Τσιρώνης: Συμμετοχή στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, συμμετείχε το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διεξήχθη στην Μπρατισλάβα.

Κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν:

– η βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των πλημμυρών, ζητήματα που επιτείνονται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και

– τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Επιπρόσθετα, σε κοινή συνεδρίαση με τους Υπουργούς Ενέργειας συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης και των θεσμικών ενωσιακών διαδικασιών εφαρμογής για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και το κλίμα.

Κατά τη συζήτηση για τη διαχείριση των υδάτων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι τα φαινόμενα της ξηρασίας και των πλημμυρών αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για το λόγο αυτό, στα  αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για την αντιμετώπισή τους και την κατάλληλη προετοιμασία της χώρας για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ήδη η Ελλάδα υιοθέτησε την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και ξεκίνησε τη διαδικασία αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.

Επίσης, ο Γ. Τσιρώνης αναγνώρισε ότι οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για την ορθή διαχείριση των υδάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα τόνισε ότι ο δημόσιος τομέας πρέπει να παραμείνει αποκλειστικός υπεύθυνος για την εξασφάλιση παροχής ύδατος καλής ποιότητας για όλους και για κάθε χρήση, καθώς αποτελεί δημόσιο αγαθό και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό αποτελεί στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της ΕΕ για την προώθηση της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήρε τη σημασία της συμφωνίας για τη μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η ταχεία επικύρωση της Συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το δυνατόν συντομότερα. Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης για την εφαρμογή των συγκεκριμένων στόχων που περιλαμβάνονται σε αυτήν, με την υιοθέτηση κανόνων που θα διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ