσει τις εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που προέρχονται από την λειτουργία της έως το 2030. Στόχος του Ομίλου Vodafone είναι ο μηδενισμός των εκπομπών ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας έως το 2040.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η εταιρεία πιστεύει ότι η επιχειρηματική επιτυχία δεν πρέπει να αποβαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος και δεσμεύεται να μειώσει τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Στην Ελλάδα δημιούργησε τον μεγαλύτερο εταιρικό στόλο ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, με τον οποίο ξεκίνησε την αντικατάσταση συμβατικών αυτοκινήτων, πετυχαίνοντας τη μείωση της κατανάλωσης ντίζελ κατά 15%.
Παράλληλα, μέσα από την τεχνολογία της, η εταιρεία βοηθά τους εταιρικούς πελάτες της να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές άνθρακα κατά 350 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Το περασμένο έτος, χάρη στη διείσδυση των υπηρεσιών Internet of Thigs διεθνώς, οι πελάτες του ομίλου Vodafone κατάφεραν να αποτρέψουν την εκπομπή 15 εκατ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα. Η Vodafone είναι παγκόσμιος ηγέτης στο Internet of Things (IoT) και διασυνδέει περισσότερες από 150 εκατ. συσκευές και πλατφόρμες διεθνώς με τεχνολογίες που υπόσχονται περιβαλλοντικά οφέλη κι έναν ασφαλέστερο και πιο καθαρό πλανήτη.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WWF
Η Vodafone και το WWF ανακοίνωσαν μια σημαντική παγκόσμια συνεργασία που θα στηρίξει τους στόχους της Vodafone να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2040, να βοηθήσει στην εξάλειψη των ηλεκτρονικών αποβλήτων και να ενθαρρύνει μια πιο κυκλική οικονομία για τα κινητά τηλέφωνα. Η συνεργασία ξεκινά με ένα νέο πρόγραμμα, με τίτλο «Ένα εκατομμύριο τηλεφωνικές συσκευές για τον πλανήτη» για να βοηθήσει στην επιτάχυνση και τη βελτίωση της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας της Vodafone, αυξάνοντας τον αριθμό των ανταλλασσόμενων, ανακατασκευασμένων και ανακυκλωμένων συσκευών.
Με την αγορά ενός ανακατασκευασμένου smartphone εξοικονομούνται περίπου 50 κιλά CO2e (ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα), καθιστώντας τη συνεισφορά της στην κλιματική αλλαγή κατά 87% χαμηλότερη από την αγορά ενός αντίστοιχου, πρόσφατα κατασκευασμένου smartphone– και καταργεί την ανάγκη εξόρυξης 76,9 κιλών πρώτων υλών. Το πρόγραμμα θα παρακινήσει τους πελάτες της Vodafone να παραδώσουν τις παλιές τους συσκευές ως μέρος μιας πρωτοβουλίας ανταλλαγής, για δωρεά σε κοινωνικούς σκοπούς ή για να ανακυκλωθούν υπεύθυνα.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
H Vodafone εφαρμόζει 9 προγράμματα ανακύκλωσης στα κτίριά της, με σημαντικά αποτελέσματα. Και από το 2003 εφαρμόζει πανελλαδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ στα καταστήματά της, σε συνεργασία με όλα τα Συστήματα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, σε εταιρικούς πελάτες και συνεργαζόμενους φορείς, έχοντας επιτύχει την ανακύκλωση 850.000 συσκευών και αξεσουάρ από την αρχή του προγράμματος. Η επιτυχία του προγράμματος είναι ότι, μόνο, τα τελευταία 10 χρόνια από τις ποσότητες που έχουν συλλεγεί, έχει επιτευχθεί η αποτροπή εκπομπής 52τόνων CO2e στην ατμόσφαιρα και απόρριψης στη χωματερή 19 κιλών τοξικών μετάλλων (π.χ. μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, αρσενικό).
Η διαχείριση των προγραμμάτων της Vodafone εφαρμόζονται μέσα από τα Συστήματα Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Διαχείρισης, που είναι πιστοποιημένα κατά τα πρότυπα ISO 14001 & ISO 50001 για το σύνολο των δραστηριοτήτων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας.