Συναντηση για το Ενεργειακό Κόστος

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Απριλίου η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής για το Ενεργειακό Κόστος των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών, με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιο. Η σύσταση της Επιτροπής που έγινε με απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και έχει στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων περιορισμού του κόστους ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, στη βάση του μέτρου της «διακοψιμότητας», για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και της βιομηχανικής παραγωγής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από το Γ.Γ. Βιομηχανίας Γιάννη Τόλιο, ο Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Εμπορίας της ΔΕΗ Λάζαρος Καραλάζος, ο Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Γιάννης Γιαρέντης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) Γιάννης Στεφανόπουλος, αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με τον πρόεδρό της Κώστα Κουκλέτη, καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου.

Ο Γιάννης Τόλιος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της αξιοποίησης του μέτρου της «διακοψιμότητας», με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών (υψηλής και μέσης τάσης), τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των εξαγωγών και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης.

Σε σχέση με τις εργασίες της Επιτροπής διατύπωσε τη μεθοδολογία της, τους σημαντικούς άξονες και προτεραιότητες και δεσμεύτηκε σε ένα αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα τριών βδομάδων για τη διατύπωση των πορισμάτων της.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η μείωση γενικά του κόστους ενέργειας αφορά όλους τους εμπλεκομένους φορείς, σε όλο το φάσμα παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας, καθώς και τις ίδιες τις βιομηχανίες, ενώ χρειάζεται να συνδυαστεί και με μέτρα μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς τους λαϊκούς καταναλωτές.

Η επιτροπή θα επαναλάβει τις συναντήσεις της για την εκπόνηση του τελικού πορίσματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ