Η υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας και οι στόχοι που θέτει για το μέλλον, παρουσιάζονται στον πρώτο Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας «Ταξίδι της Υπευθυνότητας», που εκδόθηκε με βάση τις κατευθυντήριες διεθνείς οδηγίες “Sustainability Reporting Guidelines” G4 (έκδοση G4, 2013) του Global Reporting Initiative (GRI). Η εταιρεία Τσακίρης, με μακροχρόνια παράδοση που ξεκινά από το 1954, επενδύει σταθερά σε καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα με ελληνική ταυτότητα, επιλεγμένες πρώτες ύλες και διεθνείς προδιαγραφές παραγωγής. Μέσα από τη λειτουργία της, η εταιρεία επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη του κλάδου και της Ελλάδας, απαντώντας σε ξεχωριστές προκλήσεις και δεδομένα και συμμετέχοντας στην περαιτέρω διάχυση υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών.
Η υπεύθυνη δραστηριότητα και η ενσωμάτωση των αρχών της εταιρικής υπευθυνότητας σε όλη την αλυσίδα λειτουργίας της, αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευση της εταιρείας τόσο στην προσφορά ποιοτικών προϊόντων, όσο και στην υπεύθυνη διοίκηση, την υπεύθυνη λειτουργία, την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία παραμένει η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς για την επιλογή άριστων πρώτων υλών, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Συνολικά, η εταιρεία, μέσα από τη δραστηριότητά της, στηρίζει άμεσα 150 Έλληνες παραγωγούς για την προμήθεια πατάτας.
Ο απολογισμός εστιάζει σε τέσσερις βασικούς τομείς:
Υπεύθυνες Αγορές
- Αύξηση του ποσοστού πατάτας που προέρχεται από Έλληνες καλλιεργητές στο 65%.
- 62% των αγορών από την Ελλάδα και 21% αυτών από προμηθευτές της περιφέρειας.
- Ανάθεση εργασιών μόνο σε προμηθευτές που πληρούν τις προδιαγραφές διεθνών προτύπων Non-GMO Declarations, Allergen-Free Statement, International Food Standards, Global Standard Food Safety.
- Προμήθεια φοινικέλαιου, αποκλειστικά από αειφόρες πηγές και προμηθευτές- μέλη του RSPO (Roundtableon Sustainable Palm Oil).
- Εφαρμογή του προγράμματος «Ελληνικές πατάτες όλο το χρόνο» από το 2013, για τη στήριξη των τοπικών παραγωγών (παραλαβή 130 και 280 τόνων πατάτας το 2013 και το 2014 αντίστοιχα).
Υπεύθυνη Παραγωγή
- Εφαρμογή συστήματος HACCP
- Μείωση κατανάλωσης ενέργειας ανά μονάδα προϊόντος κατά 19,8%.
- Έλεγχος της κατανάλωσης νερού και των διαρροών και προμήθεια νερού αποκλειστικά μέσω των δημόσιων δικτύων ύδρευσης.
- Διάθεση περίπου 90.000 ευρώ για περιβαλλοντικά προγράμματα κατά την περίοδο 2012-2014.
- Υπεύθυνη διαχείριση αποβλήτων στις εγκαταστάσεις επιτυγχάνοντας: α) το 100% των υγρών αποβλήτων να οδηγείται σε βιολογικό καθαρισμό και β) διατήρηση του ποσοστού των στερεών αποβλήτων που ανακυκλώθηκαν πλέον του 94% και αύξηση 11,5% της ποσότητας υγρών αποβλήτων που επεξεργάστηκαν για απόρριψη.
- Δωρεάν διάθεση της ωμής φύρας πατάτας σε τοπικούς ζωοτρόφους.
Υπεύθυνα Προϊόντα
- Εφαρμογή του Συστήματος OHSAS18001 για την Υγεία και Ασφάλεια και των συστημάτων ISO9001 και ISO22000 για την ποιότητα, ασφάλεια και υγιεινή των προϊόντων.
- Βελτίωση κατά 4,9% του ποσοστού του τελικού προϊόντος που παράχθηκε εντός προδιαγραφών.
- Προληπτική καταστροφή ακατάλληλων ή πιθανόν ακατάλληλων αποθεμάτων.
- Αναγραφή διατροφικών στοιχείων σε όλες τις συσκευασίες σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
Υπεύθυνη Συνεισφορά
- Επένδυση 9,4 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, εκ των οποίων 7,4 εκατ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες και παραγωγούς.
- Συνεργασία με κοινωνικά παντοπωλεία και ΜΚΟ για τη στήριξη άπορων οικογενειών μέσα από προσφορά προϊόντων και στήριξη φιλανθρωπικών φορέων.
- Συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας της Φθιώτιδας.
- Στήριξη της επαγγελματικής ανάπτυξης των νέων μέσα από εργασιακή και πρακτική εμπειρία και εκπαιδευτικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις.
Αναδημοσίευση από το τεύχος CSR Reports (6η έκδοση).