Randstad: Η επίδραση της τεχνολογίας στον τρόπο ζωής και εργασίας των Ελλήνων

Η Randstad Hellas διεξάγει κάθε τρίμηνο, από το 2010 την έρευνα Workmonitor ώστε να αποτυπώσει τις τάσεις της αγοράς εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Η έρευνα Workmonitor της Randstad για το α’ τρίμηνο του 2016 ερευνά την επίδραση της τεχνολογίας, τη παγκόσμια μετακίνηση και εργασία στο εξωτερικό όπως, επίσης, και τον τριμηνιαίο δείκτη κινητικότητας, τον φόβο απώλειας εργασίας και την εργασιακή ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων.

Τεχνολογία
Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Workmonitor της Randstad, η τεχνολογία επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε κι εργαζόμαστε. Το 86% των Ελλήνων ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η τεχνολογία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εργασία τους, το οποίο είναι σε αντιστοιχία με το παγκόσμιο ποσοστό που ανέρχεται στο 81%. Ακόμα, ένα ποσοστό 83% στην Ελλάδα τόνισε ότι αντιμετωπίζει την αυξανόμενη επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία τους σαν ευκαιρία ενώ το 69% νιώθει ότι χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση για να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

« Συμφωνώ ότι η τεχνολογία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εργασία μου »

Ένα ποσοστό της τάξης του 64% δήλωσε ότι βλέπει την τεχνολογία και την παγκόσμια εμβέλεια της ως καταλύτη για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Ωστόσο, το 58% θεωρεί ότι η παρουσία της τεχνολογίας κάνει τους εργαζομένους να νιώθουν λιγότερο συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους γύρω τους. Το 92% πιστεύει ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση είναι ο καλύτερος τρόπος αλληλεπίδρασης με κάποιον και το 60% επισήμανε ότι, λόγω της τεχνολογίας, οι αλληλεπιδράσεις με τις επαγγελματικές του επαφές είναι όλο και λιγότερο συχνά πρόσωπο με πρόσωπο. Το 48% συμφωνεί ότι έχει λιγότερες προσωπικές επαφές με τους συναδέλφους του λόγω της τεχνολογίας.

« Πιστεύω ότι η τεχνολογία κάνει την κοινωνία λιγότερο ανθρώπινη »

« Πιστεύω ότι μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο είναι ο καλύτερος τρόπος αλληλεπίδρασης με κάποιον »

Εργασία στο εξωτερικό
Το 58% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να εργαστεί στο εξωτερικό. Η ηλικιακή ομάδα που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εργασία στο εξωτερικό είναι η ομάδα 18-24 ετών (74%). Το 57% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για την κατάλληλη θέση, σε ποσοστό 61% για τις γυναίκες και 55% για τους άντρες. Η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που είναι πρόθυμα να μετακινηθούν στο εξωτερικό για την κατάλληλη θέση (σε ποσοστό 67%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών με ποσοστό 61%).

Το 58% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να εργαστεί στο εξωτερικό. Η ηλικιακή ομάδα που έδειξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εργασία στο εξωτερικό είναι η ομάδα 18-24 ετών (74%). Το 57% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για την κατάλληλη θέση, σε ποσοστό 61% για τις γυναίκες και 55% για τους άντρες. Η ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που είναι πρόθυμα να μετακινηθούν στο εξωτερικό για την κατάλληλη θέση (σε ποσοστό 67%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών με ποσοστό 61%).

« Ενδιαφέρομαι για εργασία στο εξωτερικό »

« Είμαι πρόθυμος/-η να μετακινηθώ στο εξωτερικό για την κατάλληλη εργασία »

« Απασχολούμαι σε μια θέση που απαιτεί μετακινήσεις στο εξωτερικό »

Τριμηνιαία επαναλαμβανόμενα στοιχεία

Ο « Δείκτης Κινητικότηταs » αυξάνεται ελαφρώς
Ο « Δείκτης Κινητικότητας » της Randstad για την αγορά εργασίας αξιολογεί την προσδοκία των εργαζομένων να αλλάξουν επάγγελμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ο δείκτης βασίζεται στην τρέχουσα εργασιακή ικανοποίηση, τον φόβο απόλυσης, την ανάγκη των εργαζομένων για νέες προσωπικές προκλήσεις και το επίπεδο αισιοδοξίας ότι θα βρουν δουλειά αλλού.

Ο « Δείκτης Κινητικότητας » για την Ελλάδα αυξήθηκε από 103 μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2015 σε 107 μονάδες το παρόν τρίμηνο. Αυτό δείχνει ότι περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι εκτιμούν ότι θα εργάζονται κάπου αλλού κατά το επόμενο εξάμηνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης κινητικότητας παραμένει σταθερός στις 109 μονάδες.

Ο φόβος απόλυσης συνεχίζει να αυξάνεται
Στην ερώτηση πόσο πιθανή θεωρούν οι εργαζόμενοι την απώλεια εργασίας ή τη μη ανανέωση του συμβολαίου τους στους επόμενους 6 μήνες, το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό, που σημαίνει αύξηση της τάξης του 3% από το δ’ τρίμηνο του 2015. Όσον αφορά τους Έλληνες ερωτηθέντες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες έχουν το υψηλότερο ποσοστό φόβου απώλειας εργασίας (46%), ενώ, όσον αφορά τους άνδρες, το ποσοστό αγγίζει το 39%. Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό, όσον αφορά τον φόβο απόλυσης, είναι αυτή των 55-67 ετών (50%) και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών και των 45-54 ετών με ποσοστό 49%.

Εργασιακή ικανοποίηση
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7% από το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας το 65%. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-67 ετών εμφανίζονται ως οι πιο ικανοποιημένοι (σε ποσοστό 80%) και ακολουθείται από την ομάδα 45-54 ετών (66%). Το 66% των ανδρών που ερωτήθηκαν στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο με την εργασία του ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες αγγίζει το 62%.

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν νέα απασχόληση αυξάνεται ελαφρώς
Στην ερώτηση « κατά πόσο αναζητάτε νέα απασχόληση », για το α’ τρίμηνο του 2016, το 39% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι αναζητά νέα θέση εργασίας, ενώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2015, το ποσοστό αυτό ήταν 38%. Το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, με ποσοστό 48%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών με ποσοστό 44%. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 42% των γυναικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας και το ποσοστό αυτό άγγιξε το 37% για τους άνδρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ