Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) το 2012, 168 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, αναγκάσθηκαν να εργασθούν με τρόπους που παρεμπόδισαν την εκπαίδευσή τους, στέρησαν τη χαρά της παιδικής ηλικίας και παραβίασαν βάναυσα το δικαίωμά τους στην ομαλή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.
Πολλά από τα παιδιά που εμπλέκονται στην παιδική εργασία εκτίθενται σε επικίνδυνες συνθήκες, βία και κακομεταχείριση. Επικίνδυνη εργασία είναι μία μορφή παιδικής εργασίας η οποία, εξαιτίας της φύσης της ή των συνθηκών υπό τις οποίες πραγματοποιείται, είναι πιθανόν να βλάψει την υγεία, την ασφάλεια ή τις ηθικές αξίες των παιδιών.
Στην Ελλάδα η παιδική εργασία διαχρονικά παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009. Για το έτος 2013 το ποσοστό των εργαζομένων παιδιών (15-18 ετών) στον αντίστοιχο συνολικό πληθυσμό των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό (1,4% ή 6.430 παιδιά), ενώ ποσοστό των οικονομικά μη ενεργών παιδιών είναι η πλειοψηφία (95,6%) του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.
«Κάθε είδος εργασίας που βάζει τη σωματική ή πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού σε κίνδυνο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημειώνει σχετικά ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος κ. Ηλίας Λυμπέρης.