Ολοκληρώθηκε η «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση»

Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2012, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση», ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, τριετούς διάρκειας και ύψους  €100 εκατομμυρίων, που ερχόταν να συμπληρώσει τις υπόλοιπες κοινωφελείς του δράσεις. Η ουσία της πρωτοβουλίας ήταν να δράσει άμεσα προκειμένου να υποστηρίξει εκείνους που είχαν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση και να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο παροχής στήριξης, με διάρκεια, συνέπεια και μακροχρόνια δυναμική. Η πρωτοβουλία είχε ένα διττό στόχο: μέσα από τα προγράμματα που θα υποστηρίζονταν επεδίωκε, αφενός, να παράσχει άμεση ανακούφιση στις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  και, αφετέρου, να συμβάλει στη δημιουργία όλων εκείνων των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα εξασφάλιζαν ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά από δωρεές σχεδιάστηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους οργανισμούς στην Ελλάδα και συχνά σε επικοινωνία με οργανισμούς από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι δραστηριοποιούνται χρόνια σε ανάλογο αντικείμενο και διέθεταν σημαντική τεχνογνωσία.

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, εγκρίθηκαν συνολικά πάνω από 220 δωρεές, εκ των οποίων οι 180 περίπου ήταν στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και της Υγείας λόγω των μεγάλων επιπτώσεων που είχε η κρίση στα συγκεκριμένα πεδία, και οι 38 στον τομέα της Παιδείας και της Τέχνης και του Πολιτισμού, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο, τη βιωσιμότητα των οργανισμών με σημαντική επίδραση στην κοινωνία συνολικά.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους οργανισμούς, χρηματοδοτήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, για την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την παροχή σίτισης σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω υπηρεσιών απασχόλησης, για την παροχή προσωρινών καταλυμάτων και διασφάλισης στέγασης, για παροχή ολοκληρωμένων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας, καθώς και για την προώθηση της υγιεινής διατροφής.

Οι κυριότερες κατηγορίες των τελικών επωφελούμενων της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση αφορούν παιδιά και νέους (περίπου 190.000), ενήλικες (περίπου 170.000) και οικογένειες (περίπου 23.000), ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες περιλαμβάνουν άτομα της τρίτης ηλικίας, πρόσφυγες-αλλοδαπούς, άτομα με αναπηρία και άτομα με ανίατες ασθένειες ή εθισμό. Οι τελικοί αποδέκτες όλων των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν αποτελούν το επίκεντρο όλων των δράσεων του Ιδρύματος και είναι αυτοί ακριβώς που δίνουν νόημα, υπόσταση και αξία σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία λαμβάνουμε ως κοινωφελές ίδρυμα.

Τρία χρόνια μετά την αρχική ανακοίνωση, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση έχει πλέον ολοκληρωθεί. Η μετρήσιμη πλευρά της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας αντιστοιχεί σε πάνω από 220 δωρεές και 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε 3 χρόνια. Η λιγότερο ορατή πλευρά της είναι οι νέες μέθοδοι διαχείρισης των προβλημάτων, η διεκδίκηση της βιωσιμότητας με νέους όρους και η προσπάθεια κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών που οι συνεργάτες μας, οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εργάστηκαν άοκνα για να επιτύχουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ