Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού στις 11 Οκτωβρίου

Caption to come. Photographer's caption: SDC supported CMES (Center For Mass Education and Science) drama group performs a street theatre to help raise awareness on anti-trafficking and child marriage in a village in Chapai Nawabganj in Rajshahi district.

Σ’ όλο τον κόσμο, κορίτσια στην εφηβεία μένουν εκτός της αναπτυξιακής ατζέντας, παρά την πρόοδο που υπάρχει στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της καταπολέμησης του AIDS, στην προστασία κατά της βίας. Απουσιάζουν εξαιτίας της έλλειψης εκπαίδευσης ή ασθενειών που μπορεί να προληφθούν. Απουσιάζουν εξαιτίας των γάμων σε παιδική ηλικία. Απουσιάζουν εξαιτίας της ελλιπούς επένδυσης σε πολιτικές, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν το μέλλον τους και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Παρεμβάσεις που  στηρίζουν την υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των κοριτσιών ηλικίας 10 έως 19 χρονών, είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων πολλών εκατομμυρίων παραμελημένων κοριτσιών και νεαρών γυναικών. Είναι επίσης απαραίτητες, γιατί οι έφηβες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών. Η επένδυση στις έφηβες αποτελεί έναν από τους εξυπνότερους τρόπους να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο και περισσότερο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Η κρίσιμη σημασία που έχει η ενίσχυση των προσπαθειών αυτών και η εστίαση στα νεαρά κορίτσια είναι το θέμα της Παγκόσμιας Μέρας Κοριτσιού 2015 με σύνθημα: «Η Δύναμη των έφηβων κοριτσιών: Ένα όραμα για το 2030».

Τα κορίτσια στην εφηβεία βρίσκονται ανάμεσα στις πιο περιθωριοποιημένες και παραμελημένες ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο:

  • Για κάθε δολάριο που επενδύεται για αναπτυξιακούς σκοπούς,  λιγότερα από δυο σεντς  πηγαίνουν σε προγράμματα για έφηβες και πιο συγκεκριμένα για αυτές που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 10-14 ετών.
  • Μέχρι το τέλος του 2015, το 57% των αναλφάβητων νέων ανθρώπων ηλικίας από 15 έως 24 ετών θα είναι γυναίκες.
  • Περίπου 84 εκατομμύρια έφηβες έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους.
  • Αν οι γάμοι σε παιδική ηλικία δεν μειωθούν, το 2030 ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται κάθε χρόνο σε ηλικία κάτω των 18 ετών, θα αυξηθεί από 15 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 16,5 μέχρι το 2030.
  • 28 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 10-19 ετών έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Η επένδυση στην υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των κοριτσιών αποδίδει καρπούς:

  • Έρευνες δείχνουν ότι το 50% της προόδου στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κάτω των 5 ετών μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης των νεαρών γυναικών.
  • Αν όλες οι γυναίκες φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι παιδικοί θάνατοι στις χώρες με χαμηλό μέσο εισόδημα θα μειώνονταν κατά 49%.
  • Τα παιδιά με περισσότερο μορφωμένες μητέρες είναι πιθανότερο να εμβολιάζονται και να επωφελούνται από ιατρική περίθαλψη και άλλες πρακτικές σχετικές με την υγεία.
  • Αν όλα τα κορίτσια τελείωναν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η μητρική θνησιμότητα θα έπεφτε κατά 66%, σώζοντας τις ζωές 189.000 γυναικών κάθε χρόνο.

Σήμερα σ’ όλο τον κόσμο, υπάρχουν σχεδόν 600 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών, το καθένα με ιδιαίτερες και απεριόριστες δυνατότητες. Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Κοριτσιού, η UNICEF καλεί όλα τα κράτη, τις οργανώσεις του ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών και κάθε αρμόδιο φορέα, να θέσουν τα κορίτσια στην εφηβεία στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ