Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 19ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού με τίτλο “Evidence – based HR” που διοργάνωσε η KPMG.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου, σε ειδική επετειακή εκδήλωση απονεμήθηκαν για 15η συνεχή χρονιά και τα Βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG σε εταιρείες που ανέλαβαν σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι τέσσερις εταιρείες που βραβεύτηκαν φέτος είναι οι: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στην κατηγορία «Διαχείριση της Απόδοσης, Αποδοχών & Παροχών», ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS στην κατηγορία «Εφαρμογή της Τεχνολογίας στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού», ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ στην κατηγορία «Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων» και SWAROVSKI HELLAS στην κατηγορία «Διαχείριση Αλλαγών».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας «Συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο» που υλοποιήθηκε από την KPMG, τη Focus Bari και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε ελληνικές επιχειρήσεις. Ποσοστό 45% των εργαζομένων «διαμαρτύρεται» ότι ασχολείται (ο ίδιος ή συνάδελφοι του) με εργασίες που είναι χαμηλότερες από τις ικανότητες του, το 41% τονίζει ότι υπάρχει μη διαχειρίσιμος φόρτος εργασίας, ενώ το 40% θεωρεί ότι ζητούνται από το προσωπικό παράλογοι χρόνοι παράδοσης των εργασιών.
Άλλες αρνητικές συμπεριφορές που καταγράφηκαν στην έρευνα και φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους είναι: το εργασιακό «κουτσομπολιό» (36%), ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση (34%), η έντονη κριτική στις παραλείψεις και τα λάθη (31%), η εχθρική συμπεριφορά (31%) και τα κακόγουστα αστεία (25%). Στον εργασιακό χώρο παρατηρούνται επίσης φαινόμενα εκφοβισμού με την εξής μορφή: απόδοση ευθυνών όταν δεν αναλογούν στον εργαζόμενο (33%), φωνές και αυθόρμητη οργή (31%), αρνητικά σχόλια μπροστά σε τρίτους (28%), ενώ η σεξουαλική παρενόχληση και οι απειλές για σωματική βία σκοράρουν στις χαμηλότερες θέσεις της λίστας με 16% .
Το 36% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα φαινόμενα αυτά έγιναν πιο έντονα στο εργασιακό περιβάλλον τα χρόνια της κρίσης και φαίνεται ότι είναι μοιρασμένο εξίσου το ποσοστό όσων αισθάνονται πολύ ή αρκετά άνετα για να καταγγείλουν αυτές τις αρνητικές συμπεριφορές (38%) και εκείνων που διστάζουν να το κάνουν (37%). Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θεωρεί ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο (62%) με τις κατάλληλες ενέργειες όπως ενδεικτικά: εάν η διοίκηση δεσμευτεί ότι θα δείχνει σεβασμό στους εργαζομένους (42%), εάν υπάρχει επιβράβευση για μικρές ή μεγάλες επιτυχίες (11%), εάν υπάρχει καλή εσωτερική επικοινωνία σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα (8%), εάν υπάρχουν έρευνες ικανοποίησης εργαζομένων και αξιοποιούνται σωστά (8%) και εάν υπάρχουν ανώνυμα κουτιά παραπόνων (6%).
Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασαν σε συζήτηση πάνελ με συντονίστρια την πρόεδρο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος (ΣΔΑΔΕ), κα. Μάρθα Μυλωνά – Οικονομάκου οι κ.κ. Γιάννης Κόλλας, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Όμιλος TITAN, Νατάσα Σπύρου, Group HR Director, Όμιλος FOURLIS και Ιωάννα Τσίτουρα, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Wind Ελλάς
Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο Robert Bolton, Partner, Global HR Centre of Excellence, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του Evidence – based HR για τις επιχειρήσεις, αναφέροντας πως πλέον η χρήση των analytics θα είναι ο πιο τεκμηριωμένος τρόπος για την ανάδειξη της σύνδεσης που υπάρχει ανάμεσα στους εργαζόμενους και την επιχειρηματική απόδοση. Τόνισε ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν άμεσα στη νέα πραγματικότητα, αποκτώντας τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση και ανάλυση των δεδομένων. Παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα μετέφεραν η Βίκυ Μπουζούκη, Group HR & Administration Director, Antenna Group και ο Μανώλης Σουλιώτης, Group Human Resources Director, Frigoglass στη συζήτηση που ακολούθησε για αυτό το θέμα.
Στην παρουσίαση της στη συνέχεια η Natalie Benjamin, Communication Specialist, Director της Comment8,υπογράμμισε το ρόλο των στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού ως συνδετικό κρίκο επικοινωνίας, ανάμεσα στην επιχείρηση και τους εργαζόμενους και τόνισε ότι η επικοινωνία μέσα στον οργανισμό χρειάζεται να είναι απλή, αυθεντική και ανθρωποκεντρική.
Μια αναλυτική επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο εργατικό δίκαιο έκανε ο κ. Ιωάννης Ληξουριώτης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο – Καθηγητής εργατικού δικαίου στο Γενικό Τμήμα Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο αναγνωρισμένος ως “One of the UK’s most influential HR and workplace commentators”, o David D’Souza, CIPD’s Head of London, για να υπογραμμίσει πως η τεχνολογία και τα δεδομένα είναι απολύτως απαραίτητα πλέον στη λήψη αποφάσεων στον εργασιακό χώρο, καθώς συχνά επικρατούν αντιλήψεις οι οποίες έχουν βασιστεί σε λανθασμένες ιδέες του παρελθόντος, ενώ ανέδειξε και το σημαντικό θέμα της διαφύλαξης των ανθρώπινων αξιών μέσα σε μια εποχή με συστήματα και αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
Για τη σημασία του ενθουσιασμού και της αφοσίωσης ως παράγοντες ενίσχυσης της απόδοσης στον εργασιακό χώρο, μίλησε ο Adrian Moorhouse, ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Υγρού Στίβου και Διευθύνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Lane4, ο οποίος μέσα από την προσωπική του ιστορία τόνισε πως οι ηγέτες στις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να εμπνέουν τους εργαζόμενους τους εάν θέλουν να «σπάσουν τα ρεκόρ» τους.