SASB: Πρότυπα με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον

To Sustainability Accounting Standards Board (SASB) αποτελεί έναν ανεξάρτητο Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, που ιδρύθηκε το 2011 στις ΗΠΑ και οραματίζεται έναν κόσμο όπου μια κοινή κατανόηση της απόδοσης της εταιρικής βιωσιμότητας επιτρέπει στις εταιρείες και τους επενδυτές να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις που αυξάνουν την αξία και βελτιώνουν τα αποτελέσματα της αειφορίας.

Η αποστολή του SASB είναι να αναπτύξει και να διαδώσει πρότυπα αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα, που να βοηθούν τις εισηγμένες επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν σημαντικές και χρήσιμες για λήψη αποφάσεων πληροφορίες προς τους επενδυτές. Η αποστολή αυτή επιτυγχάνεται μέσα από μια αυστηρή διαδικασία, που περιλαμβάνει αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται σε έρευνα και ευρεία, ισορροπημένη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών. Το SASB εδραιώνει πρότυπα αξιολόγησης αειφορίας για χρήση από εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ, προκειμένου να δημοσιοποιούν ουσιώδη θέματα βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των επενδυτών και του κοινού.

Ο ορισμός της ουσιαστικότητας
Η ουσιαστικότητα αποτελεί θεμελιώδη αρχή των απολογισμών χρηματοοικονομικής πληροφόρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έννοια του materiality αναγνωρίζει ότι ορισμένες πληροφορίες είναι σημαντικές για την ακριβοδίκαιη παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης και της επιχειρησιακής επίδοσης της εκάστοτε επιχειρηματικής οντότητας.

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία στις ΗΠΑ προσπαθεί να προστατεύσει τους μεμονωμένους επενδυτές, απαιτώντας από τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιοποιούν -τόσο σε ετήσια βάση όσο και σε άλλες περιόδους- πληροφορίες για τις επιδόσεις τους, οι οποίες θα ήταν αναγκαίες, σε ένα συνετό επενδυτή προκειμένου να προβεί σε ενημερωμένες επενδυτικές αποφάσεις.

Στις ΗΠΑ ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτεί από τις εισηγμένες εταιρείες να δημοσιοποιούν πληροφορίες για ουσιώδη ζητήματα, τα οποία ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ως πληροφορίες που παρουσιάζουν «μια σημαντική πιθανότητα πως η αποκάλυψη των δεδομένων που έχουν αποκρυφτεί, θα οδηγήσει τον συνετό επενδυτή στο συμπέρασμα πως έχει τροποποιηθεί σημαντικά το συνολικό μίγμα των πληροφοριών που προσφέρονται».

Τόσο οι επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ, όσο και οι παγκόσμιες εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια των ΗΠΑ, υπόκεινται στις συγκεκριμένες  ομοσπονδιακές απαιτήσεις γνωστοποίησης.

Το κομμάτι της Αειφορίας
Η δημοσιοποίηση των ουσιαστικών θεμάτων βιωσιμότητας είναι σημαντική στις ΗΠΑ για τους επενδυτές, τις εταιρείες, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό για τους ακόλουθους λόγους:

• Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί ήδη τη γνωστοποίηση των σημαντικών θεμάτων

• Οι θεσμικοί επενδυτές έχουν το καθήκον να εξετάζουν θέματα αειφορίας

•Υπάρχουν εταιρείες με περιορισμένους πόρους και ως εκ τούτου πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιοποίηση και τη διαχείριση της απόδοσης των ουσιωδών θεμάτων.

•Οι πιθανές αρνητικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων των εταιρειών ίσως να οδηγήσουν σε υψηλό κόστος για τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Η προσέγγιση του SASB βασίζεται σε ελέγχους σχεδιασμένους ώστε να δίνεται προτεραιότητα σε εξαιρετικά ουσιαστικά θέματα για λογαριασμό του «συνετού επενδυτή». Η αξιολόγηση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο είδη στοιχείων: τις αποδείξεις ενδιαφέροντος από διαφορετικούς τύπους stakeholders καθώς και τις αποδείξεις των οικονομικών επιπτώσεων. Επίσης, επιχειρείται η εκτίμηση των συνθηκών στο μέλλον, ώστε να αναγνωριστούν τα αναδυόμενα ζητήματα τα οποία δεν αντικατοπτρίζονται ακόμη στους ελέγχους, που βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία.

Αναδημοσίευση από την 5η Ειδική Έκδοση CSR Reports

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ