ΕΚΕ: 5 τάσεις για το 2016

Οι παγκόσμιες πολιτικές ΕΚΕ θα δημιουργήσουν νέες προκλήσεις και δυνατότητες για εσωτερική συνεργασία

Σε διεθνές επίπεδο οι επιχειρήσεις θα κληθούν να ανταποκριθούν σε νέες απαιτήσεις όσον αφορά την ΕΚΕ. Νέες νομοθετικές διατάξεις και απαιτήσεις θα αλλάξουν την εικόνα και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναγκαία αλλαγή στρατηγικής, προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν επιτυχώς. Σε περιπτώσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων, η εξέλιξη αυτή επιβάλλει την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών θυγατρικών και των κεντρικών γραφείων, όπου γίνεται η χάραξη της στρατηγικής.

 

Οι εργαζόμενοι θα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις δράσεις ΕΚΕ

Μια τάση στην οποία κυριαρχούν οι εταιρείες τεχνολογίας αλλά είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, είναι η προσπάθεια των επιχειρήσεων να δώσουν πιο ενεργό ρόλο στους εργαζομένους τους όσον αφορά τα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η επιχείρηση και τους φορείς με τους οποίους θα συνεργαστεί στο κομμάτι της ΕΚΕ. Η τάση αυτή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την αύξηση των Μillenials στους εργασιακούς χώρους.  Έρευνες δείχνουν πως η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία παίρνει αποφάσεις σχετικές με την επαγγελματική της πορεία με βασικό κριτήριο την έννοια του «σκοπού». Επίσης, οι ίδιες έρευνες δείχνουν πως οι millenials θεωρούν πως οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν σαν υψηλή προτεραιότητα την προσφορά στις τοπικές κοινότητες και την ευρύτερη κοινωνία.

 

Αυξάνεται η συνεργασία με τους φορείς της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από προγράμματα συμμετοχής των πολιτών.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν πως οι συνεργασίες με κυβερνητικές αρχές και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την προσπάθεια αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν κοινότητες. Τα σχετικά παραδείγματα εταιρειών που προχωρούν σε σχετικές πρωτοβουλίες είναι αρκετά και βαίνουν αυξανόμενα.

 

Οι επιχειρήσεις θα στηρίξουν τις προσπάθειές τους πάνω σε παγκόσμιες διακυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί σε παγκόσμιες διακυβερνητικές πρωτοβουλίες όσον αφορά τη χάραξη της στρατηγικής του για την ΕΚΕ. Η πρόσφατη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, για την οποία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε άλλες σελίδες του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παράλληλα, όπως έχουμε σημειώσει ήδη από το προηγούμενο τεύχος, στη Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 25-27 Σεπτέμβρη περισσότεροι από 190 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων υιοθέτησαν 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και 169 συνδεόμενους στόχους, οι οποίοι πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2030. Το θεματολόγιο 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη -όπως λέγεται- είναι ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030, λαμβάνοντας ως βάση τούς αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας.

 

Η αυξημένη διαφάνεια θα οδηγήσει σε συνεργασίες και θετικές αλλαγές

Το γεγονός πως οι επενδυτές, οι καταναλωτές και οι κυβερνήτες απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια, δεν είναι κάτι νέο. Πρόκειται για παγκόσμια τάση που συνεχώς αυξάνεται, ενώ πλέον αποτελεί και αγωνία των ρυθμιστικών αρχών, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, που προβλέπει πως οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να παρουσιάζουν σε ετήσια βάση εκθέσεις που θα περιλαμβάνουν και μη-χρηματοοικονομικά στοιχεία, οι οποίες θα έχουν να κάνουν με κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα καθώς και με ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η μεγαλύτερη διαφάνεια θα οδηγήσει σε ευρύτερου μεγέθους συνεργασίες και σημαντική πρόοδο σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 53 του CSR Review.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ