ΑΧΑ: Το κλίμα αλλάζει τους κανόνες στις πόλεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η κλιματική αλλαγή αρχίζει, πλέον, να αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός. Με αυτο το δεδομένο θα πρέπει να αναρωτηθούμε με ποιον τρόπο θα προσαρμοστούν οι πόλεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα νέα δεδομένα,  πώς θα διαχειριστούν τους νέους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, ποιες είναι οι προκλήσεις και τα εμπόδια που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών αντιμετώπισης.

Αυτές είναι οι βασικές ερωτήσεις που τέθηκαν πριν λίγο καιρό σε 1.100 ανθρώπους που διευθύνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης μεγάλων πόλεων σε 18 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Η έκθεση του Nicholas Stern* (2006) αναφέρει πως το κόστος της κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται σε 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, πλήττοντας οικονομικά, κυρίως, τις πόλεις και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, έρευνα του Κέντρου Penn Schoen Berland (PSB)δείχνει ότι τόσο τα στελέχη των τοπικών κοινωνιών όσο και οι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι ήδη έχουμε αργήσει για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Όσο αυτή η νέα πραγματικότητα γίνεται περισσότερο αποδεκτή, οι πόλεις ανά τον κόσμο έχουν αναπτύξει στρατηγικές αντιμετώπισης ώστε να καταστήσουν τις υποδομές και τους πληθυσμούς τους πιο ανθεκτικούς στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Ένας βασικός παράγοντας ανθεκτικότητας είναι η δυνατή τοπική οικονομία, η οποία οδηγείται από ανθεκτικές επιχειρήσεις. Σε αυτή τη βάση, οι άνθρωποι που διοικούν τις πόλεις καλούν τις επιχειρήσεις να εστιάσουν σε τρόπους με τους οποίους θα ανταπεξέλθουν στις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων:

  • Μόλις 26% έχουν συγκεκριμένη πολιτική ή πλάνο για να αντιμετωπίσουν πιθανούς μελλοντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.
  • 65% ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τις εργασίες τους, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 75% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου μάλιστα οι κοινωνίες έχουν πληγεί, κατά κόρον, μέχρι σήμερα.
  • Ως εκ τούτου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αισθάνονται ευάλωτες και μόλις 25% από αυτές πιστεύουν πως είναι προετοιμασμένες για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ