Σχέδιο για τη Διαχείριση Αποβλήτων από τον Δήμο Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων ενέκρινε το ολοκληρωμένο Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου, που εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων και ακολουθεί τις προδιαγραφές του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΥΣ49/12.15) ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και να είναι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο Δήμος Αρταίων, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου στον οποίο κατοικεί το 20% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας Ηπείρου. Πλέον, ο Δήμος Αρταίων διαθέτει ένα σχέδιο δράσης με στόχους, χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση, αρμοδιότητες και αναλυτικές περιγραφές προτεινόμενων δράσεων και υποδομών για να ξεκινήσει άμεσα την σταδιακή του υλοποίηση.

 

Οι βασικοί 6 πυλώνες που αναλύονται σε επιμέρους δράσεις/ υποδομές που προτείνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου είναι:

  • Η δημιουργία ενός βασικού Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου καθώς και η δημιουργία μικρών δορυφορικών σημείων συλλογής (ένα σε κάθε δημοτική ενότητα).
  • Η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) & Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ).
  • Η οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (αποβλήτων τροφίμων / πράσινων αποβλήτων) καθώς και η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης.
  • Η ενίσχυση/οργάνωση δράσεων πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης υλικών καθώς και της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών & λοιπών αποβλήτων (συσκευασίες, ΑΗΗΕ, Απόβλητα φορητών ηλεκτρικών στηλών).
  • Η ενίσχυση/ επέκταση της χωριστής συλλογής χαρτιού και γυάλινων συσκευασιών, των ογκωδών αποβλήτων και των μικρών ποσοτήτων μπάζων από ανακατασκευές.
  • Η λειτουργία της ανταποδοτικής κάρτας δημότη και η οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας και κατάλληλου μηχανισμού για το συντονισμό και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ