Ινστιτούτο Prolepsis: Δράσεις πρόληψης σε γυναίκες και παιδιά Ρομά στον οικισμό “Αγία Σοφία” στη Θεσσαλονίκη

Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας, εμβολιασμούς κατά του HPV, καθώς και ενημέρωση σε θέματα υγείας και πρόληψης θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Prolepsis, από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, στον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “Υγιείς και Ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα“, με την πολύτιμη συνδρομή του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά στον Δήμο Δέλτα.

Το έργο “Υγιείς και Ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα” του Ινστιτούτου Prolepsis αποσκοπεί να προάγει την υγεία των γυναικών Ρομά μέσα από την πρόληψη, να τις ενδυναμώσει σε θέματα υγείας και πρόληψης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη μείωση των ανισοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα μέσα Ιουνίου περισσότερες από 110 γυναίκες Ρομά συμμετείχαν στις δράσεις – τεστ ΠΑΠ και εξετάσεις μαστογραφίας – που πραγματοποίησε η ομάδα έργου του Ινστιτούτου Prolepsis, στην περιοχή Αγία Σοφία και στον Δενδροπόταμο.

Οι δράσεις του προγράμματος την τρέχουσα εβδομάδα περιλαμβάνουν:

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου:

  • Εκπαίδευση για γυναικολογικά ζητήματα και ενημέρωση για τον εμβολιασμό έναντι του HPV στον οικισμό “Αγία Σοφία” στα Διαβατά Θεσσαλονίκης (από τις 11:00 έως τις 12:30).
  • Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας στο διαγνωστικό κέντρο “Βιοδιάγνωση” στη Σίνδο (από τις 13:00 έως τις 16:00).

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου:

  • Εκπαίδευση σε θέματα διατροφής στον οικισμό “Αγία Σοφία”, (από τις  11:00 έως τις 12:30).
  • Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας στο διαγνωστικό κέντρο “Βιοδιάγνωση” στη Σίνδο (από τις 14:00 έως τις 16:00).


Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου:

  • Εμβολιασμοί κατ΄ οίκον σε παιδιά έναντι του HPV στον οικισμό “Αγία Σοφία” (οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 11:00).

Οι ενημερώσεις-εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται από την ομάδα υλοποίησης του έργου η οποία αποτελείται από Ιατρό, Παιδίατρο και ειδικό Διατροφολόγο.

Το έργο ‘’Υγιείς και Ισχυρές γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα’’ έχει ήδη υλοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, μεταξύ των οποίων στον Δήμο Κορίνθου (Εξαμίλια και Ζευγολατιό), στον Δήμο Τρίπολης, στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Δενδροπόταμος) και στον Δήμο Ασπροπύργου. Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από τις εκπαιδεύσεις και τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του μαστού να ωφεληθούν 800-1000 γυναίκες στις περιοχές παρέμβασης.