ΚΠΙΣΝ: Η έννοια της Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας

Η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2012. Έκτοτε έχουν περάσει περίπου 33 μήνες, κατά τους οποίους το έργο αναπτύσσεται με συνέπεια και διαμορφώνεται με φροντίδα, με στόχο η κατασκευή του να ολοκληρωθεί εντός του 2016, οπότε και θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ως δωρεά, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του οποίου επικεντρώνονται σε έναν βασικό στόχο: το ΚΠΙΣΝ να αποτελέσει έναν ανοιχτό και φιλόξενο χώρο, με κοινωνική δυναμική που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων αντιλήψεων και θα δημιουργήσει θετικά οφέλη για το κοινωνικό σύνολο, την οικονομία, τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ερεθίσματα στη χώρα μας, έχοντας, ταυτόχρονα, ως γνώμονα το περιβάλλον, την προστασία και την ανάπτυξή του.

Έχοντας διανύσει 33 μήνες ζωής, και πετύχει ήδη σημαντικά ορόσημα σε επίπεδο κατασκευής, πραγματοποιήθηκε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, όπου ο αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano, μαζί με τη διοίκηση του Ιδρύματος παρουσίασαν τη συνολική έως τώρα πορεία του έργου, εστιάζοντας στα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που αυτό διαθέτει.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, με τίτλο «Όταν ο τόπος αλλάζει» που δημιουργήθηκε από το ΚΠΙΣΝ, με σκοπό να αποτυπώσει την εξέλιξη, το όραμα, αλλά και το περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο πρόσωπο ενός έργου που αναμένεται να λειτουργήσει ανανεωτικά στη ζωή της Αθήνας, της Ελλάδας και των κατοίκων της.

Σημειώνεται πως, το ίδιο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί απόψε (21.15-22.00) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος», με τον Renzo Piano να το προλογίζει στο κοινό.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Το ΚΠΙΣΝ ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια ως μια ιδέα που έκρυβε μέσα της όνειρα, ελπίδα και επιθυμίες για ένα καλύτερο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, η βιωσιμότητα σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίησης, λειτουργίας, πρόσβασης και σχέσεων του έργου με την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την παιδεία, αποτελεί ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του ΚΠΙΣΝ. Μέσα σε λίγα χρόνια, το όνειρο του ΚΠΙΣΝ έχει ήδη ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά, θέτοντας τις βάσεις που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το έργο θα προσεγγίσει τους μελλοντικούς του επισκέπτες. Βιώσιμο με την ευρύτερη έννοια, γεμάτο ζωή και αισιοδοξία, ελπίζουμε πως το ΚΠΙΣΝ θα είναι καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση ενός τόπου που αλλάζει».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ