Το Inclusivity Lounge του Women On Top ολοκληρώθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά στους Δελφούς, θέτοντας ζητήματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης στην Υγεία, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στο Delphi Economic Forum.
Με εκλεκτές ομιλήτριες και ομιλητές από το χώρο της υγείας, της έρευνας, των επιχειρήσεων και του ακτιβισμού από όλο τον κόσμο, συζητήσαμε τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις που υφίστανται υποεκπροσωπούμενες ομάδες, τη σύνδεση ασφάλειας και υγείας στο δημόσιο χώρο, τις έμφυλες πτυχές της ψυχικής υγείας και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, ανοίγοντας με τρόπο ουσιαστικό τη συζήτηση για τη δημόσια υγεία.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, George J. Tsunis, αναφέροντας πως “Οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού αυτού του πλανήτη. Δεν πρόκειται να λύσουμε τα προβλήματα του 21ου αιώνα χωρίς τη συμβολή τους!”, και η Καλυψώ Γούλα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τονίζοντας πως “Υγεία δεν είναι μόνο η έλλειψη ασθένειας, αλλά η εξασφάλιση φυσικής και ψυχικής ισορροπίας σε μια κοινωνία συμπερίληψης”.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με συζήτηση για τη συμπερίληψη του φύλου και των αναπηριών στην υγεία. Η ειδική σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. για ζητήματα αναπηρίας, Sara Minkara, μοιράστηκε τα βασικά σημεία για τη διασφάλιση της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία, δίνοντας έμφαση στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που θα αποτελέσουν τη βάση για τον σχεδιασμό πιο συμπεριληπτικών πολιτικών. “Τα άτομα που δεν μετριούνται, δεν μετράνε”, τόνισε. Η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Επικεφαλής Επιχείρησης για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, έφερε ουσιαστικά παραδείγματα για το πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη τίθενται στην υπηρεσία της υγείας, τόσο προς όφελος των ασθενών από διαφορετικές ευάλωτες ομάδες, όσο και για τη συμπερίληψη των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά τους. Η Νεφέλη Στουρνάρα, Κοινωνιολόγος και Ερευνήτρια, μίλησε για την ανάγκη ορατότητας των εργαζομένων που ασχολούνται με τη φροντίδα στο χώρο της υγείας, ενώ η Jodi Huettner, Ιδρύτρια της εταιρείας Helga Wear στον Καναδά, υπογράμμισε τη σημασία της εδραίωσης συμπεριληπτικών κριτηρίων για τη δημιουργία προστατευτικού εξοπλισμού κατάλληλου για τις γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο της υγείας.
Στο πάνελ με θέμα την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών στον δημόσιο χώρο, η Μαρία Σκάγκου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδος, έκανε λόγο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία με σκοπό τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τις γυναίκες, τόσο εντός όσο και εκτός του εργασιακού χώρου, και η Ναταλία Θεοδούλου, Σύμβουλος Δημοσίων Μεταρρυθμίσεων στην Hellenic Corporation of Assets and Participations S.A. υπογράμμισε πως οι αναφορές σε μηδενικά ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης από εταιρείες είναι πλασματικά, εφόσον σε πολλές από αυτές δεν υπάρχουν διαδικασίες για ασφαλή καταγγελία τέτοιων περιστατικών. Η Σοφία Μπεκατώρου, Ψυχολόγος και Δις Ολυμπιονίκης στην Ιστιοπλοΐα, τόνισε πως για να αποφύγουμε τη δευτερογενή θυματοποίηση των επιζωσών έμφυλης βίας, πρέπει να υπάρξουν πολιτικές προστασίας και άμεσες νομικές ενέργειες για τέτοια εγκλήματα, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί υποχρέωση σε μια δημοκρατία και θα ωφελήσει την κοινωνική, υγειονομική και οικονομική της κατάσταση, ενώ η Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Πρόεδρος ΔΣ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (EAVN) μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας ασφαλών χώρων για την περίοδο μετάβασης γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη βία, τονίζοντας την ανάγκη αυτά τα σπίτια να είναι πράγματι ζεστά και φιλόξενα.
Στη συνέχεια, η Bea Larregle, Regional Managing Director Νότιας Ευρώπης της Visa, μίλησε για τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και του βιώσιμου επιχειρείν, και τη συμβολή που μπορούν να έχουν εταιρείες όπως η Visa στη μετάβαση σε ένα μοντέλο αναγεννητικής οικονομίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια επιχειρηματική ευκαιρία ύψους 900 δισ. ευρώ έως το 2030.
Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες που αλλάζουν το μέλλον της Τεχνολογίας, η Sevi Vassileva, Γενική Διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Μάλτα και την Κύπρο, έκανε λόγο για το έμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση, αναφέροντας πως μόνο το 16% των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων περιλαμβάνουν γυναίκες στην ιδρυτική τους ομάδα. Προσθέτοντας σε αυτό το ποσοστό, η Carolee Lee, Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Women’s Health Access Matters (WHAM) μοιράστηκε αξιοσημείωτα στοιχεία και τόνισε τη σημασία που έχει η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων αυτών προκειμένου να υπάρξει θετική αλλαγή. Η Doreen Toutikian, Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος του omGyno, ανέφερε τις μεγάλες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες σε αυτό το πεδίο, και μίλησε για την αντοχή που χρειάζεται να έχουν, προκειμένου να ξεπεράσουν τα εμπόδια που τίθενται μπροστά τους. Η Μαριτίνα Ρουχωτά μάλιστα, Συνεργάτιδα & Διευθύντρια Εργαστηρίου της BIOEMTECH, παρατήρησε πως η διαφορετικότητα σε ομάδες δίνει περισσότερη δημιουργικότητα, μειώνει τον ανταγωνισμό, διευκολύνει τη λήψη πρωτοβουλιών, ενώ παρέχει συνήθως και τις καλύτερες λύσεις.
Τέλος, η Dr. Tara Porter, Κλινική Ψυχολόγος και Συγγραφέας, ο Γιάννης Ζέρβας, Ψυχίατρος, και η Katherine Reilly, Συγγραφέας & Ακαδημαϊκή Λέκτορας Αγγλικής Λογοτεχνίας, στο πάνελ για την έμφυλη διάσταση της ψυχικής υγείας μίλησαν για τις διαφορετικές προκλήσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις διαφορετικές φάσεις της ζωής τους, για τον ρόλο που παίζουν οι κοινωνικές προσδοκίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των κοριτσιών και για τα προβλήματα στην προσβασιμότητα και την αντιμετώπιση των τρανς ατόμων από το σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.
Ευχαριστούμε θερμά το Delphi Economic Forum για τη φιλοξενία, την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, τη Visa, το British Council, το Growthfund, τη Vodafone και τη Microsoft για την υποστήριξη, και τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων για την εμπιστοσύνη.
Ευχαριστούμε επίσης τις ομιλήτριες και ομιλητές που μοιράστηκαν μαζί μας την πολύτιμη οπτική τους, τις συντονίστριες των συζητήσεων καθώς και όσες/ους βρέθηκαν μαζί μας στο Inclusivity Lounge και συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη συζήτηση.
Με οδηγό τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή, αναγνωρίζουμε πως το Inclusivity Lounge αποτελεί και επίσημα πλέον θεσμό για συζήτηση, σκέψη και ανταλλαγή ιδεών γύρω από την ισότητα και τη συμπερίληψη, και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τα επόμενα Inclusivity Lounge, σε μεγάλα συνέδρια στην Ελλάδα και έξω από αυτήν.