Ι.ΜΕΤ.: Η εσπερίδα για τα Λιμάνια

Πραγματοποιήθηκε στο Ε.Β.Ε.Π., την Πέμπτη 2 Απριλίου, Επιστημονική Εσπερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στο πλαίσιο του έργου «GREENBERTH» του Προγράμματος Μεσογειακός Χώρος (MED) της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας.

Αντικείμενο της Εσπερίδας ήταν η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης μέσα από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Την Eσπερίδα χαιρέτισαν ο Ομότιμος Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Γεώργιος Γιαννόπουλος,  Διευθυντής του  Ι.ΜΕΤ., ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης, Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θ.Δρίτσα, ο κ. Κ.Βασιλειάδης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Προέδρου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, κ. Γιώργου Γαβρίλη, και ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. κ. Βασίλης Κορκίδης.

Στον πρώτο κύκλο συζήτησης με θέμα «Λιμάνια και Περιβαλλοντική Τεχνολογία», τον οποίο συντόνισε η Διευθύντρια Ερευνών του Ι.ΜΕΤ. Δρ. Μαρία Μποϊλέ, συμμετείχαν ο κ. Αντώνης Καλούδης, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της  Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας, ο κ. Απόστολος Σιγούρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε., ο κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος της Environmental Protection Engineering SA, ο κ. Ανδρέας Βατίστας, Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών Πλοίων και ο κ. Παύλος Ξηραδάκης, Γενικός Γραμματέας της ίδιας Ένωσης. Στον κύκλο αυτό παρουσιάσθηκαν οι νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στα λιμάνια, καθώς και οι αντίστοιχες ανάγκες κλάδων της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ακολούθησε, κύκλος συζήτησης με θέμα «Λιμάνια, Περιβάλλον και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις» τον οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σκορδίλης και συμμετείχαν ο κ. Άλκης Κορρές, εκ μέρους της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, ο κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο κ. Νικόλαος Μανεσιώτης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, Εμπορικός Διευθυντής της ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρικής της  Cosco Pacific. Οι συμμετέχοντες στον κύκλο παρουσίασαν τις απόψεις τους αναφορικά με τις προοπτικές αξιοποίησης των λιμενικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με έμφαση στις τεχνολογίες περιβάλλοντος και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν  οι παρεμβάσεις και η συζήτηση που ακολούθησε στον τελικό κύκλο συζητήσεων στην ενότητα «Λιμάνι – Πόλη – Ανάπτυξη» και στον οποίο συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πειραιώς και Περάματος κ. Γιάννης Μώραλης και κ. Γιάννης Λαγουδάκης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης και ο Διευθυντής Διοίκησης του ΟΛΠ ΑΕ Δημήτρης Σπύρου και  συντόνισε ο Σύμβουλος Ανάπτυξης Λιμένων και πρώην Πρόεδρος του ΟΛΠ και ΟΛΘ, κ. Σωτήρης Θεοφάνης.  Στη διάρκεια του κύκλου αναπτύχθηκαν, με τρόπο δημιουργικό, συχνά αποκλίνουσες απόψεις, που είχαν ως κοινή συνισταμένη την αναζήτηση κοινού τόπου για να επιτευχθούν βιώσιμες συνεργασίες που θα αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες που συνδέονται με τη λιμενική δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες όλων των φορέων και αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία.

Στο τέλος, η Διευθύντρια Ερευνών του Ι.ΜΕΤ. Δρ. Μαρία Μποϊλέ, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των συζητήσεων, επισήμανε την ανάγκη ο δημιουργικός διάλογος που προκλήθηκε με αφορμή την Εσπερίδα να συνεχισθεί και εξέφρασε την ετοιμότητα του Ινστιτούτου να υποστηρίξει το διάλογο αυτό επιστημονικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ