Το πρώτο βραβείο για τους ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας 2013 απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «C(us)todians» του Aly Muritiba στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων της Λειψίας (DOK Leipzig). Είναι η πέμπτη χρονιά που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) απονέμει βραβείο στο καλύτερο ντοκιμαντέρ με θέμα την εργασία.
Το ντοκιμαντέρ «C(us)todians», του Βραζιλιάνου κινηματογραφιστή Aly Muritiba, περιγράφει την καθημερινή ζωή των υπαλλήλων ενός σωφρονιστικού καταστήματος της Βραζιλίας, σκιαγραφώντας το απαιτητικό εργασιακό τους περιβάλλον και τροφοδοτώντας τη συζήτηση για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στον χώρο εργασίας, οι οποίοι και αποτελούν το θέμα της επόμενης εκστρατείας «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας» που διοργανώνει ο EU-OSHA για την περίοδο 2014-2015.
Κατά την απονομή του βραβείου, η κριτική επιτροπή δήλωσε: «Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τους χαρακτήρες του από τόσο κοντά που διαμορφώνει μια επικίνδυνη, απρόβλεπτη, αγχωτική και αβέβαιη ατμόσφαιρα, κατορθώνει δε να μεταδώσει στον θεατή την αίσθηση ότι το θέμα τον αφορά άμεσα, παρέχοντας μια εκ των έσω εικόνα της κοπιαστικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για να διαχειριστούν ένα απαιτητικό και εν δυνάμει εκρηκτικό εργασιακό περιβάλλον. Χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς επαρκείς ανθρώπινους πόρους και απασχολούμενοι πέραν του ωραρίου τους, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι “παίζουν” διαρκώς με τη φωτιά. Καθώς εξελίσσεται η πλοκή του ντοκιμαντέρ, με την προβολή πολύ λεπτών πτυχών, τον πολύ επιτυχημένο τρόπο προσέγγισης των πρωταγωνιστών, τους καταθλιπτικούς ήχους και τις αποχρώσεις του γκρι που κυριαρχούν μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο βασικός πρωταγωνιστής αναδεικνύεται σε φύλακα άγγελο».
Το βραβείο καλύτερης ταινίας θεσπίστηκε το 2009 με σκοπό να προάγει τη σημασία της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας σε όλη την Ευρώπη ενθαρρύνοντας τους κινηματογραφιστές να δημιουργήσουν και να προβάλουν ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τον άνθρωπο σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας.
Οι οκτώ υποψήφιες ταινίες, έργα κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, καλύπτουν ποικίλα εργασιακά θέματα επιχειρώντας να αναδείξουν τη σημασία της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας. Οι ταινίες αυτές, που προέρχονται από διάφορες χώρες όπως η Ιταλία, η Σουηδία, το Ισραήλ και το Νεπάλ, πραγματεύονται θέματα όπως οι μετανάστες εργαζόμενοι, οι συνθήκες εργασίας σε σουπερμάρκετ, οι εργαζόμενοι στην επενδυτική τραπεζική και οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια.
Οι υποψηφιότητες επελέγησαν από ένα σύνολο 2.240 ντοκιμαντέρ που υποβλήθηκαν φέτος στο φεστιβάλ της Λειψίας, από 114 χώρες. Ο νικητής αναδείχθηκε από διεθνή κριτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες σε θέματα παραγωγής ταινιών και επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας.