DHL: Ανάγκη τα «δίκαια και υπεύθυνα logistics»

    Η DHL έχει εκδώσει μια νέα έκθεση, που τιτλοφορείται «Δίκαια και Υπεύθυνα Logistics», καταδεικνύοντας μια τάση, η οποία μετασχηματίζει τον τρόπο δράσης των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας την αύξηση της κερδοφορίας παράλληλα με τη βιωσιμότητα και το διαμοιρασμό της αξίας που παράγεται, προς όλους τους μετόχους. Η έκθεση αναπτύχθηκε από την ομάδα DHL Trend Research, στο πλαίσιο μιας συνεχούς πρωτοβουλίας του Deutsche Post DHL Group, να επιταχύνει τη βιωσιμότητα και την υπευθυνότητα στον κλάδο των logistics.

    Στην έκθεση αναλύονται οι βασικοί μοχλοί του δίκαιου και υπεύθυνου μετασχηματισμού και ειδικότερα η ολοένα και αυξανόμενη απαίτηση των καταναλωτών για δίκαιη λειτουργία. Εξάλλου, επισημαίνεται ότι, παρότι πολλές επιχειρήσεις σήμερα, χρησιμοποιούν την ψηφιοποίηση και τις νέες τεχνολογίες ως βασικούς παράγοντες αναζωογόνησης των επιχειρήσεών τους, δε θα πρέπει να παραβλέπουν την κίνηση προς δίκαιη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, καθώς αυτός ο παράγοντας καθίσταται ως μια σημαντική πηγή μελλοντικής ανάπτυξης και σταθερού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

    Η έκθεση περιγράφει 15 πιθανές πρακτικές χρήσεις, για να καταδείξει τον τρόπο, με τον οποίο οι εταιρείες logistics είναι σε θέση να διευκολύνουν την κυκλική οικονομία και να επιτρέψουν τη δίκαιη πρόσβαση, παραγωγή και εμπόριο. Από αυτές τις πιθανές πρακτικές χρήσης, η DHL σκοπεύει να αναπτύξει υποδείγματα εργασίας, με τα οποία θα επιταχύνει την πορεία προς δίκαια και υπεύθυνα logistics.

    Τα logistics μπορούν να οδηγήσουν σε δίκαιο και υπεύθυνο μετασχηματισμό

    Με τα σημερινά δεδομένα αποδεικνύεται ότι η διασφάλιση μιας βιώσιμης προοπτικής για το μέλλον, είναι περισσότερο δύσκολη από ποτέ άλλοτε, καθώς μαζική παραγωγή και κατανάλωση οδηγούν σε ανισορροπίες στις παγκόσμιες κοινωνίες και το περιβάλλον.Ο βασικός άξονας της έκθεσης εντοπίζεται στη φράση «η καλή σου πορεία προέρχεται από την καλή σου συμπεριφορά». Υιοθετώντας αυτή την προσέγγιση, τα logistics μπορούν να αναβαθμίσουν τη θέση τους, διαχειριζόμενα εμπορικά δίκτυα και αλυσίδες προμηθειών, έτσι ώστε να επιταχύνουν τη δίκαιη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα σε άλλες βιομηχανίες.

    «Βλέπουμε ένα ολοένα και πιο επιτακτικό αίτημα για δίκαιες και υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές, από όλους τους μετόχους και πιστεύουμε ότι τα logistics μπορούν να επιταχύνουν την υιοθέτηση αυτής της τάσης», εξηγεί ο Dr. Markus Kückelhaus, Vice President Innovation and Trend Research, DHL Customer Solutions and Innovation. «Τα logistics αποτελούν ένα επιχειρηματικό δίκτυο παγκόσμιας κλίμακας, που μπορεί να παίξει καίριο ρόλο βοηθώντας τις επιχειρήσεις να γίνουν δίκαιες και να βελτιώσουν τη διαφάνεια σε όλο το εύρος της αλυσίδας προμηθειών. Θέτοντας τα δίκαια και υπεύθυνα logistics στον πυρήνα της επιχείρησής μας, μπορούμε να αντλήσουμε νέα έσοδα, καθώς και νέα κοινωνική και περιβαλλοντική αξία για τους μετόχους μας.»

    Για παράδειγμα, οι πάροχοι logistics μπορούν να φτιάξουν αποθήκες με εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και φορτηγά, που παρέχουν την κατάλληλη υποδομή, τόσο για τα logistics, όσο και για την αύξηση του βαθμού ανακύκλωσης, αλλά και τη μείωση των απορριμμάτων. Αυτό το υπόδειγμα χρήσης προβλέπει φορτηγά εφοδιασμένα με ευέλικτο εσωτερικό, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με την παράδοση. Το τμήμα για την παραγγελία μειώνεται, καθώς τα πακέτα εκφορτώνονται, παράλληλα όμως μειώνεται και η περιοχή συλλογής, καθώς τα ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται στην οδό της επιστροφής.

    Η δίκαιη και υπεύθυνη συσκευασία, μπορεί να βοηθήσει με το πρόβλημα του υπερβολικού όγκου των συσκευασιών. Τέτοιου είδους συσκευασίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν βιοδιασπώμενα υλικά και άλλα, φιλικά προς το περιβάλλον, υλικά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στους κήπους, μετά την παράδοση. Μια άλλη καινοτομία αποτελεί και το «logistics unverpackt», το οποίο εξαλείφει την ανάγκη για τη συσκευασία σε παραδόσεις μέσω του Internet. Τα προϊόντα θα παραδίδονται σε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες, εξαλείφοντας έτσι τα απορρίμματα.

    Ακόμη ένα παράδειγμα αφορά στην προώθηση της δίκαιης παραγωγής και εμπορίου. Προτείνει στους παρόχους logistics να αξιοποιήσουν την παγκόσμια έκτασή τους και πείρα, για να υποστηρίξουν εταιρείες, με τις οποίες θα καταγράψουν πολύπλοκες end-to-end αλυσίδες προμηθειών. Αυτή η πληροφορία, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει διαφάνεια και να αποκαλυφθούν περιοχές, στις οποίες υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά και ευκαιρίες για δίκαιη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

    Σταθερή δέσμευση για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος

    «Οι λύσεις GoGreen, που έχουμε αναπτύξει, ανταποκρίνονται ήδη στις αυξημένες απαιτήσεις υπεύθυνων logistics και δημιουργίας μεριδίου αξίας για τους πελάτες μας, για την επιχείρησή μας, αλλά και το περιβάλλον», εξηγεί η Katharina Tomoff, Vice President Shared Value, Deutsche Post DHL Group. «Πασχίζουμε για την επέκταση όλων αυτών των λύσεων, όπως είναι τα ανεστραμμένα logistics, για μια Κυκλική Οικονομία.»

    Προς επίδειξη της σταθερής δέσμευσης του DHL Group, το Fairtrade Foundation ανακοίνωσε, προσφάτως, ότι το Deutsche Post DHL Group θα γίνει ο πρώτος πιστοποιημένος συνεργάτης στο νέο του κλιματικό πρότυπο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ