Κώστας Γιαννόπουλος: Ο αγώνας για την επιβίωσή μας είναι καθημερινός

Συνέντευξη στην Πένυ Ζαρκάδα

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» τονίζει στο CSR Review πως η αποστολή του Οργανισμού είναι να βρίσκεται, άμεσα, δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη, προσφέροντάς τους τις υπηρεσίες του πάντα με Χαμόγελο και υπογραμμίζει τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα.

 

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας εθελοντικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ποιος θα λέγατε πως είναι ο στόχος σας από την αρχή της δραστηριοποίησης του Οργανισμού και ποια η «αποστολή» σας;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι το όραμα του δεκάχρονου γιου μου, που λίγο πριν φύγει από τη ζωή, μου έδωσε την «εντολή» για ένα σύλλογο που θα προσφέρει απλόχερα αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον και σεβασμό σε όλα τα παιδιά! Ο Ανδρέας έδωσε την «εντολή» και μέχρι σήμερα -και μέχρι το τέλος- θα την ακολουθώ ευλαβικά, προσπαθώντας να την υλοποιήσω. Μαζί με εμένα και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα: το χαμόγελο κάθε παιδιού!

Εδώ και είκοσι χρόνια, καθημερινά και πανελλαδικά, έχουμε στηρίξει περισσότερα από 1.000.000 παιδιά και τις οικογένειές τους μέσα από το σύνολο των δράσεών μας.

Η αποστολή μας είναι να βρισκόμαστε, άμεσα, δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη, προσφέροντας τους τις υπηρεσίες μας πάντα με χαμόγελο!

 

Ποιος είναι ο τρόπος συνεργασίας σας με τις επιχειρήσεις και με ποιες επιχειρήσεις συνεργάζεστε αυτό το διάστημα; Η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η γενικευμένη ύφεση πώς έχουν επηρεάσει τη διάθεση και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να σας συνδράμουν;

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζεται αποκλειστικά στην προσφορά των πολιτών και των επιχειρήσεων, είτε με χρηματικές δωρεές είτε με είδη. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας με άμεσες συνέπειες και για τον οργανισμό μας. Η διάθεση στήριξης του κόσμου και των εταιρειών δεν έχει αλλάξει! Αυτό που έχει αλλάξει είναι η δυνατότητα ανταπόκρισης των εταιρειών στο σύνολο των αναγκών μας. Αυτό για εμάς σημαίνει συνεχή αναζήτηση καινούργιων επαφών, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα αιτήματα που διαχειριζόμαστε. Αντίστοιχα, προσπαθούμε συνεχώς να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο για τη δράση μας, ώστε να συνεχίσουν να μας στηρίζουν, ο καθένας όπως μπορεί!

Έχουμε σταθερούς υποστηρικτές αλλά όσο μεγαλώνει το πεδίο των δράσεών μας, μεγαλώνουν και οι ανάγκες μας. Ο αγώνας για την επιβίωσή μας και για τη συνέχιση του έργου μας είναι καθημερινός.

 

Επίσης, η έντονη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα έχει φέρει νέες προκλήσεις στο δρόμο σας; Έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται στήριξη; Έχουν οξυνθεί τα προβλήματά τους;

Το 2015, μέσα από το σύνολο των δράσεών μας, υποστηρίξαμε 95.701 παιδιά και τις οικογένειές τους, σε σχέση με το 2014, όπου στηρίξαμε 82.782 παιδιά και τις οικογένειές τους. Αξίζει να αναφερθώ στο ότι κατά την τελευταία 5ετία (2011-2015) ο αριθμός των υποστηριζόμενων παιδιών και οικογενειών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αυξήθηκε κατά 312,5%! Η αύξηση των αναγκών είναι ραγδαία, όπως ραγδαίες είναι και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που έχει αναπόφευκτα και κοινωνικές προεκτάσεις. Η πρόκληση για εμάς είναι να καταφέρουμε να συνεχίσουμε το έργο μας, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους ώστε να προσφέρουμε με ποιότητα και συνέπεια τις υπηρεσίες μας.

 

Πρόσφατα κατορθώσατε να κατακτήσετε μία σημαντική διάκριση από το  Ίδρυμα Μπότση για το πολύπλευρο και πολύχρονο έργο σας στην προάσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των παιδιών. Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Σας δίνει ώθηση να συνεχίσετε έτσι και στο μέλλον;

Η βράβευση αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για τον οργανισμό μας, έναν οργανισμό που ξεκίνησε από την επιθυμία ενός δεκάχρονου παιδιού, την οποία και εξέφρασε σε τηλεοπτική εκπομπή. Από τότε και 20 χρόνια τώρα το έργο μας γίνεται γνωστό χάρη στα ΜΜΕ, που μας έχουν αγκαλιάσει και μας στηρίζουν σε κάθε μας δράση. Κάθε φορά που το έργο μας αναγνωρίζεται από φορείς, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, εκτός από τιμή νιώθω ότι το όραμα του Ανδρέα βρίσκει ακόμα περισσότερους υποστηρικτές και κοινωνούς.

 

Ο στόχος που θέσατε όταν ιδρύσατε το «Χαμόγελο του Παιδιού», πιστεύετε ότι επετεύχθη μέσω των δράσεων σας;

Ο στόχος μας είναι το Χαμόγελο κάθε παιδιού! Καθημερινά, υπάρχουν καινούργιες προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και καινούργιες ανάγκες που καλούμαστε να καλύψουμε. Ποιος φανταζόταν τη βαθιά και πολυετή κοινωνικοοικονομική κρίση που διανύει σήμερα η Ελλάδα; Ποιος φανταζόταν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν στη χώρα μας; Ποιος φανταζόταν ότι θα υπήρχαν οικογένειες που δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τα εμβόλια ή τα φάρμακα των παιδιών τους;

Αυτό που συνειδητοποιώ με το πέρασμα του χρόνου είναι το πόσο εύκολο είναι να «συνηθίζουμε» τις φρικτές σκηνές που βλέπουμε καθημερινά: προσφυγόπουλα που πεθαίνουν στο δρόμο της νέας τους ζωής, παιδιά να κακοποιούνται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, παιδιά να ζητιανεύουν στο δρόμο και τόσα άλλα. Με φοβίζει αυτή η «συνήθεια», γιατί σημαίνει ότι ο κόσμος δεν αντιδρά σε κάτι που έχει συνηθίσει. Για να σώσουμε όμως τα παιδιά που κινδυνεύουν, ΠΡΕΠΕΙ να αντιδρούμε και να κινητοποιούμαστε.

Ο στόχος μας, λοιπόν, δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η φτώχεια, ο υποσιτισμός, ουδεμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και άλλα πολλά.

 

Τα στατιστικά του 2015

Η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 272.881 τηλεφωνικές κλήσεις (748 κλήσεις ανά ημέρα) εκ των οποίων οι 39.793 κλήσεις αφορούσαν σε σοβαρά θέματα παιδιών. Επίσης, δέχτηκε 988 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, οι οποίες αφορούσαν στο σύνολό τους 1.975 παιδιά.

Ο Οργανισμός αντιμετώπισε 114 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 156 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, τα 124 από αυτά είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Δέχτηκε 128 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν 186 παιδιά, εκ των οποίων τα 42 παιδιά σήμερα μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού. Για υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα ανηλίκων απευθύνθηκαν στον Οργανισμό 1.924 άτομα.

Το «Χαμόγελο» στήριξε πανελλαδικά 12.828 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης. Το 54,6% υποστηρίχθηκε για πρώτη φορά.

Συνολικά, 324 παιδιά μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια του Οργανισμού, εκ των οποίων τα 180 έλαβαν ειδική θεραπευτική υποστήριξη, ενώ 214 παιδιά δέχτηκαν θεραπευτική υποστήριξη με 3.310 θεραπευτικά ραντεβού από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ημέρας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για παιδιά και εφήβους,

Στα 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 53 παιδιά. Το 81% των παιδιών συμμετείχαν στη δράση λόγω κοινωνικών αιτίων.

Υποστηρίχτηκαν 1.097 παιδιά με προβλήματα υγείας και ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε σε 4.559 αιτήματα.

Πραγματοποίησε διακομιδές 1.409 νεογνών και παιδιών, ανταποκρινόμενο σε 3.208 σήματα και διανύοντας 241.109 χιλιόμετρα! Τα 372 ήταν νεογνά και βρέφη.

Με τις 3 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής  εξέτασε 15.038 παιδιά σε 10 περιφέρειες, πραγματοποιώντας δωρεάν 24.749 προληπτικές ιατρικές / οδοντιατρικές εξετάσεις.

Επίσης, 12.989 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά σε 6 νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 41.635 μαθητές, 16.074 γονείς και 3.043 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο 1.025 επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Σε ποσοστό 56% η θεματική ήταν η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός κατόπιν αιτήματος των σχολείων.

Τέλος, 5.865 παιδιά απασχολήθηκαν δημιουργικά  στον παιδότοπο του οργανισμού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών – Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Αναδημοσίευση από το Τεύχος 54 του CSR Review.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ