ΙΣΝ: Στήριξη σε έκθεση των Βρυξελλών

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η έκθεση “No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis” ανοίγει για το κοινό στις 27 Μαρτίου στο Palais des Beaux-Arts (Κέντρο Καλών Τεχνών – BOZAR), στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων που στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Γαλλία και ΗΠΑ, με αφορμή την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας ως στόχο τη διεθνή προβολή της Ελλάδας ως καθοριστικού παράγοντα διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς.

Είναι η δεύτερη καλλιτεχνική δράση που υποστηρίζει το Ίδρυμα στις Βρυξέλλες, μετά την εναρκτήρια συναυλία της Καμεράτα στις 14 Ιανουαρίου, που εγκαινίασε τις επίσημες εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας.

Η έκθεση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μίας σειράς ανεξάρτητων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το BOZAR, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού προγράμματος “Focus on Greece” που προβάλλει τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας στην πολιτισμική ιστορία και τα δρώμενα της Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση “No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis”, την οποία επιμελείται η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Γρέγου που διαθέτει σημαντική εμπειρία στην υλοποίηση εκθέσεων σχετικά με κοινωνικά  θέματα, εστιάζει στην ανθρωπιστική και την κοινωνική διάσταση που έχει γεννηθεί από την κρίση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δραματικές μετατροπές που έχουν σημειωθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρη την  Ευρώπη.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοργανώθηκε εκτός Ελλάδας την τελευταία δεκαετία και η πρώτη του είδους της με θέμα την κρίση, προβάλλοντας διεθνώς τις δημιουργίες 32 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων. Οι καλλιτέχνες επελέγησαν με βάση την επικαιρότητα της δουλειάς τους σε μια ιστορικά και πολιτικά κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Άμεσα συνδεδεμένη με το περιεχόμενο και τους συμβολισμούς των έργων, η διάταξη της έκθεσης, που έχει σχεδιαστεί από τη Δανάη Γιαμαλάκη, έχει τη μορφή λαβύρινθου που επιτρέπει στον επισκέπτη να ακολουθεί μια δαιδαλώδη, κυκλική διαδρομή με πολλαπλά αδιέξοδα, αλλά και επιλογές, όπως συχνά συμβαίνει και στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης.

Με τη δωρεά αυτή το Ίδρυμα υποστηρίζει την προώθηση της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό και την παρουσίαση της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε καιρούς κρίσης, υπό την αιγίδα του σημαντικότερου πολιτιστικού οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο BOZAR έως τις 3 Αυγούστου, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ