Manpower: Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης Γ’ Τριμήνου

Οι εργοδότες στην Ελλάδα εξακολουθούν να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι αναφορικά με τις προσλήψεις του επόμενου τριμήνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της ManpowerGroup για τις Προοπτικές Απασχόλησης.

Οι προβλέψεις για το Γ΄ Τρίμηνο του 2015 δείχνουν ότι όσοι αναζητούν εργασία θα συνεχίσουν να επωφελούνται από μία σχετικά σταθερή πορεία προσλήψεων για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2015. Από τους 751 εργοδότες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 18% αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, το 7% προβλέπει μείωση και το 70% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των εργαζομένων.

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +7%, μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παρ’ όλη τη μείωση, ο Δείκτης παραμένει σχετικά σταθερός σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

«Η έρευνά μας, αποκαλύπτει ότι όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να παραμείνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, δεδομένου ότι οι προοπτικές προσλήψεων της Αγοράς Εργασίας στην Ελλάδα,  παραμένουν σχετικά σταθερές για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2015» σύμφωνα με την Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ManpowerGroup.

“Μολονότι η έρευνα διεξάγεται κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης περιόδου σημαντικής οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, κυρίως σε εθνικό επίπεδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα φαίνεται να επηρεάζονται ελάχιστα», τονίζει η Δρ Κουσία.

«Ωστόσο, έπειτα από 5 χρόνια πολυεπίπεδων προκλήσεων και εξαιρετικά περιορισμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, πρέπει να συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι, προκειμένου η Ελλάδα να βρει τον δρόμο της επιστροφής για την ανάπτυξη και την ευημερία, είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα αντανακλούν και θα ενισχύουν τη δυναμική του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η δημιουργία  τολμηρών και καινοτόμων συνεργασιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» δηλώνει η Δρ Κουσία.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

Το εργατικό δυναμικό αναμένεται να αυξηθεί σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2015. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, καθώς και στον τομέα του Τουρισμού, όπου οι Συνολικές Προοπτικές ανέρχονται σε  +16% και +14% αντίστοιχα. Όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να προσδοκούν σε ένα συγκρατημένα αισιόδοξο κλίμα προσλήψεων, τόσο στον τομέα της Μεταποίησης, όσο και στον τομέα  του Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου, όπου οι Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +10%, ενώ οι εργοδότες στον Τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών προβλέπουν Προοπτικές της τάξης του +7%. Μείωση του αριθμού απασχολούμενων καταγράφεται σε τρεις τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με την πιο αξιοσημείωτη να καταγράφεται στον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης όπου ο Δείκτης ανέρχεται σε -7%.

Συγκριτικά με το Β’ Τρίμηνο του 2015, οι προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού αναμένεται να μειωθούν σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντική μείωση 18 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ οι Προοπτικές Απασχόλησης για τον τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας το χαμηλότερο σχέδιο προσλήψεων από το Β’ Τρίμηνο του 2013. Σημαντικές μειώσεις 7 και 6 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα, καταγράφονται στους τομείς του Τουρισμού & και της Γεωργίας. Βελτιωμένες εμφανίζονται από την άλλη πλευρά, οι Προοπτικές Απασχόλησης στον τομέα του Χονδρικού & Λιανικού Εμπορίου, με τον συνολικό Δείκτη να αυξάνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται ενισχυμένες σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι πιο αξιοσημείωτες βελτιώσεις 7 και 6 ποσοστιαίων μονάδων παρατηρούνται στον τομέα του Τουρισμού  και στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται αποδυναμωμένες σε τέσσερις τομείς. Οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας καταγράφουν αξιοσημείωτη μείωση 13 ποσοστιαίων μονάδων στις προβλεπόμενες προσλήψεις, ενώ μειωμένες κατά 11 και 6 ποσοστιαίες μονάδες  καταγράφονται οι Προοπτικές για τον τομέα Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης και τον τομέα της Μεταποίησης, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες αναμένουν τις πιο αδύναμες -και για πρώτη φορά- αρνητικές Προοπτικές Απασχόλησης από το Β’ Τρίμηνο του 2013, με τις Προοπτικές να ανέρχονται στο -1% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2015, καταγράφοντας πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες και στις δύο περιοχές αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο, με τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων να καταγράφονται στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +10%, παραμένοντας σχετικά σταθερές, τόσο σε σχέση  με το προηγούμενο τρίμηνο, όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Εν τω μεταξύ, οι Προοπτικές Απασχόλησης για τη Βόρεια Ελλάδα  ανέρχονται στο +7% και είναι, κατά 3 και 2 ποσοστιαίες μονάδες, πιο αδύναμες από το Β’ Τρίμηνο του 2015 και το Γ’ Τρίμηνο του 2014, αντίστοιχα.

Προοπτικές Απασχόλησης σε σχέση με το Μέγεθος του Οργανισμού

Οι εργοδότες και των τεσσάρων κατηγοριών με βάση το μέγεθος οργανισμών αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2015. Οι Μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις καταγράφουν τις μεγαλύτερες Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +18%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις ανέρχεται σε +8%. Τόσο οι Μικρού μεγέθους, όσο και οι Πολύ Μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, εμφανίζονται πιο συγκρατημένες, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να ανέρχονται σε +5%.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προσλήψεις εργαζομένων αναμένεται να ενισχυθούν σύμφωνα με τους εργοδότες Μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το Β’ Τρίμηνο του 2015. Μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφεται τόσο στις Μεσαίου μεγέθους, όσο και στις Πολύ Μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, ενώ οι Προοπτικές Απασχόλησης για τις Μικρού μεγέθους επιχειρήσεις σημειώνουν πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους,  παρατηρούνται μειώσεις της τάξης των 4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων στις Μικρού και Μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αντίστοιχα, ενώ οι Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για τις Μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Δεν καταγράφεται αλλαγή στις Πολύ Μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2015 βασίζεται στις απαντήσεις που έδωσαν περισσότερα από 59.000 ανώτατα και ανώτερα στελέχη Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς σε όλο τον κόσμο. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2015, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»

Οι προβλέψεις του Γ’ Τριμήνου  του 2015 καταγράφονται θετικές, με τους εργοδότες σε 40 από τις 42 χώρες να προβλέπουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού τους το προσεχές τρίμηνο.  Ωστόσο, παρ’ όλο που οι περισσότερες προβλέψεις καταγράφουν αυξημένα σχέδια προσλήψεων, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι προσλήψεις θα προχωρήσουν με άνισο ρυθμό, ενώ η συνολική δυναμική των προσλήψεων θα είναι οριακά πιο αργή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Οι Προοπτικές Απασχόλησης βελτιώνονται σε 11 χώρες συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αποδυναμώνονται σε 22 χώρες. Συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, οι προβλέψεις βελτιώνονται σε 15 χώρες, αλλά παρουσιάζουν πτώση σε 23.  Οι πιο αισιόδοξες Προοπτικές Απασχόλησης σημειώνονται στην Ταϊβάν, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στο Χονγκ Κονγκ και στις Η.Π.Α. Οι πιο αδύναμες Προοπτικές Απασχόλησης και ταυτόχρονα, οι μοναδικές αρνητικές, καταγράφονται στην Ιταλία και την Βραζιλία.

Πάνω από 20.000 εργοδότες σε 24 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ, έλαβαν μέρος στην Έρευνα για το Γ’ Τρίμηνο του 2015.  Οι εργοδότες σε 23 από τις 24 χώρες προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό απασχολουμένων κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2015, με τις προβλέψεις να βελτιώνονται σε 7 χώρες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και να επιδεινώνονται σε 10. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές βελτιώνονται σε 11 χώρες και αποδυναμώνονται σε 10. Οι ισχυρότερες προβλέψεις της περιφέρειας για το Γ’ Τρίμηνο του 2015 σημειώνονται στην Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ